Materii noi pentru elevii din clasele a III-a şi a IV-a

• publicat la: 29 august 2014
Materii noi pentru elevii din clasele a III-a şi a IV-a

Elevii claselor a III-a şi a IV-a au posibilitatea să aleagă, începând din acest an şcolar, discipline opţionale noi.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a aprobat prin ordin de ministru, programa şcolară pentru disiplina opţională „De-a arhitectura. Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit” pentru clasele a III-a şi a IV-a. Timp de o oră pe săptămână, elevii acestor clase pot afla informaţii despre modul în care se construieşte mediul, dar şi elemente minimale de arhitectură, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul site-ul ministerului.

Programa propune şi activităţi în aer liber, centrate pe identificarea în realitate a conceptelor învăţate în clasă, se arată în documentul citat.

Pe parcursul anului şcolar 2013-2013 a existat un proiect pilot pentru această disciplină în cinci şcoli din Bucureşti. Proiectul a fost elaborat în colaborare cu specialiştii din Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia „Arhitectura” şi specialiştii Departamentului de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Bucureşti.

Ragtime, Blues, Boogie – Woogie, Bebop, jazz afro-brazilian în programa claselor IX-XII

Au fost aprobate, de asemenea, şi programele şcolare pentru învăţământul liceal, curriculum diferenţiat, filiera vocaţională, profilul artistic, specializarea Muzică, destinate disciplinelor opţionale „Muzică vocală de jazz – muzică uşoară” şi „Istoria Jazzului”.

Prima disciplină vizează elevii din ciclul liceal, clasele IX-XII, iar cea de-a doua, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. În cadrul disciplinei „Muzică vocală de jazz – muzică uşoară”, elevii vor aprofunda genurile şi formele muzicale specifice: Ragtime, Blues, Boogie – Woogie, Bebop, jazz afro-brazilian etc.

În plus, elevii îşi pot dezvolta competenţe specifice precum interpretarea vocală creativ – expresivă şi vor realiza acompaniamente vocal – instrumentale solo sau în grup.

Disciplina „Istoria Jazzului” este axată pe prezentarea originilor şi contextului istoric al apariţiei jazzului, iar liceenii cărora li se adresează vor învăţa să opereze cu concepte şi termeni specifici, dar şi să identifice forme de expresie artistică în muzică, literatură şi dans.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu