Premierul REFUZĂ să-i asculte pe românii din Ucraina și Serbia adunați la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

• publicat la: 13 august 2014
Premierul REFUZĂ să-i asculte pe românii din Ucraina și Serbia adunați la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

După ce în urmă cu o săptămână a participat în Pasul Cașin (Harghita) la ceremonia de comemorare a unor secui uciși de austrieci, alături de liderii UDMR, premierul Victor Ponta a refuzat să participe la manifestările de deschidere a Universității de Vară de la Izvoru Mureşului, unde participă români din comunitățile din jurul granițelor. De la manifestări a lipsit și deputatul PSD de Harghita, Mircea Dușa.

Potrivit Agerpres, reprezentanţii şi liderii comunităţilor româneşti din afara graniţelor, prezenţi la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, instituţie pe care o consideră un simbol al luptei pentru afirmarea identităţii naţionale, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că demnitarii statului român nu au participat în prima zi a dezbaterilor pentru a le asculta problemele şi a le oferi soluţii la rezolvarea lor, transmite corespondentul RRA, Angela Bârsan, preluat de Romanian Global News.

Vezi și Reprezentanți ai românilor din Timoc la Izvoru Mureșului: Noi încă vorbim de frica de a recunoaște că aparținem acestui popor

Ei reclamă dezinteresul inexplicabil al factorilor decizionali ai statului român faţă de dificultăţile cu care se confruntă românii din afara hotarelor ţării. Vasile Tărâţeanu, preşedintele Fundaţiei Culturale “Casa Limbii Române” din Cernăuţi, Ucraina, a spus: “În ultimul timp, conducerea României – Parlamentul şi Guvernul – a promovat o politică extraordinar de bună vizavi de situaţia din Ucraina. Au declarat susţinere totală, lucru care a redus într-o oarecare măsură acea atmosferă antiromânească ce a fost promovată în ultimul timp în Ucraina. În ceea ce priveşte această universitate de vară de la Izvoru Mureşului, după părerea mea, este foarte bine că se organizează. Pe mine personal, mă îngrijorează într-o anumită măsură, indiferenţa cu care a fost tratată această întrunire a românilor din afara hotarelor actuale ale României aici, la Izvoru Mureşului, unde principalul pilon este păstrarea românismului şi promovarea lui. Dacă la această întâlnire nu este nici o instituţie care a fost creată anume pentru relaţiile sau pentru politici cu românii din afara hotarelor României, lucrul acesta nu poate fi acceptat în nici un caz. Lipsa secretarului de stat, a ministrului pentru Românii de Pretutindeni de la această întrunire este – nu ştiu cum să o numesc, ca să nu-i supăr tare pe demnitarii statului, dar nu au nici o motivare argumentată”.

La rândul său, Eugen Popescu, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, a spus: “De ce sunt indiferente autorităţile? Nu ştim de ce sunt indiferente, pentru că nemulţumirea este foarte mare; reprezentanţilor comunităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani, prezenţi aici, nu le-a venit să creadă că niciun demnitar important al statului român nu este prezent să asculte situaţia dramatică pe care o trăiesc comunităţile de unde vin ei. Este foarte grav, ni se pare un dezinteres inexplicabil al instituţiilor din România vizavi de o problemă care loveşte milioane de români şi care ţine de milioane de români. Este campanie electorală, ar trebui să se gândească de doua ori înainte de a nu fi prezenţi la un eveniment atât de important cum este evenimentul de la Izvoru Mureşului”.

Dan Tanasa

comentarii

de iancu la 13 august 2014 - 21:27

Bine ca pe Ponta il intereseaza problema maghiarilor

de emil la 19 august 2014 - 23:48

Evident ca pe Ponta îl interesează ungaristii, ca doar a făcut eforturi mari ca sa-i aducă la guvernare pe rmdiszno. Da frumos în poza Ponta cu un steag unguresc si cu unul secuiesc, fara nici un steag romanesc! Bravo, Ponta, o iei pe urmele lui draghe besze, sa devii președintele ungaristilor! Impardonabila absenta de la aceasta manifestare! Adica Vikktor Orban, primul ministru ungur vine din Ungaria la intalnirea ungaristilor din Romania, iar nesimtitul de prim ministru roman, Ponta, aflat in Romania, nu vine, pe teritoriul tarii, la întâlnirea romanilor din afara granitelor. De ce? Ca sa nu supere pe vecinii ale caror state ii trateaza pe romani in disprețul total al drepturilor persoanelor aparținând minorităților etnice/naționale? Fii liniștit, Ponta, ungaristilor nu le pasa de romani, dar prin absenta de la intalnirea asta, ai transmis statelor din jurul Romaniei ca statul roman nu da doi bani pe romanii din afara granitelor. Deci, au fost incurajati sa continue deznationalizarea acestor romani. Pacat! Asteptam mai mult de la un prim ministru care si-a trimis colegii de partid in parlamentul european sub deviza „mandri ca suntem romani”. Mândru pe dracu` daca ti-e frica sau rusine sa participi la aceasta manifestare! Rușine, Victor Ponta!

Lasati un comentariu