Administraţia pieţei careiene depăşită de situaţie

• publicat la: 18 septembrie 2014
Administraţia pieţei careiene depăşită de situaţie

Deşi începînd de luni,15 septembrie 2014,viaţa a revenit la normal în zona Pieţei şi a Liceului Teoretic,adică s-a redeschis circulaţia rutieră pe artera ce face legătura intre cartierul din spatele pietei si centru,problemele legate de activităţile comeciale cu mărfuri second sunt departe de a-şi fi găsit rezolvarea.

Astăzi,la piaţa agroalimentară Carei a avut loc o încercare de întâlnire între administratorul pieţei,Melinda Avram şi viceprimarul Keizer Ludovic pe de-o parte şi  comercianţii careieni de haine second care au fost scoşi din incinta pieţei  din luna mai a acestui an, pe de altă parte.

Întâlnirea a fost stabilită în urma vizitei unui grup de comecianţi la sediul primăriei Carei,în ziua de marţi 16 septembrie ,de la ora 8 dimineaţa.

La întâlnirea respectivă din sala mică de şedinţe de lângă secretariat, a participat viceprimarul şi administratorul pieţei,Melinda Avram.

Potrivit participanţilor,viceprimarul a promis sprijin pentru remedierea situaţiei create în urma deciziei administraţiei pieţii de a scoate comecianţii careieni înafara pietei,pe trotuarele de pe strada Francisc Pall si a stabilit o întâlnire pentru joi,18 septembrie 2014,în incinta pieţei careiene,cu toţi comercianţii careieni nemulţumiţi.

S-au făcut tot felul de afirmaţii la întâlnirea dela primărie,care mai de care mai colorate,una dintre participante comunicându-ne că li s-ar fi spus  “Să vă  bucurati  de ce aveţi şi dacă vă mai ocupaţi cu ziariştii nu veţi mai primi nici aşa loc”.

O delegaţie a comercianţilor prezenţi la întâlnirea de la primărie a venit apoi la sediul unde îmi desfăşor activitatea,trimişi de viceprimarul care ar fi  afirmat  că tot cu doamna Ciută vă ocupaţi,să mulţumiţi ei că nu mai aveţi voie să vindeţi pe strada Francisc Pall.

Joi dimineaţă,după ora 9,00 comercianţii  s-au adunat în faţa biroului administraţiei pietei pentru  întâlnirea promisă de viceprimar.

Grupul de oameni care vând haine second hand în piaţa agroalimentară s- au întâlnit cu viceprimarul Ludovic Keizer şi cu administratoarea pieţei în biroul acesteia la o şedinţă în legătură cu cererile acestora de a avea posibilitatea să-şi vândă marfa si lunea şi vinerea la tarabele din piaţă.

Intâlnirea ( la care nu au reuşit să intre toţi cei interesaţi,din lipsă de spaţiu) a durat doar câteva minute,timp în care viceprimarul le-a spus  oamenilor  ,,Voi v-aţi adunat aici şi sunteţi persoanele care  ne vând ţigări  din Ungaria??…., la care  doamnele au inceput să vocifereze… ,,cum puteţi spune o astfel de minciună!?!? ,moment in care a observat reporterul de la Buletin de Carei şi s-a indreptat spre iesire,nu inainte de a afirma nervos ,,uitaţi, aceştia sunt cei care au făcut tot scandalul ăsta’’ făcându- ne răspunzători de toată această situaţie, după care a plecat repede de acolo.

I-a tinut isonul administratorul pieţii care  a început să se răstească  şi să conteste dreptul de a face poze intr-un spatiu public:.,, de ce aţi facut poze? să le ştergeţi imediat ,altfel chem poliţia!!…..

Ca şi la întâlnirea de la primărie,cei doi răspunzători de activităţile de la piaţa  careiană,încearcă să paseze responsabilităţile oricui altcuiva decât lor,încercând să deturneze şi să deformeze trista realitate.

Oamenii sunt supăraţi că nu sunt lăsaţi să-şi vândă marfa la tarabele pentru pentru hainele vechi în zilele de luni şi vineri, deşi multe tarabe sunt goale .

,,Vrem să ne putem vinde mărfurile la tarabele din piaţă si lunea şi vinerea, să ne câştigăm şi noi bani de pâine,dar administratoarea şi viceprimarul nu vor să ne permită acest lucru, şi spun tot felul de minciuni despre noi şi despre această problemă.Până a fost domnul Avram era linişte şi toţi aveam loc ca să putem să mâncăm o pâine.De când a venit Melinda e o ceartă continuă deşi a fost colega cu noi la vândut de haine vechi inainte de a se  numi Avram. Sunt comercianţi care vin din alte localităţi si pentru ei se găseşte loc în piaţă sau sunt persoane la care le dă câte 3 mese de persoană şi noi cei mai săraci suntem bătaia lor de joc! Pentru noi e bine oriunde in piaţă dar nu ne lasă. Să veniti să vedeţi luni şi vineri că sunt mese goale si pe noi nu ne lasă  să vindem. Numai străinii au drepturi aici si  noi din Carei suntem lăsaţi pe dinafară!  au spus in cor toţi cei de faţă.

Deşi sunt persoane fără pregătire superioară,majoritatea sub pregătire medie,au realizat că nu  Buletin de Carei este factorul de decizie în ce priveşte problemele cu care se confruntă. Pentru rezolvarea unor astfel de probleme există angajaţi din cadrul primăriei Carei,plătiţi din bani publici şi coordonaţi de persoane  competente,care au drept de decizie.

Intelegem că sunt situaţii când viceprimarul şi administratorul pieţii sunt depăşiţi de situatie dar  orice probelemă are o rezolvare dacă soliciţi ajutor. Lipsa  pregătirii de specialitate în domeniul social,al interrelaţionărilor umane şi al administrării şi gestionării situaţiilor de criză ce apar ocazional   pare că le ridică probleme dar în primărie există specialişti în aceste domenii,la care se poate apela când nu mai faci  faţă.  Salariul mediu de peste 960 de euro al angajaţilor din aparatul primarului reflectă faptul că acei  specialişi sunt şi apreciaţi.

Menţionam că pentru activitatea de comerţ de pe strada Francisc Pal nu a existat vreo autorizaţie de funcţionare şi nici vreo hotărâre de Consiliu Local. Comisia de Ciculaţie  a dat un aviz pentru închiderea circulaţiei în zilele de luni şi vineri pe strada Francisc  Pall dar această comisie nu este abilitată să acorde  autorizaţie pentru  o activitate comercială chiar dacă e pe domeniul public.

Mai mult,comercianţii au afirmat că au semnat pe un tabel pentru reîntoarcerea în piaţă şi  nu pentru că sunt încântaţi de condiţiile de pe trotuarele străzii Francisc Pall,unde nu au avut nici sursa de apă pentru un minim de igienă şi nici grup social pentru nevoi fiziologice de strictă urgenţă.

In mod normal,s-ar impune o intâlnire de urgenţă intre administratia locala si cea a pietei cu  numerosul grup de nemultumiti,pentru a găsi o solutie favorabilă ambelor părti si care să nu prejudicieze nici imaginea orasului si nici buzunarul subtire al negustorilor de mărfuri second.

Incercările de a arunca cu noroi si fumigene in cei care consemnează doar evenimentele ce au loc pe raza orasului ,pe lângă că nu fac cinste nici omului si nici functiei in care a fost ales,  nu tin loc de rezolvare.

Daniela Ciută

 

comentarii

de telina la 18 septembrie 2014 - 15:13

se incearca tot felul de scandaluri
se provoaca comerciantii pt a face scandal si pt ca sa se poate vinde piata la grupul de interese din care fac parte si cei care fac trafic cu masina primariei

de ani la 18 septembrie 2014 - 15:15

iancsi nu era soferul lui lajos?
nu iancsi a facut depozitul de tighi din ungaria de unde sedea si a facut naveta cu masina de la primaria carei cu benzina platita de la banii nostriii?
ce face politia si prefectura?

de necunoscut la 18 septembrie 2014 - 19:38

de ce nu sunt lasati comercianții sa-si vanda produsele in incinta pietei ca până acum? De ce se fac noi reguli? Cu ce deranjează ei , dacă vând în piață ? De ce nu s-a luat nicio hotărâre din luna mai ?

de Horia Mărieș la 18 septembrie 2014 - 20:37

Oare de ce se tot freacă manganul pe subiectul ăsta numit piață de vechituri?
Să șe respecte legea in totalitatea ei și gata! Ce atâtea discuții!
De parcă s-ar vorbi despre planificarea zborului omului spre Saturn.

Poate că mai sunt și alte reglementări legale, dar eu am dat la repezeală peste asta:

HOTĂRÂRE Nr. 348 din 18 martie 2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice
EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 269 din 26 martie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 88 din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 650/2002, al art. 10, 15 şi 25 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 3, 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local, aprobată cu modificări prin Legea nr. 3/2003, şi al art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Să fie citită de toți cei imteresați, SA FIE APLICATĂ CA LA CARTE și cu asta-basta. Vorba lungă, sărăcia omului.

de darwin la 18 septembrie 2014 - 20:55

vrea si fotbalistu sa iasa in evidenta si voi va faceti ca nu intelegeti????
face si el ce stie adica dezordine si lucreaza si el la piata cu cine se intelege,adica…..
pentru fotbalistratat e o lauda sa nu respecte legea din romania si oricum el nu stie sa citeasca nici legile si nici vreun text.
asta e valoare la el si enyi!

de kir la 19 septembrie 2014 - 12:41

simplu de la astia nu primesc nimic…o rosie un cartof…??

de kir la 19 septembrie 2014 - 12:43

da cei care vand tigariii la negru de ce nu se leaga fotbalistu si primaruu politia gardieniii…isi primesc partea totiii

de kir la 19 septembrie 2014 - 12:46

oamenii buniii singuru care poate sa va ajute e dom//CIUTA dar trebuie sustinut la fiecare sedinta de consiliu trebuie sa participati la sedinte sa vsdeti cum se comporta cons. udmr

Lasati un comentariu