Ecouri la „năzdrăvăniile” careiene

• publicat la: 13 august 2014
Ecouri la „năzdrăvăniile” careiene

Abuzurile repetate atât la adresa comunităţii româneşti din Carei cât şi a localnicilor în general au depăşit demult graniţele municipiului nostru. Discriminările şi instigările la ură interetnică nu mai sunt demult o noutate pentru careienii obişnuiţi.  Din cocktailurile  oferite de primărie nu lipsesc nici „evenimentele ” de natură economică, cu iz  penal. Despre oraşul în care  primarul îşi cumpără  autoturism pentru uz personal din banii fundaţiei de promovare a turismului local şi unde viceprimarul, preşedinte de Comisie de Ciculaţie, abuzează de funcţia sa pentru a-şi  pune în practică  iniţiative  neaprobate de Consiliul Local, cum este cea cu talciocul de pe strada Francisc Pall,scriu atât ziarele regionale cât şi cele sătmărene.

Cea mai recentă manifestare de  şovinism şi lipsă de dorinţă de bună convieţuire a fost consemnată şi în paginile regionalelor Vocea Transilvaniei si Adevărul de Satu Mare dar şi pe blogul Dan Tanasă sau jurnaluldesatumare.ro,deoarece interzicerea amplasării bustului ilustrului om de stat Ion I.C.Brătianu dar şi a unui fost rege al României de talia lui Ferdinand I, a contrariat şi indignat.

Tot în acestă perioadă şi în apropiere de Carei,Primăria Oradea organizează un concurs de idei pentru realizarea unei statui a lui Ion I.C.Bratianu, şi pune la bătaie 4.500 de euro.  Astfel, cea mai bună idee va fi răsplătită cu 2.000 de euro, locul doi cu 1.500 de euro, iar locul trei cu 1.000 de euro.

Ideea concursului s-a născut pornind de faptul că în Oradea nu se găseşte nicio statuie a marelui politician, personalitate care a iniţiat revizuirea şi adoptarea Constituţiei din martie 1923, una dintre cele mai moderne şi democratice Constituţii din Europa. Statuia urmează să fie executată din bronz, în mărime naturală sau mai mare, după modelul agreat de Consiliul Local al municipiului Oradea. Consilierii orădeni nu sunt deranjaţi  de faptul că Brătianu nu a fost un „om local de cultură” şi nu a contribuit la „bunăstarea orădenilor”.

Termenul de depunere a documentaţiei pentru jurizare este 29 septembrie 2014.  Anunţarea rezultatului concursului va avea loc în 7 octombrie 2014. Termenul de finalizare a turnării în bronz şi realizării soclului pentru amplasare este de 30 aprilie 2015.

Şi când te gândeşti că la Carei nici măcar nu trebuia să plătească primăria vreun leu pentru bust…..

Despre secvenţele  mai puţin plăcute ce se succed cu repeziciune la Carei am citit şi în Piaţa Sătmăreană.

Am tot scris despre năzdrăvăniile edilitare de pe la Carei, mai exact, de la Primăria acestui oraş, de unde emană tot felul de gaze toxice, nebăgate deocamdată în seamă, nici măcar de cei care sunt plătiţi să mai ciulească urechile pe această temă.

Nu intrăm acum în tenebrele unor afaceri strigătoare la cer şi nici măcar în cea a unor răsunătoare şi dubioase falimentări, că astea-s alte poveşti, ci rămânem un pic într-un plan ceva mai ideatic şi iată şi motivul.

Apare pe acolo un soi de fiţuică peste care este şăf un vajnic absolvent de şcoală de partid, pre numele ei puţin metaforizat, ştefan Burghiu, care şi-a întors pe dos cămaşa roşie, numai ca să constatăm noi cât poate fi ea de verde, la o adică.

Un extremism totalitar peste unul naţional, când ura de clasă se transformă în ură de rasă, nu ar trebui să ne mire prea mult, pentru că se ştie de prea multă vreme, cum că extremele au bunul şi cucernicul obicei, să se atingă.

Dar când dejecţiile din acea publicaţie aduc atingere unităţii statale, atunci chiar că nu ne mai putem juca şi începem să înţelegem de ce spiritul românesc este sufocat în chiar unul din oraşele emblematice ale dăinurii noastre pe aceste meleaguri.

Insulta adusă poporului român a mers până acolo, încât onor consiliul local a refuzat amplasarea bustului regelui Ferdinand al României, în centrul oraşului, cu toate că municipalitatea nu trebuia să scoată din jeb, vreun bănuţ, opera fiind finanţată de către Consiliul Judeţean Satu Mare.

Iniţiativa ridicării acestui monument nu este întâmplătoare, marele rege unificator al tuturor românilor, a fost în vizită în urmă cu 95 de ani în acest oraş, fiind întâmpinat atunci, de peste 100.000 de cetăţeni.

Acuma, după aproape un veac, poate că urmaşii acelor români, veniţi să-şi aclameze Regele, ar mai putea veni o dată în municipiul Carei, ca să le amintească unor grofi ridicoli de paradă, în fapt, urmaşii unor modeşti ţărani fără pretenţii, că ţara aceasta – şi implicit şi Careiul – se închină – sau ar trebui – unui Tricolor, pe care municipalitatea careiană nu s-a ostenit să-l arboreze, nici măcar la Ziua Naţională.

Jignirile aduse poporului român în cartea aceea infectă, a traseelor legendelor sătmărene nu au primit deocamdată, nicio replică dar ce-i mult, îi mult, indifierent de părerea unora sau altora şi credem că rezolvarea acestei probleme ar trebui să fie una din priorităţile autorităţilor de la noi.

În repetate rânduri am tot tras semnale de alarmă în ceea ce priveşte tensiunile din oraşul acesta dar se pare că nimeni nu le ia în seamă.

Noi mai mult de atât, nu putem şi nici nu credem că ar fi cazul să facem dar vom urmări cu multă atenţie evoluţia evenimentelor de pe meleagurile careiene”.

comentarii

de Horia Mărieș la 14 august 2014 - 06:01

Apropo de diversele ecouri prin presă, urmare „năzdrăvăniilor careiene”.

Ele mă îndeamnă să postez de data asta o „Scrisoare închisă” in atenția domnului Director Sasz Lorand de la GN-V SM.

N-am uitat, știu că dânsul s-a exprimat public că nu se coboară până atât, incât să răspundă scrisorilor mele, deschise sau închise, parfumate sau nu,, sau de oricare ar fi ele. Dânsul are cu totul alte sarcini pe linie de partid și de stat, decât să se convesez cu cititorii fideli. Totuși mai risc o singură dată, mai ales că această scrisoare închisă, va fi mult mai scurtă decât cea deschisă. Deci:

– Inceputul scrisorii închise –

Stimate Domnule Director Szasz Lorand,

Mă adresez Dvs cu speranța că veți reuși, mai ales fiindcă lucrați pentru organul de presă județean al PSD-ului, partidul de guvernământ, cel care la numit în funcție pe Domnul Prefect, în anul 2012.

Va rog respectuos să încercați să faceți un minim efort intelectual și în cadrul domnul Prefect vă va acorda un interviu, pe care-l veți publica integral in ziarul GN-V, ziar citit, evident, de mult mai mulți cititori decât ii reprezintă cei 10 liberali plus domnul acela apartinic numit Mărieș din București adică ceincare citesc, după umila dvs. părere, ziarul online BdeC, să-l întrebați diirect, fără frică, reținere sau menajamente pe Domnul Prefect al județului Satu Mare, pe Domnul Dr. Eugeniu Avram, care este părerea dânsului față de faptul că nașul dvs., primarul inca în funcție al municipiului Carei, numitul Jenö Kovács Eugen precum și consilierii UDMR-iști iobagi dânsului, se opun vehement, cu ostentatie și neînțeleasă incăpățânare, invocând motive din cele mai diverse și mai absurde, amplasării în Parcul Dendrologic al Castelului Károlyi, a unui bust al Regelui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen al României, numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”? A se nota faptul că bugetul Primăriei municipiului Carei nu va fi afectat în nici un fel, sau altfel spus, Primăria nu va plăți nici un ban pentru amplasarea bustului respectiv. Sunt sigur că nu este cazul să vâ reamintesc faptul că Regele Ferdinad I al României, a vizitat în 1919 orașul Careii Mari, inclusiv Castelul.

Vă mulțumesc cu anticipație pentru bunăvoința și solicitudinea de care veți da dovadă (și) cu acest prilej

Cu stimă, al Dvs.,

Horia Mărieș
București, 14 august 2014

– Sfârșitul scrisorii inchise –

de Horia Mărieș la 14 august 2014 - 06:30

Erată mai sus, fiindcă sunt conștient de faptul că nu este gigea să-i adresez o scrisoare închisă plină de greșeli, unui domn Director simandicos cum este finul primarului de Carei, adică d-lui Szasz Lorand. Mai sunt și alte typing mistakes, dar pe alea mă fac că nu le-am văzut.

Corect se va citi: „Vă rog respectuos să încercați să faceți un minim efort intelectual și în cazul în care domnul Prefect vă va acorda un interviu, pe care-l veți publica integral in ziarul GN-V, ziar citit……adică cei care citesc, după umila dvs. părere…”, etc.

Lasati un comentariu