A venit şi rândul lui Avram Iancu.Placa de sub bustul său din Carei a fost distrusă

• publicat la: 18 august 2014
A venit şi rândul  lui Avram Iancu.Placa de sub bustul său din Carei a fost  distrusă

Statuia lui AVRAM IANCU  din centrul municipiului CAREI a fost  vandalizată de un grup de tineri încă necunoscuţi, îmbrăcaţi în tricouri albe,care au distrus în cursul  nopţii de vineri placa ce avea înscrise vorbele marelui  patriot, erou naţional:

Unicul dor al vieţii mele fiind, e să-mi văd Naţiunea mea fericită.

Fapta ne-a fost semnalată de către pensionare care locuiesc în zonă. Nici de această dată cele 23 de camere de supraveghere achiziţionate prin proiectul  transfrontalier  HU-RO 1001/178/2.4.4 “Realizarea unei reţele de protecţie şi alarmare în zona Sătmar (acronim: Alarm Network), realizat de Primăria Carei în colaborare cu Asociaţia managerială a comitatului Csenger din Ungaria” ,şi gestionate de Politia Locală din subordinea Primăriei Carei, nu au fost “pe fază” şi nu au permis depistarea huliganilor.

Dacă pentru statuile personalităţilor  maghiare este asigurată în permanenţă monitorizarea, simpla apropiere de acestea fiind rapid identificată de gardienii apăruţi  ca din senin, monumentele româneşti sunt lăsate în voia sorţii de administraţia locală unde românii contribuie cu taxe şi impozite.

Spatiile verzi din jurul monumentelor româneşti sunt lăsate de izbelişte de administraţia locală  în timp ce lucrătorii de la spatii verzi robotesc în parcurile şi in jurul celorlalte.

Vă reamintim că pentru reabilitarea Monumentului Ostaşului Român din Carei a fost nevoie de preluarea acestuia din domeniul public al muncipiului Carei în cel al Consiliului Judetean datorită refuzului primăriei Carei de a aloca fonduri pentru  întretinerea şi restaurarea acestuia.

Bustul lui AVRAM IANCU din centrul Careiului deranjeaza până la a-l distruge  se pare. Declaraţiile si acţiunile antiromâneşti ale primarului UDMR din Carei prin presa aservită  îşi arată roadele.

Articolele din care răzbate neorevizionismului revanşard, şovin şi exclusivist etnic, promovate de consilierul personal al primarului Kovacs , aflat  pe statul de plată al primariei Carei, au urmări în consecinţă.

Nu mai stă în picioare nici varianta cu plăcile căzute ,oricât este ea de agreată, inclusiv de directorul Directiei de Cultură si Patrimoniu Satu Mare, potrivit celor declarate la ultima noastră întâlnire din faţa Monumentului Ostaşului Român din Carei. Plăcile respective nu sunt puse pentru a constitui un teren de joacă şi dacă nu sunt protejate, în timp, cedează.

În cazul bustului lui AVRAM IANCU şi a plăcii de sub bust , aceasta a fost distrusă în mod voit.

După refuzul primarului şi al consilierilor UDMR de a amplasa bustul unui fost prim ministru al României şi al unui fost rege al României în Carei asistăm la distrugerea monumentelor româneşti ce reprezintă eroii nostri  naţionali.

Domnule primar,Kovacs Eugen, sunteţi un funcţionar public din  „ograda”  Guvernului României în prezent! Ce fel de regim doriţi să instauraţi în oraşul multietnic Carei?

Până unde vreţi să împingeţi tensiunile create în mod artificial ?

Buletin de Carei nu face decât să consemneze fapte ce au loc în  municipiul Carei ,deci nu ne puteţi acuza de incitare cum se întâmplă în cazul ziarului unde este redactor şef consilierul domniei voastre si care denigrează personalităţile româneşti. Deranjează semnalarea lor ? De ce nu aţi făcut public numele celui ce a fost responsabil cu înscrisurile denigratoare de pe pereţii clădirilor din oraş  la adresa dvs.  după ce în prealabil ne-aţi acuzat că am fi noi  cei responsabili pentru acest fapt ?

De ce deranjează bustul lui Simion Bărnuţiu? Va avea şi el aceiaşi soartă ca al lui Avram Iancu ?

Poliţia Municipală Carei a sosit în cursul dimineţii de luni la bustul lui Avram Iancu pentru a constata faptele şi a încerca să depisteze făptaşii, bineînţeles dacă Poliţia Locală din subordinea primăriei Carei va pune la dispoziţie imagini surprinse pe camerele amplasate în oraş.

Vă vom ţine la curent cu desfăşurarea evenimentelor.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 22 august 2014 - 11:45

Obiceiul casei. Nu are importanță țara. Important este obiceiul.

http://index.hu/mindekozben/poszt/2014/08/22/karolyi-szobor_akkor_ontsuk_le_voros_festekkel/

de Horia Mărieș la 22 august 2014 - 12:38

Se întâmplă și la New York. Acolo „autorul” s-a numit István Kántor.
Ăla are deja multe antecedente. Inclusiv psihice.

http://nypost.com/2014/08/21/critic-spatters-paint-on-wall-at-whitney-museums-jeff-koons-exhibit/

Bustul lui Avram Iancu din Carei, România, deteriorat acum o săptămână.
Incident tehnic sau act de vandalism, incă nu se știe precis.

Statuia grofului Károlyi Mihály din Fót, Ungaria măzgălită cu vopsea roșie noaptea trecută.

Nu văd deocamdată nici o legătura aparentă intre cele două evenimente, deși s-ar putea să fie, cel puțin aceea că grofii Karolyi au avut castel și la Carei și la Fót.

Mă întreb doar cine sunt cei care, de o parte și de alta a graniței, se distrează astfel. Mă intreb câtă minte au. Mă întreb dacă li se poate face acum transplant de materie cenușie sau nu. La Obor în București se poate cumpăra creier de vită sau de porc. Proaspăt.

Mi-a răspuns la întrebare un foarte bun neurochirurg, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, prof. univ. dr. Ioan Ştefan Florian: „Deocamdată NU și probabil că nici în următorii 100 de ani.”

de videoul la 22 august 2014 - 16:15

domnule iancsi de ce nu aratati la cercetatorii politist ce arata camerle dinspre tiream???
o sa fie sterse imaginile la fel ca la actiunea cu caricaturile venite de la apele termale??? noi am vazut cum veneau dinspre tiream tinerii cu steagurile autonome.

de vito la 22 august 2014 - 17:13

@videoul Fa-ti o programare la un psihiatru

de Horia Maries la 22 august 2014 - 18:20

Eu nu sunt „videoul” deci sper ca nu trebuie sa ma programez la psihiatru.

Dar apropo de video. In zona sunt – daca nu ma insel – doua bănci (alea care au bani), nu departe de monument. Acele baănci ar cam trebui sa aibă sisteme de monitorizare, inregistrare video, cel putin la ATM-uri dacă nu si camere video de ambient. Poate n-ar fi rău să se vadă inregistrările video de la cele două bănci, pentru clarificarea incidentului, fie tehnic fie vandalizare. Imi dau si eu doar cu părerea, dar dacă credeti că este nevoie, imi fac programare si la psihiatru. Nu imi este rusine. Este si aici vorba doar de o boală. Unii au sifilis, inclusiv la cap, si nu le este rusine. Mie de ce mi-ar fi rusine să mă duc la un psihiatru?

de emil la 22 august 2014 - 18:46

videoul

Dacă „noi am văzut cum veneau dinspre Tiream tinerii cu steagurile autonome”, de ce nu faceți o plângere la parchet/ dați (câte) o declarație la politie, cu număr de înregistrare, pentru ca atunci nici politia nu poate musamaliza, fără a face cercetări. Dacă ați văzut și nu spuneți, atunci ii acoperiți pe făptași, deci sunteți în aceeași situație cu aceștia și ii ajutați sa scape nepedepsiți și sa repete raul.

enot 20 august 11:07

„Boul” poate fi același sau de aceeași factura cu cel / cei ce a(u) vandalizat Monumentul Ostașului Roman după 25 octombrie cu ceva timp în urma. Deci, se poate, se găsesc destui „boi” printre măg(y)ari, care sa se ocupe cu devastări și vandalizări de monumente românești. Unii dintre ăștia (la boi ma refer) au profanat inclusiv biserici românești, ortodoxe și greco-catolice în perioada 1940-1944, ca sa nu ma apuc iar sa rememorez atrocități de genul celor de la Ianculesti și alte sate de „coloniști” în aceeași perioada.

de Preda Ioan la 25 august 2014 - 13:17

Românii ar putea foarte usor, daca vor fi informati, sa scape de UDMR-ul de la guvernare. Avand in vedere slaba participare la votare a românilor, procentul necesar trecerii pragului electoral pentru UDMR e realizat de fiecare data. Insa daca va creste numarul de alegatori români prezenti la vot, implicit procentul celor de la UDMR va scadea sub pragul electoral de 5%.

Matematic, daca raportul români/maghiari prezenti la vot e de 93 la 7, atunci UDMR va ajunge in politica. Insa, daca acest raport va fi de 96 romani la 4 maghiari prezență la votare, UDMR va pica sub pragul electoral. (Glumind spun ca e un efort mic pentru fiecare si e si gratis)
http://lupuldacicblogg.wordpress.com/2014/08/19/cum-sa-evitam-ca-udmr-ul-sa-mai-intre-in-parlament/

de emil la 25 august 2014 - 16:37

Domnule Preda, calculul acesta este de notorietate. Problema e ca, la ce „politicieni” avem, prea putini alegători se prezintă la vot. Chiar de am avea numai politicieni perfecți și tot nu s-ar prezenta la vot 100% din electorat. Politicieni care, de aproape 25 de ani, nu au curajul sa ceara rmdiszno sa intre în legalitate prin depunerea actelor necesare pentru înscrierea în registrul partidelor politice. Aceiași politicieni zeroși – adică = 0 – care nu au fost capabili sa încheie procedura referendumului din 2012. Chiar și fără quorum, draghe besze -președintele ungaristilor din Romania, uzurpatorul de calități oficiale ce-și face veacul pe la Cotroceni- putea fi demis. Dar nici măcar Parlamentul României, instituția fundamentala a democrației nu a manifestat nici voința, nici curajul, deci nici capacitatea de a duce referendumul pana la capăt, adică de a împlini voința poporului, care este suveran în democrație. Asa de suveran încât curtea castravetionala a bjatmistului de la Beclean pe Someș a urinat pe aceasta voință, de parca ar fi fost a treia camera, cea superioara și decizionala a parlamentului. După ce au ajuns la putere prin USL, investiți cu o majoritate confortabila prin încrederea electoratului, ce au facut politicienii respectivi? S-au apucat sa coabiteze cu draghe besze si sa se alieze fiecare cu câte unul din partenerii de la guvernarile distructive ale lui besze, in care nominal conduceau boc si ungureanu, au spart USL si acum vor prezenta la vot?

Raspunsuri

Lasati un comentariu