A murit Dinu Patriciu

• publicat la: 19 august 2014
A murit Dinu Patriciu

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit marți la Londra. Informația a fost făcută publică de jurnalistul Rareș Bogdan pe contul său de Facebook marți dimineață. Dinu Patriciu avea 64 de ani şi suferea de cancer. Patriciu fusese suspus unui transplant de ficat în 2012 la o clinică din Milano.

Anul trecut, Dinu Patriciu a vorbit la România TV despre boala cu care se confrunta și transplantul pe care l-a suferit.

„Seara aceea a fost de roman, pentru că fratele meu la mine cu un avocat de la Milano ca să îmi scriu testamentul. În timp ce făceam asta, au apărut medicii, zâmbind, care mi-au spus că au găsit un ficat şi că mă pregătesc de operaţie. În cele din urmă am ajuns pe masa de operaţie, răstignit ca şi Hristos. Este adevărat că îţi revezi viaţa”, mărturisea Dinu Patriciu.

„Mă simt mult mai tânăr şi asta este viaţa mea. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru fiecare zi pe care mi-o dă. Sunt hotărât ca de acum înainte să fac numai ceea ce îmi face plăcere. Pe măsura ce forţele revin, cresc şi planurile pe care vrei să le pui în aplicare. Nu poţi sta să te uiţi în tavan. Trebuie să faci ceva, să laşi ceva după tine. Am câteva planuri foarte frumoase, atât de afaceri, cât şi personale”, a declarat Dinu Patriciu atunci.

Dinu Patriciu a fost unul din membrii fondatori ai PNL în anul 1990.

Omul de afaceri s-a aflat ani la rând în topul celor mai bogați români. Patriciu deţinea active imobiliare în Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro în mijlocul crizei. Patriciu avea o avere estimată la 2,9 miliarde de dolari și ocupa locul 597 într-un top al miliardarilor lumii apărut în China – Hurun Global Rich List 2014, nota în februarie revista Capital. Patriciu își stabilise resedința la Londra în ultimul an al vieții. Se afla în plin proces de divorț cu soția sa, Dana Patriciu, care a cerut în urma despărțirii să îi revină jumătate din averea familiei.

Patriciu este cel care a înfiinţat, în 1990, prima firmă privată din România postdecembristă, SC Alpha Construcții și Investiții Imobiliare S.A., care a obținut Autorizația de funcționare nr. 1. Firma avea ca obiect de activitate efectuarea de proiecte de arhitectură şi 20 de angajați.

„Eu am înființat prima firmă privată din România de după 1989. Avea șapte de zero și un unu la coadă. Făceam proiectare de arhitectură. Toată lumea făcea proiecte în ’90. Toți visam, nu? Și apoi m-am apucat de imobiliare”, declara Dinu Patriciu într-un interviu pentru Evenimentul zilei.

În anul 1996, a fost inclus într-un top al „noilor îmbogățiți din România” care au făcut rapid avere dupa evenimentele din decembrie 1989.

„Primul milion de dolari l-am obținut din proiectare de arhitectură și dezvoltare imobiliară. Fără legătură cu petrolul. Chestia cu „primul milion de dolari” e un basm, dar e un basm bazat pe realitate. Realitatea este că într-adevăr cu greu faci primul milion, cu greu faci primele zece, și după aia încep să se acumuleze mult mai ușor deoarece capitalismul se bazează pe un vechi proverb românesc – „Ban la ban trage”. Nu e deloc liric, așa e realitatea”, mai spunea Patriciu în acelaşi interviu./ cotidianul.ro

 

comentarii

de Unirea Carei la 19 august 2014 - 16:56

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si liniste dupa atata suferinta.

Lasati un comentariu