Levănţica – parfum,ornament şi medicament

• publicat la: 5 iulie 2014
Levănţica – parfum,ornament şi medicament

Lavanda sau levănţica este de fapt un gen care are aproximativ 39 de specii de plante cu flori, iar plantele din acest gen sunt membrii familiei mentei. Levantica este originara din regiunea mediteraneana, din anumite parti ale Africii tropicale si din regiunile de sud-est ale Indiei.

Cultivarea lavandei se poate face pentru obtinerea de plante ornamentale si aromatice, dar si pentru valoarea ei ca planta antierozionala, pe pante abrupte, insorite, calcaroase.

Lavanda are cerinte ridicate fata de temperatura, necesitand temperaturi la germinare de 10-15 grade. In perioada lunilor de iarna, lavanda rezista la temperaturi de -15 grade.
Faţă de umiditate, lavanda este mai putin pretenţioasă, suportând bine seceta, datorită sistemului radicular foarte bine dezvoltat. Lavanda este o planta iubitoare de lumina, plantele crescute in locuri insorite avand tufe mari si acumuland mult ulei volatil.

Lavanda nu are cerinte ridicate faţă de sol, reusindu-se o cultivare foarte bună pe soluri foarte diferite, nisipoase, calcaroase sau chiar stâncoase. In schimb, nu se recomandă cultivarea lavandei pe solurile reci, cu exces de umiditate si apa freatica la mica adancime.
Lavanda se cultivă pentru inforescentele sale bogate in ulei volatil (0.7 – 1.4% in inflorescente proaspete), utilizat ca aromatizant puternic in parfumerie si cosmetică, dar si in cazul unor afectiuni. Uleiul volatil prezinta actiune carminativa, sedativă si de calmare a sistemului nervos central.

Florile folosite sub formă de ceaiuri sau in preparate, au actiune antiseptică, cicatrizantă.  Cultivarea lavandei se face si in scopul obtinerii de produse insectifuge, intrucat florile alunga moliile si parfumează hainele. De asemenea, lavanda este si o bună plantă meliferă.

 

Florile, precum si uleiul esential extras din ele au numeroase intrebuintări si beneficii, atât in scopuri culinare, cât si medicinale. Cel mai frecvent, preparatele din levantica sunt disponibile sub forma de flori uscate, tinctura, infuzie, ceaiuri si ulei essential.

 

Una din utilizările florilor de levantică  este de ordin gastronomic,putând fi  folosite la gatit, in special daca sunt pulverizate pe deserturi, gemuri, jeleuri, inghetata si fursecuri.
Florile se pot adauga la salate si se poate face zahar si sirop de lavanda din ele. In scopuri culinare, mugurii uscati sunt mai des folositi.
Uleiul obtinut din flori de levăntică ajuta la fabricarea parfumurilor, a cosmeticelor, a balsamurilor si a unguentelor, datorita parfumului lor dulce si proaspat.
Uleiul de lavandă are proprietati antiseptice, antibacteriene, anti-fungice si anti-inflamatorii, poate fi folosit pentru taieturi minore, zgarieturi ale pielii, rani, muscaturi si intepaturi de insecte, leziuni ale pielii, arsuri, basici, eczeme si acnee.
Ceaiurile din flori de levantica sunt bune pentru a calma nervii deoarece lavanda are proprietati antidepresive. Din acelasi motiv, uleiul de lavanda este foarte des intrebuintat pentru vindecarea insomniei si a simptomelor de depresie si anxietate.
Aceasta planta  poate incetini activitatea sistemului nervos, de aceea se foloseste pentru tratarea agitatiei, a nervozitatii si a starii de neliniste.Dacă este aplicat local, pe tâmple, uleiul de lavandă poate ajuta la vindecarea durerilor de cap si a migrenelor, inducând un somn mai bun.
Datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii, uleiul poate fi eficient pentru durerile musculare si pentru inflamatia asociata cu artrita.
Infuzia de flori de lavandă uscate poate fi folosita pentru clătirea părului si pentru a scăpa de mătreată. Uleiul esential extras din flori este de asemenea privit ca un remediu natural pentru căderea părului, si acesta este unul dintre cele mai populare utilizari ale uleiului de lavandă.
Tot uleiul esential este folosit si ca remediu natural pentru problemele respiratorii cum ar fi astmul, bronsita, tusea si congestia. Poate fi utilizat si pentru tratarea infectiilor sinusurilor, ale urechilor şi a gâtului.
Cu  uleiul de levănţică   se pot calma sistemul digestiv si pot vindeca boli digestive des intâlnite cum ar fi gazele, greata, indigestia si colicii.
Florile de levăntică uscate sunt adesea păstrate in pliculete, suspendate in dulapuri sau asezate in sertare,deoarece îndepărtează  moliile si alte insecte si pentru a da hainelor un miros proaspăt.

Lasati un comentariu