Comemorare Salvator Cupcea la Carei

• publicat la: 7 august 2014
Comemorare Salvator Cupcea la Carei

Membrii societății literar culturale ASTRA, Despărțamântul Carei, organizează în data de 8 august de la ora 10.30, un scurt moment comemorativ la casa natală a renumitului medic Salvator Cupcea, născut la Carei în data de 8 august 1908.

Salvator Cupcea a fost unul dintre fiii lui Petru Cupcea, preot careian și al Augustei Cupcea, născută Pteancu, fiica lui George Pteancu.

A absolvit cursurile liceului careian Vasile Lucaciu în 1925. Casa natală este situată pe strada Doina, lângă biserica Sf. Mihail și Gavril.

Salvator Cupcea a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj în paralel cu Facultatea de Litere şi Filosofie şi, specializându-se în psihiatrie, a fost încadrat la Spitalul de Neuro-Psihiatrie din Sibiu. Este considerat întemeietorul școlii clujene de psihologie. După război a fost numit reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Până la deces a îndeplinit funcţia de director al Institutului de Igienă din Cluj.

Manifestarea este organizată cu sprijinul Direcției de Cultură Carei.

 

comentarii

de Horia Mărieș la 7 august 2014 - 14:54

Anul 1928.

Studenți la filosofie care se specializau în psihologie la Universitatea Daciei Superioare, Cluj (viitoarea Universitate Babeș-Bolyai).
În fotografie, rândul de jos, de la stânga la dreapta: A. Floca (profesor); Dimitrie Todoran (educator si psiholog publicitar); Alexandru Roșca (psiholog publicist); Ionel Pitariu (istoric al psihologiei). În picioare, de la stânga la dreapta: Lucian Bologa (sociolog si educator); Salvator Cupcea (psihiatru, igienist, eugenist, ministru al sănătății); I. Creangă (profesor); Liviu Rusu (filosof); necunoscut; Tudor Bugnariu (sociolog, politician comunist); Nicolae Mărginean (psiholog, activist cultural).

de zsolti la 8 august 2014 - 01:10

Convingerile tale sunt de fapt obsesii care sau cronicizat de-a lungul timpului si care, netratate, devin autodistructive.deci alege, ori te tratezi ori dispari si inca ceva, nu uita ca fiecare pasare pe limba ei piere.

de Horia Mărieș la 8 august 2014 - 03:51

@zsolti: La cine te referi faszika, ca să știu dacă trebuie să te bubui din nou, sau nu?
Sau tu copy&paste doar generalități, așa cum ai obiceiul, fiindcă nu te duce mintea să scrii singur o simplă propoziție?

Lasati un comentariu