Au început lucrările de reabilitare a Monumentului Ostaşului Român

• publicat la: 2 septembrie 2014
Au început lucrările de reabilitare a Monumentului Ostaşului Român

Marti, 2 septembrie 2014, au demarat efectiv lucrările de restaurare a Monumentului Ostaşului Român din Carei,de la a cărui inaugurare vom aniversa la 25 octombrie, 50 de ani.

De azi înainte primarul Kovacs nu mai trebuie să fie ingrijorat că ansamblul monumental  ridicat in memoria celor care s-au jertfit pentru   eliberarea ultimei  brazde de pământ românesc nu  va fi terminat  la  data promisă de preşedintele Consiliului Judeţean, aşa cum a afirmat la şedinţa de Consiliu Local din data de 29 august 2014.

Menţionăm că la începutul lunii septembrie 2013, monumentul careian a fost preluat de sub jurisdicţia Primăriei municipiului Carei în patrimoniul Muzeului Judeţean din subordinea Consiliului Judeţean. Primăria Carei nu a investit niciodată pentru lucrări de întreţinere a acestui ansamblu monumental aflat pe teritoriul municipiului Carei,în chiar centrul său.

Tot Consiliul Judeţean, prin preşedintele acestuia, a alocat fonduri pentru ca Muzeul Judeţean să poată  demara procedurile de achiziţie a materialelor necesare restaurării iar apoi să treacă la acţiunile  efective de restaurare. În demersul lor, specialiştii sătmăreni sunt sprijiniţi de colegii  de la Complexul  Judeţean din Bistriţa-Năsăud reprezentaţi de directorul Alexandru Gavrilaş, expert restaurator în piatră.

În deplină cunoştinţă de cauză,primarul Kovacs a afirmat totuşi vineri, 29 august 2014,  că „Nu arată bine nici Monumentul Ostaşului Român, reabilitat de Consiliul Judeţean, care a promis că îl face şi nu îl face….”  La nici 4 zile de la aceste afirmaţii,se dovedesc încă odată intenţiile răuvoitoare şi folosirea diversiunii ca metoda uzuala.

Plăcile de pe întreg soclul monumentului vor fi schimbate cu unele noi,precum şi brâul care înconjoară monumetul, distrus în mare parte mai ales după lucrările  de schimbare a dalelor din jurul ansamblului monumental şi  care erau in bună stare.

Potrivit directorului adj. al Muzeului Judeţean Satu-Mare, Radu Ardelean,cel care va coordona lucrările  de restaurare a Monumentului Ostaşului Român din Carei ,” ne străduim ca să  redăm operei sculptorului Vida strălucirea iniţială pentru ca aniversarea de 50 de ani  să o putem serba cum se cuvine. Intenţionăm ca să terminăm cât mai repede aceste lucrări ceea ce nu înseamnă că le vom aborda cu repeziciune,renuntând la elementul calitate. Vom reda careienilor bucuria de a avea un ansamblu monumental refăcut,de care să nu se ruşineze când vor primi oaspeţi. Colaborăm şi cu inginerul Nicolae Weinberger.cel care a lucrat în 1964 împreună cu sculptorul Vida  pe şantierul deschis atunci la Carei. Mă bucur că am reuşit să aducem noile plăci din cariera utilizată şi de maestrul Vida, ceea ce înseamnă că nu vor fi mult diferite”.

 La data de 25 octombrie 2014 vom aniversa nu numai 50 de ani de la dezvelirea Monumentului Ostaşului Român din Carei ci şi  Ziua Armatei Române, eveniment care reuneste de fiecare dată cele mai înalte oficialităţi ale statului român.

Daniela Ciută

comentarii

de tarabostes la 2 septembrie 2014 - 23:03

Felicitari pentru initiativa si cu siguranta si pentru calitatea lucrarilor care se efectueaza dar ar trebui insistat pe langa cei abilitati ca la finalizarea lucrarilor sa apara tablite care sa interzica jocul cu mingea,escaladarea si sporturile extreme gen role,skate sau biciclete practicate de unii adolescenti in perimetrul monumentului…Ar fi foarte indicat sa apara si cei de la Politia Comunitara si sa mai taie amenzi pentru cele semnalate mai sus si pentru acei adolescenti care lasa o mizerie de nedescris pe treptele monumentului(seminte,flacoane,ambalaje etc.)Educatia la noi se face din pacate daca mai arzi omul la buzunar…

de Tiberiu Vanca la 3 septembrie 2014 - 09:24

În sfârşit! Avem dreptul să înălţăm un „Ave!”

de Horia Mărieș la 3 septembrie 2014 - 11:31

Din ciclul: Eu sunt român și nu-i destul, dacă nu sunt și fudul.

Într-o anumită parte a presei sătmărene a inceput, orchestrată de un ospătar celebru, o furibundă și abjectă campanie antiliberală, îndreptată mai ales împotriva candidatului liberal la prezidențiale. Nici nu mă așteptam din partea lor, de la foști ospătari sau chelneri sau ce o fi fost, de la directori ai publicației lor ca și numitul Szasz Lorand, adică de la unii total lipsiți de caracter, la altceva. Le vin și eu in ajutor. Le transcriu mai jos: „Decalogul motivelor pentru care românii nu trebuie să-l voteze pe Klaus Iohannis” Publicat la: 01 August 2014, în „Zâmbete amare” de Ion Ardelean.

http://www.klausjohannis.ro/pics/Klaus%20Johannis%20biografie.jpg

Nici n-a apucat Klaus Iohannis să fie anunțat oficial drept candidat al dreptei la alegerile prezidențiale, că la adresa lui au început să curgă tot felul de atacuri, care de care mai ridicole sau chiar abjecte. (Mai ales în presa și televiziunea aservită PSD-ului. Inclusiv Victor Ponta nu s-a abținut să nu facă referire la naționalitate și religie, un lucru de neconceput în țările civilizate.) Interesant, atacurile nu vin totuși doar din zona PSD, ci chiar și mass-media apropiată de Opoziție nu-l iartă pe „neamț”, ajuns un adevărat Inamic public nr. 1 al României. În continuare, am sintetizat zece motive pentru care românii nu trebuie să-l voteze pe Iohannis. Nu de alta, dar odată ajuns președinte, cine știe ce-o să facă „neamțul” din această țară. Ar putea chiar – ptiu Drace! – s-o transforme într-o țară civilizată, racordată cu adevărat la valorile Europei Occidentale.

1. Nu este român verde. De fapt, nici măcar român nu e. Pe cale de consecință nu este nici patriot. Or, se știe, românii au avut doar președinți patrioți până în măduva oaselor. Din prea mult patriotism, unul i-a ținut în frig și întuneric, iar pe cei care mai cârcoteau îi băga în pușcării sau direct în cimitire. Iar la final de mandat i-a hrănit cu o porție zdravănă de gloanțe. A urmat un alt mare patriot, care a vrut să ne bage în Comunitatea Statelor Independente, continuatoarea mărețului URSS. A avut și el probleme cu niște morți prin decembrie 1989 și iunie 1990, tot din prea mare patriotism. Nu mai vorbesc de actualul președinte patriot care și-a trimis odrasla în Parlamentul European, să vadă toată lumea cât de inteligentă poate fi o fată de președinte al României. Dovadă de patriotism și asta!

2. Iohannis nu e mândru că e român. Așa că nu îl vom vedea la beție – atunci crește cel mai mult nivelul de mândrie și patriotism la români – cântând din toți bojocii „C-așa-i românul”. Ne ajunge Victor Ponta mândrindu-se pe toate gardurile că e român.

3. Nu e ortodox, așa că tovarășii din fruntea BOR nu vor putea sta la șprițuri cu președintele până să cadă PE sub mese. Și nici nu se vor poza cu el râzând cu gura până la urechi.

4. A vândut copii americanilor pentru trafic de organe. Am văzut asta la Antena 3, fiind adusă ca martor o precupeață PSD-istă asistată social.

5. Are multe case. Am văzut asta pe la toate televiziunile. Dacă era român și hoț, mai treacă meargă, putea avea multe case, inclusiv la Cornu. Dar el e neamț și n-avem voie să-i vindem țara. Pardon, casele!

6. E prea grav, prea serios, prea pragmatic. Iar românilor le place mult flecăreala, caterinca, datul cu părerea la orice nu ne pricepem. Or, Iohannis este „moartea pasiunii” la acest capitol. N-o arde nici pe bancuri de autobază, nu-l auzi niciodată zicând „Hai, pa, te pup!” și foarte rar îl vezi râzând. Ce mai, pliciseala curată!

7. A făcut din Sibiu un oraș în care se respiră precum în Europa. Or, românii vor miros de bazar și manele urlate la maximum. Doamne ferește să facă și din România același lucru!

8. Iohannis nu are doctoratul luat. Or, nu se face ca o țară în care, începând cu premierul Ponta, jumătate din locuitori sunt doctori, să fie condusă de unul care nici măcar nu s-a obosit să copieze o lucrare de doctorat (sau măcar o lucrare la BAC).

9. Iohannis nu minte. Or, se pare că la români, cu cât un om minte mai mult, poate fi și mitoman, cu atât este mai popular și mai bun de votat.

10. Iohannis e neamț. Or, se știe că tot un neamț, Carol I, a scos România din Evul Mediu și a condus-o în Europa modernă. Dar pentru asta românii au fost puși la muncă, nu la întins mâna ca și acum. Un alt neamț a fost Regele Ferdinand I al României. Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morții unchiului său regele Carol I. A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excluderea sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”. La sfârșitul războiului România a încheiat procesul de realizarea a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat ca primul Rege al României Mari. Nu vrem ca bustul unui neamț să fie amplasat în Parcul Dendrologic al Castelului Károlyi din Nagy Careii Mari. Nu vrem un alt neamț, pe Johannis, care să ne ducă iar în Europa civilizată ori să ne dea de lucru.

PS (Plătim un premiu constând dintr-oduzină de sticle de Bikavér, imbecilului care găsește cel de al 11 motiv, asemănator).

de emil la 3 septembrie 2014 - 18:01

25 octombrie 1944 = a fost eliberata „ultima brazda” de pământ romanesc de la Vest, fiindcă alte brazde de pământ romanesc de la Est sunt încă neeliberate.

Domnule Horia Mărieș, va declar un om fericit pentru ca ați reușit sa deosebiți cine e de „dreapta” și, implicit, de „stânga” în politica românească. Mărturisesc cu regret ca mie nu mi-a reușit operația respectiva. Poate dumneavoastră aveți vedere mai buna.

de Horia Mărieș la 3 septembrie 2014 - 18:14

@emil.

Apreciez ironia dvs. Cele 10 motive au apărut în California, în ceva publicatie a diasporei, intr-o rubrică numită „Zãmbete Amare”. Nu este textul meu. Dar așa zâmbesc și eu uneori, de fericit ce sunt, amar.

Da, sigur am vederea mai bună. Pot deosebi stãnga de dreapta.
Am însă nevoie de transplant de cornee, după un accident stupid, suferit în 1998. Vorbesc serios.

de emil la 3 septembrie 2014 - 22:11

Domnule Mărieș, regret accidentul dumneavoastră, de care însă nu aveam cum ști. Totuși, va prezint scuze, dacă v-am deranjat cu ceva. Revenind la fondul discuției, voiam sa spun ca, după evenimentele politice din acest an, mi-e teama ca nu mai pot sa încadrez politicienii din Romania decât în categoriile: 1) ăia și 2) ceilalți, necum în vreo stângă și vreo dreapta. Care principii, care doctrine?! Dar, la ce intenționasem sa spun, se impune o corectura: exista și 3) ungaristi. Iar ăștia din urma au o doctrina simpla: Ungaria mare și principiul dezmembrării României.

de Horia Mărieș la 3 septembrie 2014 - 22:53

@emil
Eu m-am referit la faptul că pot deosebi măna stângă de cea dreaptă.
Nu pot deosebi politicienii de stânga de cei de dreapta.. ..
Pe ăia îi poate deosebi doar Sf. Petru, când face trierea la poarta Raiului: tu aici, ăla în Iad…dar nici el nu știe despre ei, care-i stângaci și care-i dreptaci.

de varuelc la 4 septembrie 2014 - 13:16

Bravo !

Lasati un comentariu