„Reb Ancili și alte povestioare despre evreimea Oașului” a fost lansată în limba română

• publicat la: 18 iulie 2014
„Reb Ancili și alte povestioare despre evreimea Oașului” a fost lansată în limba română

Joi, 17 iulie, la Gherța Mică a avut loc cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la nașterea scriitorului evreu , Rodion Markovits, comemorare urmată de o lansare de carte bilingvă,  “Reb Ancili și alte povestioare despre evreimea Oașului”. Cartea a fost tradusă în limba română, de către directorul Centrului de Creație, Felician Pop. 

În carte este vorba despre bucuria de a te regăsi în ceva, despre lumea evreimii curate și înțelepte, a evreimii vesele, a comprehensiunii, a înțelegerii celuilalt. Rodion Markovits este un foarte rar exemplu de triplă imagine, un scriitor evreu de expresie maghiară care scrie despre români. Acest exercițiu triplu de imagologie cred că poate fi paradigmatic pentru noi, județul Satu Mare, când spunem că linia de forță identitară a acestui județ este multiculturalismul“, a spus Felician Pop.

Deasemenea la eveniment au participat oameni de cultură și personalități din viața publică!

Cartea a fost timărită la editura Kriterion, iar directorul editurii Szabo Gyula, a declarat că traducerea este una foarte bună, traducătorul reușind să păstreze acel „voal al nostalgiei, care apare și în original”.

Această carte nu este singura a scriitorului Rodion Markovits care nu a apărut în limba română. O altă carte, “Grădina mamei mele”, a fost tradusă deja de către directorul de programe al Centrului de Creație, actorul Nagy Orban, dar deocamdată nu a văzut lumina tiparului. Ar mai fi de tradus în limba română cartea „Trenul de Aur”.

Rodion Marcovits este un scriitor evereu care a scris în limba maghiară despre viașa oșenilor. El a trăit între 1884 – 1948, cea mai importantă carte a sa „Garnizoana din Siberia” fiind tradus în 17 limbi.

Evenimentul s-a mutat spre seara la Sinagoga Mare, unde a avut loc un simpozion despre viață marelui scriitor. În cadrul simpozionului au ținut alocuțiuni, dr.pr. George Achim, Felician Pop, Kereskeny Sandor Robert Laszlo și mulți alții.

Ca să fie introdus evenimentul într-o atmosferă evreiasca, Trio Consonantia și George Negrea au interpretat melodii din creațiile și folclorul ebraic.

sursa jurnaluldesatumare.ro

Lasati un comentariu