Vor deveni o obișnuință fenomenele meteo extreme

• publicat la: 15 august 2014
Vor deveni o obișnuință fenomenele meteo extreme

Tot mai mulți cercetători ne avertizează despre fenomenele meteo din ce în ce mai extreme. Seceta dogoritoare prezentă în vestul S.U.A sau inundațiile devastatoare din Pakistan din anul 2010 sunt doar câteva dintre fenomenele meteo tot mai frecvente, care afectează întreaga lume, relatează srmagazine.ro.

Ce sunt ”modelele de blocare”

Cercetările vorbesc despre așa-numitele ”modele de blocare”, unde vremea caldă sau umedă rămâne blocată deasupra unei regiuni pe o perioadă de câteva săptămâni și care provoacă valuri de căldură și inundații, acest tip de fenomen dublându-se pe perioada verilor din ultimul deceniu. Un nou studiu poate demonstra, de asemenea, o legătură între schimbările climatice și iernile pline de inundații din Marea Britanie.

Climatologii din Germania au studiat schimbările climatice și au observat că începând cu anul 2000 a apărut ”un număr excepțional de veri cu fluctuații extreme de temperatură cauzând probleme societății”. Ei au studiat meandrele curenților de jet care domină clima de altitudine medie, analizând 35 de ani de informații legate de curenții de jet, adunate cu ajutorul sateliților, aeronavelor, stațiilor meteorologice și baloanelor meteorologice. Specialiștii au observat că ”sistemele de blocare”, care apar atunci când meandrele încetinesc sunt din ce în ce mai dese.

”Din 2000 încoace s-au observat o multitudine de astfel de evenimente. Când aceste valuri de mari altitudini devin semi-staționare, atunci se poate observa o vreme mai extremă la sol. Se poate întâmpla cu ușurință acest lucru, mai ales în cazuri de temperaturi ridicate”, a declarat dr. Dim Coumou, Institutul Postdam de Cercetare a Impactului Climatic.

Fenomele meteo extreme au făcut mii de victime

Valurile mari de căldură din Rusia din 2010, care au cauzat 50.000 de decese și au avut un impact major asupra recoltelor de grâu și cele din vestul Europei, din 2003, care au cauzat 30.000 de decese, au fost rezultatul acestor sisteme de blocare.

Comitetul inter-guvernamental privind schimbările climatice, a concluzionat în 2011 că aceste schimbări climatice vor deveni din ce în ce mai frecvente pe măsură ce încălzirea globală se accentuează, cauzând atât valuri de căldură, cât și furtuni din ce în ce mai severe.

Creșterea acestor sisteme de blocare are o strânsă legătură cu încălzirea din zona arctică datorată schimbărilor climatice, conform studiilor publicate în jurnalul procedural al Academiei Naționale de Științe (P.N.A.S). Dr. Coumou și colegii săi susțin că există motive bine întemeiate pentru a crede că există o legătură de cauzalitate deoarece curenții de jet sunt conduși de diferența de temperatură dintre poli și ecuator. Pe măsură ce zona arctică se încălzește mai repede decât zonele de latitudine mai mică, această diferență de temperatură se micșorează oferind tot mai puțină energie curenților de jet și meandrelor acestora, care sunt numite valuri Rossby.

Iarna ploioasă a Angliei, ”un bun exemplu”

Profesorul Ted Shepherd, un climatolog al Universității din Reading, Marea Britanie, care nu este implicat în această activitate, a declarat că legătura dintre sistemele de blocare și fenomenele meteo extreme a fost foarte bine stabilită. Integral pe srmagazine.ro

Sursa:srmagazine.ro

Lasati un comentariu