Sărbătoare la Lucăceni

• publicat la: 22 iulie 2014
Sărbătoare la Lucăceni

 

Cuvinte de laudă merită cei care s-au gândit și au organizat acest moment istoric aniversar, împlinirea a 90 de ani de la înființarea satului Lucăceni, comuna  Berveni, jud. Satu Mare: Primăria comunei Berveni, Școala Gimnazială Lucăceni  și Asociația ”Urmașii lui Vasile Lucaciu”,Biserica Ortodoxă din Lucăceni, preot Ovidiu Bontoș.Frumoasa biserică îngrijită atent de parohul Ovidiu Bontoş a fost neîncăpătoare la ceas de sărbătoare.

După slujba religioasă,  oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Carei ,Marian Crainic, au urmat, de la ora 12,45, la bustul lui Vasile Lucaciu, un Te Deum, depuneri de coroane de flori și, în interpretarea aleasă a Corului Bisericii din Lucăceni (dirijor  Ovidiu Mărginean), Doina lui Vasile Lucaciu.

De la ora 17,00, în cadrul unui spectacol dedicat evenimentului, au urcat pe scena Căminului Cultural din localitate  elevii Scolii Gimnaziale,Corul Astra Careiană, dirijor prof. Mariana Vulcan,  Corul de copii al Asociației ”Urmașii lui Vasile Lucaciu” dirijat de Mirela Horgoș, Ansamblul Ceatăra din Carei condus de fratii  Pașca,interpreții de muzică populară Ana Holdiș Pop, Petrică Mureșan,Oana Poduţ  si Laura Bak.

Cu emoții au împărtășit sentimentele lor, participanții la acest eveniment major din istoria satului Lucăceni, printre care: prefectul Eugeniu Avram, Claudiu Sulea – directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef,  Kiss Zoltan – primarul comunei Berveni,  Vasile Chiș – viceprimarul comunei Berveni, fiu al satului Lucăceni, col (r) Gavril Babiciu – fiu al satului Șișești și președinte al Asociației ”Renașterea Șișeșteană”, prof. dr.Ioan Viman – fiu al satului Lucăceni.

Prof. dr. Ioan Viman – despre începuturile satului Lucăceni și despre Vasile Lucaciu: ”Acum 90 de ani, într-o zi de iulie, au sosit în aceste locuri întemeietorii satului nostru, în frunte cu Epaminonda Lucaciu, fiul ilustrului doctor Vasile Lucaciu. Nu este întâmplător faptul că ne-am adunat în jurului monumentului doctorului Vasile Lucaciu, celui căruia îi datorăm însăși existența noastră pe aceste meleaguri, și al cărui nume îl poartă cu mândrie, prin vremuri,localitatea noastră. Sărbătoarea noastră o dorim a fi un omagiu  binemeritat adus părintelui Vasile Lucaciu, personalitate emblematică pentru județul Satu Mare ( și pentru Maramureș, zicem noi, căci vorbim de ”Leul de la Șișești” – n.n. A.Ț. ), recunoscut pe plan național și internațional drept un luptător pentru cauza  românilor la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și unul  dintre făuritorii României Mari. Cu mândrie spunea părintele Vasile Lucaciu: Acolo unde sunt eu acolo bate inima Ardealului!”

Un fapt mai puțin observat  poate, la acest moment aniversar, între Șișeștiul  părintelui Vasile Lucaciu  (locul în care acesta își doarme somnul de veci ) și Lucăceni, ( satul la temelia căruia stă personalitatea și numele lui Vasile Lucaciu ): un număr de 20 de familii din Șișești au participat la această sărbătoare,aflându-se în această zi de 19 iulie 2014, nu doar la slujba religioasă sau la  monumentul lui Vasile Lucaciu ci la diferite familii din Lucăceni cu care au strânse  legături de rudenie.

Cu toată admirația pentru premianții acestui eveniment, fii ai satului Lucăceni  care au depășit vârsta de 90 de ani: Babiciu Floare, Bonto Alexandru și … Cânța  Parasca. Cânța Parasca locuiește în Lucăceni,  pe str. Ion Luca Caragiale, nr. 247,are 94 de ani și … nu mai aude. Aflu că în urmă cu trei ani muncea neobosită în  propria gospodărie. Acum mă privește în tăcere și nu spune nimic, pot vorbi eu vrute  și nevrute …  Ea nu a participat la festivitatea de premiere, căci nu se poate  deplasa,  și nici n-am auzit să fie premiată.  Nici un bai! O premiem noi acum,căci tot ce-am scris aici este nu doar pentru Lucăceni și pentru ”Leul de la Șișești”  ci și pentru … Cânța Parasca.

Un gând bun pentru toți cei cu inima curată, din Lucăceni, din Șișești și de pe unde  or mai fi ei !

 Prof. Adrian Țineghe

 

Nota: La cele consemnate la faţa locului ad litteram de domnul profesor Tineghe,dorim să aducem câteva precizări legate de personalitatea ilustrului Vasile Lucaciu,aspecte ce au fost  prezentate trunchiat. Tânăra generatie  are dreptul să  cunoască toate aspectele legate de patronul spiritual al satului Lucăceni,aşa cum  reies din documentele vremii.

E total eronat a se face referire la Vasile Lucaciu cu apelativul doar de doctor,riscând astfel a  i se atribui statut de medic,ceea ce ar fi total neadevărat.Dacă deranjează a se menţiona că a fost un preot greco-catolic,se cuvine  măcar a menţiona că  a fost Doctor în Filozofie şi Teologie.

Preot dr.Vasile Lucaciu, s-a născut in comuna Apa,la 21 ianuarie 1852. Vasile Lucaciu   a fost  una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania.

Cea mai mare parte a copilăriei şi-a petrecut-o în localitatea natală, alături de familia sa, aici urmând şi studiile primare. Continuă să studieze la Baia Mare,Ungvar, Oradea, Roma și Viena unde îl cunoaște pe Mihai Eminescu. Anul 1868 a reprezentat pentru Vasile Lucaciu plecarea la Roma pentru a-şi continua şi aprofunda studiile. Aici obţine, în 1870, titlul de Doctor „Magna cum Laude” în filosofie.

Crescut şi educat în spirit creştin, Vasile Lucaciu se simte împlinit doar după ce urmează şi cursurile Seminarului Teologic de la Gherla al cărui absolvent va fi în 1874.

În 1874, i se recunoaște dublul doctorat în teologie și filosofie. Tot în acest an se căsătoreşte cu Paulina Şerbac, originară din Potău, şi este hirotonit preot greco-catolic în localitatea Sâncrai. Din anul 1885 a activat ca preot paroh greco-catolic în Șișești, unde a ridicat o biserică monumentală sfințită la 15 august 1890.

Vasile Lucaciu  a militat pentru drepturile românilor din Transilvania incă de la inceputurile carierei sale ca profesor de religie şi limba şi literatura română, apoi a continuat să-şi apere convingerile din postura de preot.

În ziua de 28 noiembrie 1922, după trei luni de suferinţe, se stinge discret din viaţă marele preot, ilustru filosof, publicist şi diplomat Dr. Vasile Lucaciu.

A fost omagiat şi de Academia Română într-o şedinţă organizată tot în 1 Decembrie 1922.  Ion I. C. Brătianu a depus, din însărcinarea regelui, pe sicriul patriotului român, insignele ”Marelui Cordon al Ordinului Steaua României”, iar episcopul de Gherla, Dr. Iuliu Hossu, i-a conferit rangul de Vicar episcopal. De la Satu Mare, sicriul a fost transportat la Şişeşti, unde a fost înmormântat alături de soţia sa.
Din cei 70 de ani trăiţi, mai bine de o jumătate de veac a închinat-o cu cea mai adâncă pasiune unui ideal nobil, pentru realizarea căruia nu a ezitat să facă nici un efort material sau spiritual, pentru care şi-a părăsit locurile natale, a stat la închisoare, a desfăşurat o intensă activitate parlamentară, fiind interpretul şi apărătorul năzuinţelor populare româneşti din aceste regiuni.

 redacţia

comentarii

de Mihalache Ioan la 30 decembrie 2015 - 13:27

Am cunoscut o persoana deosebita de la Lucaceni caruia ii datorez ceea ce sunt si care lauda oamenii si Biserica unde a fost preot si care a fost detinut politic. Parintele Filip Craciun Cosma ,cel care a fost duhovnic la Manastirea Agapia prin anii 1984….Nu mai stiu nimic unde este ingropat in afara de viata pe care mi-a povestito nopti intregi,cat a suferit in temnitele comuniste.

Lasati un comentariu