După 70 de ani,eroul Burada din Ianculeşti are cruce la căpătâi

• publicat la: 3 august 2014
După 70 de ani,eroul Burada din Ianculeşti are cruce la căpătâi

Sunt lucruri bune care ar trebui să se întâmple şi totuşi, din diferite motive nu se întâmplă niciodată. Dar iată că sunt şi lucrări care stau cuminţi  ascunse fie prin sertare de birou, fie în mintea oamenilor  şi la o anume dată ies la iveală, se materializează, aduc emoţie, bucurie, onorează. Aşa s-a întâmplat duminică 3 august 2014,în cimitirul din Ianculeşti,  când s-a oficiat slujba de sfinţire a crucii de la mormântul eroului căzut pe aceste meleaguri.

Aici, la Ianculeşti ,este îngropat şi aşteaptă ziua învierii , un erou din Al Doilea Război Mondial. Îl cheama  Dumitru Burada , a fost sergent în Regimentul 24 Artilerie şi a căzut la datorie pentru eliberarea Patriei, la data de 15 octombrie 1944. Sergentul a fost împuşcat, şi-a pierdut  viaţa în conflagraţia pentru eliberarea ultimei brazde  de pământ românesc. Pe plan local cunoaştem puţine amănunte despre erou. Se vorbea că era de loc de pe Valea Mureşului de la Văradia de Mureş, sau din Săvârşin. .. Costea Avram, fiu al satului Ianculeşti cunoaşte istoria eroului  de la un coleg de front din Ianculeşti, care a murit anul trecut, şi ne povesteşte:

,, Sergentul  a fost la grupa Cercetare, pe valea Barnovului, venea de către Tiream, el avea staţia la el şi informa unitatea militară unde se află, ca să observe unde este inamicul. La Ianculeşti, la dâmbu  lui Târfan se găsea staţia de emisie care conducea frontul german, când s-a ivit la cimitir, din capătul satului şi l-a împuşcat mortal, şi cu mare greutate a fost eliberat ultimul cătun al oraşului Carei.

Pe front au luptat cu el  camarazi   din satul Ianculeşti, în unitatea militară 7 Artilerie, si anume Jurj Ispas, Jurj Gheorghe, Neşu Gheorghe, Todea Niculae, Todea Nicolae şi Dobra Nicolae, fiind aici de loc, pe mlaştină, care au participat la unitatea militară din sectorul Tiream şi Petreşti pe unde era  frontul pentru eliberarea ultimului cătun al oraşului Carei la 25 octombrie 1944, din care toţi veteranii de război sunt decedaţi.’’

Mormântul  eroului nostru, aflat în cimitirul din sat, avea o placă de piatră pe care îi erau scrise numele şi regimentul din care a făcut parte. Acum ,eroului  i s-a ridicat o cruce  de marmură,care  a fost sfinţită pentru a marca  componenta  creştină a jertfelniciei eroului Burada Dumitru, erou care trebuie să rămână în memoria generaţiilor viitoare, prin curajul şi patriotismul său.

Duminică, 3 august a fost  oficiată o slujbă religioasă de către preotul paroh  Gheorghe Şorian , dedicată sfinţirii crucii şi plăcii comemorative a eroului sergent Burada Dumitru, căzut la datorie pentru eliberarea patriei în cel de-Al Doilea Război Mondial, în data de 15 octombrie 1944.

În fapt, manifestarea, pe lângă omagierea eroului căzut pe acel loc în octombrie 1944 ,a consfintit şi jerfa  tuturor eroilor satului care s-au sacrificat   pentru eliberarea Romaniei,adica  Costea Gheorghe, Costea Roman, Danci Petru, Giurgiu Petru, Mateş Ghoerghe, Oneţ Iosif, Toader Traian, Todea Gheorghe, Todea Nicolae, Todea Traian, Trif Teofil.

Pe platforma betonata a mormântului s-a montat o impunătoare cruce şi o placă comemorativă din granit. Efortul si initiativa  apartin  fiilor satului  Maria Todea, Oniga Rozalia, Oniga Gheorghe, Todea Cornelia cu familia, Todea Maria care au venit din Baia Mare pentru acest eveniment.Acestia au fost sustinuti de  părintele Şorian  cu preoteasa Maria , Teoder Gheorghe şi Aurelia cu familia, Trif Gheorghe şi Trif Gaftea cu familia .

La slujba de sfinţire a crucii de la mormântul eroului Dumitru Burada , a participat delegatul sătesc  Ciprian Chiorean şi credincioşii din sat care au vrut să cinstească memoria lui  şi a  tuturor eroilor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Părintele Şorian s-a adresat credincioşilor aflaţi la această manifestare religioasă, spunând cu multă emoţie în glas că ,, astăzi este o zi de înălţare sufletească pentru noi, comunitatea din Ianculeşti, când sfinţim crucea de la mormântul acestui brav erou român şi îi cinstim memoria sa şi a tuturor eroilor căzuţi în lupta pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc. Pe eroul acesta îl cheamă Burada Dumitru, a fost sergent în Regimentul 24 Artilerie şi a căzut la datorie pentru eliberarea Patriei la 15 octombrie 1944. Se vorbea că era de loc de pe Valea Mureşului de la Văradia de Mureş sau din Săvârşin. Cercetând arhivele s-ar putea şti  adevărul. Îmbucurător a fost faptul că mormântul unde se odihneşte eroul a fost marcat şi imediat ce locuitorii satului s-au întors din refugiu, l-au cinstit şi i-au îngrijit mormântul. Autorităţile comuniste s-au îngrijit şi i-au pus o piatră funerară pe care erau gravate slovele care atestă persoana şi jertfa eroului sergent. Însă, ei nu s-au ocupat şi de amplasarea unei cruci- a unui însemn creştinesc la căpătâiul lui. Când am venit ca preot nou în localitate, în 1977, cu sprijin de la primarul de atunci domnul Corneanu şi cu ajutorul credinciosului Oneţ Traian s-a ridicat, pe vechea îngrădire de beton, un nou postament de beton armat, însă fără a se aşeza oo cruce sau o lespede de piatră deasupra. Adevărul este că de-a lungul timpului s-a mai aşezat câte o cruce mică de lemn, la mormântul eroului, dar nu rezista decât numai câţiva ani. În anul 2013, la festivităţile dedicate Zilelor Iancului a fost invitat şi colonelul Voicu Şichet, care intrând în vorbă cu mine, mi-a spus că a vizitat mormântul eroului în cimitir şi l-a găsit tot aşa, fără cruce, ca la ultima vizită, în 1985. Domnul colonel Şichet este redactor şef la revista ,,Eroii Neamului’’ şi  cu acel prilej, în 2013, a dedicat câteva cuvinte şi imagini  în revista menţionată. Revista a ajuns spre citire la familia Toader Gheorghe şi Aurelia. Dânşii au mbilizat şi alte două familii şi aşa s-a reuşit aşezarea unei cruci consacrate la căpătâiul eroului de către aceste 3 familii. Din 1944 şi până în 2014 au trecut 70 de ani. Atât i-a trebuit eroului nostru să aştepte ca să aibă la căpătâi o cruce creştinească. Dumnezeu să le dea sănătate şi să răsplătească acest gest frumos venit din suflet din partea acestor oameni inimoşi care au realizat această cruce şi placa eroului pe care-l comemorăm astăzi.’’

Delegatul sătesc, Ciprian Chiorean  a rostit o alocutiune cu ocazia ridicării crucii la mormântul eroului : ,, Tot ce pot să spun cu acestă ocazie este că mă bucur că s-a realizat crucea şi placa comemorativă pentru eroul îngropat în satul nostru.  Eu sunt tânăr, în 1985 când s-a făcut postamentul acestui mormânt, eu atunci m-am născut dar am fost crescut în spiritul respectului faţă de înaintaşi. În data de 17 august vom sărbători Zilele Iancului şi sper ca  toţi cei care ne vor onora cu prezenţa să îşi îndrepte paşii şi către acest mormânt,puţin cunoscut până acum.’’

La finalul  slujbei religioase, familia din Baia Mare care a contribuit la realizarea crucii şi plăcii commemorative, a invitat  întreaga asistenţă la o agapă creştinească.

 

 AnaMaria  Roman

comentarii

de Horia Mărieș la 3 august 2014 - 21:54

Bine scris, eveniment notabil.

de Tiberiu Vanca la 5 august 2014 - 07:40

Paradisul de câmpie al „Moţilor” de pretutindeni,acest „Parnas” care este Ianculeştiul înveleşte sub Sfânta Sa Glie trupul unuia din Ingerii Eliberatori de sub marasmul hortyst, eroul Dumitru Burada. Prezenţa lui sub trupul satului este „Spiritul protector” al locului, cel ce concedă localnicilor răbdarea văzută ca ingredient al eroismului în încleștarea cu spiritul revanşardist al iredentismului, ce bântuie dinspre Carei.

Lasati un comentariu