Cristian Fodor a încins spiritele moţilor la Ianculesti

• publicat la: 18 august 2014
Cristian Fodor a încins spiritele moţilor  la Ianculesti

Programul de cântec, joc şi voie bună  de la Ianculeşti a început duminică 17 august 2014,de la ora 17.00  cu Tulnicăresele de la Ianculeşti,după care delegatul sătesc Ciprian  Chiorean a  mai adus mulţumiri sponsorilor care au făcut posibilă existenţa celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Zilelor Iancului şi a invitat spectatorii mai aproape de scena iar pe artişti pe scenă.

Aurora Ciută  a dat citire unei scurte prezentări a ceea ce reprezintă cântecul popular românesc pentru truditorii pământului dar nu numai,din care  am spicuit…

Din aburul pământului străbun, răsfirat ca din pâinea fierbinte în prag de sărbătoare, sub adierea dimineţelor însorite peste care picură mireasma sfântă a acestui Neam Dac, multimilenar şi arhibinecuvântat, Dumnezeu luă rotunjimea horei, legănarea apei, tremurul căprioarei, îmbrăţişarea dorului, tulnicul Apusenilor, surâsul soarelui, cutezanţa ierbii, broderia florilor, murmurul baladei Iancului, bocetul codrului, semeţia haiducului, sfiala fecioarei, iuţeala gândului, caierul norilor, borangicul stelelor, trilul ciocârliei, voroneţul liliacului, lacrima smirnei,Iia curcubeului, jertfa mieilor, rapsodia pădurii, chiotul nunţii, iureşul izbânzilor dace, dârzenia de granit a Dochiei, îngemănarea Gliei-Auroră a omenirii cu Crucea Învierii Domnului,serafica frumuseţe a Liturghiei , armonia Duhului Sfânt şi dăruirea supraîngerească a Fecioarei Maria.  

Apoi, împletindu-le în dumnezeiasca Sa rugăciune a inimii … făcu Cântecul popular românesc, din care a odrăslit deodată Măria Sa, Ţăranul !  Falnic ca un Poem sublim…Iar din susurul lui de azur, s-au ridicat în văzduh, Pasări  măiestre ale intregii  Dacii ,rapsozii populari,…interpretii ! După ce Atotcreatorul a zămislit Folclorul divin străbun şi Rapsozii lui de aur, a zâmbit şi a fredonat pe vioara sufletului românesc dumnezeiasca Sa Cântare.

Primul moment artistic,un colaj de poezii dedicate eroului Avram Iancu,a aparţinut   copiilor mai mici şi mai mari ai satului,instruiţi de prof.Liliana Sorian  şi  Daniela Ciută.

Ovidiu Matioc a fost cel care prezentat rând pe rând toţi  artiştii care au contribuit la crearea unei atmosfere de sărbătoare specifice unui astfel de eveniment.

Corul Astra Careiană,dirijat de prof.Mariana Vulcan, a interpretat  prelucrări folclorice după piese muzicale traditionale româneşti.

 

Au urcat pe scenă şi interpreţii George Negrea,Vlad Doros,Ghită Blidar,Andrada Spanci,Ionela Toma,Ansamblul Motilor din Ianculeşti,Lavinia Goste cu taraful condus de Marius  si Ansamblul Ceatăra din Carei.Cele mai multe bis-uri le-a primit interpreta Lavinia Goste care a trebuit să revină de două ori la scenă.

Finalul a apartinut interpretului hunedoarean Cristian Fodor,un îndrăgit al acestor locuri unde a cântat şi anul trecut.Acesta a venit însotit de orchestra Dor de la Orăştie. Publicul a cântat  alături de Cristian Fodor toate melodiile sale,impresionându-l prin faptul că  ştiau toate versurile pieselor,fapt  ce demonstrează  cât este de apreciat repertoriul şi interpretarea sa deopotrivă.

Frumoasele piese româneşti, ritmate, au determinat auditoriul să încingă adevărate hore pe terenul din faţa scenei iar Cristian Fodor a coborât printre ei. Petrecerea s-a întins până târziu in noapte. Un public numeros a fost prezent la manifestările de la Ianculeşti,majoritatea fiind careieni care au savurat un autentic spectacol românesc în lipsa manifestărilor folclorice româneşti de altădată de la Carei.

comentarii

de ROMANCA IN TARA MEA !!! la 19 august 2014 - 16:06

Unde vreti sa asculte romanii din Carei muzica populara? In Carei!
La sarbatoarea din august 2014 cine a cantat muzica populara , ??? ungurii din Ungaria. Romanii erau in concediu te pomenesti!
DACA CONTINUA ASA NU CRED CA ROMANUL VA MAI RABDA MULT!!!

de emil la 19 august 2014 - 21:02

Bravo, Cristi Fodor!

de puiu la 19 august 2014 - 21:32

CRISTI FODOR TE IUBIM!!!!!!
CEL MAI BUN CANTARET DE POPULARE!!!!!!!

Lasati un comentariu