64 de ani de la decesul lui Traian Vuia,primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul

• publicat la: 3 septembrie 2014
64 de ani de la decesul lui Traian Vuia,primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul

La 3 septembrie 1950 – s-a stins din viaţă la Bucureşti Traian Vuia, inventator, constructor de avioane şi motoare

Pe data de 18 martie 1906 Traian Vuia, pionier al aviației mondiale, a fost primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, având capacităţi proprii de decolare şi propulsare. El a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu aparatul Vuia I.

S-a născut la 17 august 1872 în satul Surducu Mic.
La zece ani a asistat la primele manifestări cu caracter aviatic. Vuia a dovedit încă de când urma cursurile o atracţie şi o predilecţie pentru mecanica aplicată și fizică şi a încercat să explice ce se petrece în jurul aparatului, forţele care acţionează la lansarea şi menţinerea lui în aer, condiţiile de echilibru. Voia să înţeleagă zborul.

Primul aparat de zbor construit, numit Vuia I şi poreclit Liliacul, din cauza formei sale, era gata în decembrie 1905. Avea prevăzută o greutate totală de 250 kg, o suprafață de susținere de 14 m² și un motor de 20 CP. Primele experimente au început în 1905, ca pe un automobil, cu aripile demontate, pentru a căpăta experiență în manevrarea lui.
Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o acceleraţie pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălţime de aproape un metru, pe o distanţă de 12 m, după care palele elicei s-au oprit şi avionul a aterizat.
Multe ziare din Franța, Statele Unite și Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare.

A mai construit și brevetat un generator de abur în 1925 şi două elicoptere între 1918 și 1922.
A fost ales membru de onoare al Academiei Române pe 27 mai 1946.
Este înmormântat la cimitirul Bellu din București.

Lasati un comentariu