UDMR, acuzată că vrea să desfiinţeze Colegiul „Unirea” din Mureş

• publicat la: 29 iulie 2014
UDMR, acuzată că vrea să desfiinţeze Colegiul „Unirea” din Mureş

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) acuză UDMR de încercare de desfiinţare „pe etape” a Colegiului Naţional „UNIREA” din judeţul Mureş. „Se urmăreşte ca în spaţiile în care funcţionează CNU să se înfiinţeze o altă instituţie de învăţământ confesional cu limba de predare maghiară care să poarte numele de „Gheorghe Racoszi II”, acuză Forumul într-un comunicat remis Cotidianul.ro.

„FCRCHM protestează împotriva ultimului demers iniţiat de UDMR de desfiinţare pe etape a Colegiului Naţional „UNIREA” (CNU) – instituţie mureşană de învăţământ prestigioasă şi de tradiţie. Concomitent se urmăreşte ca în spaţiile în care funcţionează CNU să se înfiinţeze o altă instituţie de învăţământ confesional cu limba de predare maghiară care să poarte numele de „Gheorghe Racoszi II”, dar să fie întreţinută şi finanţată de Statul Român, cu atât mai mult cu cât împroprietǎrirea Bisericii Romano-Catolice din Târgu Mureş de cǎtre Comisia Specialǎ de Retrocedare de la Bucureşti, sub titlu de retrocedare, este arbitrarǎ şi ilegalǎ pentru cǎ niciodatǎ Biserica Romano-Catolicǎ din Târgu Mureş nu a avut în proprietate acest imobil al Liceului Unirea din Târgu Mureş”, afirmă Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş în comunicatul citat.

Forumul solicită conducerii Inspectoratului Şcolar General Mureş, primarului municipiului şi „în mod deosebit” consilierilor locali ai formaţiunilor politice româneşti să respingă proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei noi unităţi de învăţământ exclusiv în limba maghiară propus de UDMR.

„Reţeaua şcolară pentru anul 2014-2015 este deja aprobată la nivel naţional, propunerea făcută este în afara legii, lipsită de oportunitate, nu are la baza o documentaţie temeinică privind numărul de elevi şi necesarul de cadre pentru o nouă unitate şcolară, reprezentând o resursă bugetară a statului Român irosită inutil. Ca senzor atent la ceea ce se întâmplă în societatea românească, Forumul se consideră îndreptăţit să atragă atenţia opiniei publice şi consilierilor locali ca şi în această privinţă să-şi exercite cinstit şi cu onestitate mandatul dat de alegători, să stea deoparte de captaţii şi avantaje facile de moment, să reziste presiunilor şi şantajului politic la care sunt supuşi de oportunismul politic al aliatului la toate guvernările.

La rândul său, cerem ca Inspectorul Şcolar General Mureş să nu se mai complacă în ambiguităţi pentru confortul carierei conducerii sale, ci să depună un raport elaborat pe realităţi şi cu deplină acoperire legală, în interesul învăţământului românesc din Tg. Mureş”, se mai arată în comunicatul citat./cotidianul.ro

Lasati un comentariu