Cine plăteşte pentru apa geotermală din Carei ?

• publicat la: 10 septembrie 2014
Cine plăteşte pentru apa geotermală din Carei ?

România este cunoscuta ca o ţară cu un potenţial deosebit în domeniul resurselor minerale, în special țiței, gaze naturale, sare, aur, argint şi metale feroase și neferoase dar sa nu uitam nici de apele geotermale,cu mare  potential turistic.

Atât cadrul legal stabilit de legislaţia de exploatare  din România, precum şi  regimul fiscal din ţara noastră s-au dovedit atractive pentru companiile româneşti şi străine active în sectorul de explorare şi exploatare a resurselor naturale. Acest interes s-a materializat în acordarea a numeroase licențe pentru desfăşurarea de activităţi de explorare și exploatare, precum şi încheierea mai multor acorduri de concesiune , în urma rundelor de licitaţie organizate de către Agenţia Natională pentru Resurse Minerale.

La o consultare mai atenta a listei firmelor care detin licenta de la ANRM am observat că pe raza municipiului Carei nimeni nu deţine o  licenţă de exploatare a apelor geotermale,in conditiile in care de ani de zile aceasta este exploatată de societatea care administrează bazinele detinute de primăria oraşului. Conform contractului,primăria Carei  a concesionat ştrandul unei firme private, pentru fabuloasa sumă de 1.ooo ( o mie)  euro anual.

Reprezentantul Agenţiei Naturale pentru Resurse Minerale (ANRM) în teritoriu ( ag. Bihor),dl Miron,a confirmat pentru Buletin de Carei că nu există  până la aceasta dată nicio  societate  din Carei  care să deţină licenţă de exploatare apă geotermală. Nici măcar  primăria. Cu alte cuvinte,apa termală din Carei e la liber.

Situatia nu este unicat in zonă, tentatia profitului rapid si mai ales scutit de orice taxă fiind mai mare decât orice urmă de înţelepciune.

In zona renumitelor statiuni Baile felix si 1 Mai din judetul vecin, in urma controalelor desfăşurate timp de  trei săptămâni de o comisie specială formată din specialişti ai  instituţiilor abilitate (Prefectura,Primăria şi Poliţia Sânmartin, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor şi Agenţia pentru Resurse Minerale),, pentru depistarea exploatărilor ilegale de apă geotermală,s-au depistat numeroase nereguli adica foraje si exploatari ilegale.

Furturile de apă termală au  afectat  iremediabil rezervele de apă din cea mai celebră staţiune balneo-climaterică din ţară si este pusa in pericol insasi existenta  nufărului  termal din Băile 1 Mai. Urmare a controalelor efectuate  în arealul celor două staţiuni, Agenţia va sista acordarea de noi licenţe pentru exploatarea apelor geotermale şi nu va mai permite nici activităţile de explorare.

Din acest an, taxele percepute pentru exploatarea resurselor naturale au fost majorate cu 25%. Astfel, un ştrand cu încasări de 50.000 de euro pe an plătea până acum 2.000 de euro statului pentru că exploatează apa termală. Din acest an, patronul ar trebui să achite  cu 500 de euro mai mult,in cazul în care se incadrează in cadrul legal.

comentarii

de emil la 10 septembrie 2014 - 17:49

Și se va încadra? Ghici ghicitoarea lui …. jenă!

de careiul la 11 septembrie 2014 - 08:25

si uite asa se fac bani de campanie electorala prin evaziune fiscala.
roly ia taxa de prootectie de la toti cei care dau camere prin jur si primaria inchide ochii. .si normal daca acolo umbla coldusu si se trage cu toate vargele’si se pregateste terenu pentru presa magyar care va veni in oras saptamana viitoare pe banii careienilor’victor ponta strange cu surubu pe sudisti si la carei da pe mana udemeristilor finantele si cibucurile numa ca sa voteze pe el’

de Joni la 12 septembrie 2014 - 10:31

voi credeti ca ANRM-ului i-i pasa de conservarea si exploatarea corecta a apei termale , va spun ca nu , doar de banuti i-i pasa , forajele sunt de zeci de ani o comoara a noastra a tuturor si iaca sa gasit o institutie comandata politic sa si i-a bani de pe el , oricum un foraj de apa termala curge pe fond natural daca nu o utilizeaza nimeni efectiv curge in santuri rigole si alte cele daca cineva vrea sa o utilizeze in scop de agremet este deja bun de plata

de robi la 12 septembrie 2014 - 10:49

daca tot nu le pasa hai sa mergem toti sa foram si sa ne incalyim acasa cu apa termala si sa ne facem fiecare in curte o groapa pt apa calda si atunci nu mai trebuie sa mergem la strand si sa platit asa scump bilet.

de muzica la 16 septembrie 2014 - 14:41

Parca sunteti batuti in cap cei de la PNL. Voi cautati numai cum sa puneti bete in roate. Nimic nu va convine ce se intampla in acest oras. Dupa capul vostru aici nimic nu este bine si corect.Peste un an,cand se termina toate lucrarile din oras,Careiul va fi cel mai frumos oras din Romania.Doriti sa diostrugeti tot ceea ce merge.

de Horia Mărieș la 16 septembrie 2014 - 15:40

@muzica

Dați sonorul mai încet la „muzica” aia.
Sau măcar ziceți cine este compozitorul, ca să știm muzica cărui primaș o interpretați cu atâta zel.
Ar fi interesant să fie făcut cunoscut și numele „interpretului”, fiindcă de postangii lași și anonimi lumea este plină.
Nu mai este nevoie de un „muzician” în plus.

de emil la 16 septembrie 2014 - 18:30

mujica

Si Versailles a fost odată cel mai frumos din Europa. Dar a costat cam scump. Iar pe regii Franței înșiși i-a costat coroana (pe unii chiar și propriul cap). Când veți afla cât îi costă frumusețea asta pe careieni, s-ar putea să nu vă mai placă atât de mult.

de robi la 16 septembrie 2014 - 21:26

famiglia tulipana din carei nu stie sa construiasca ci numai sa ciordeasca de la careieni si mare suparare au pe cei de la pnl ca se descurca fara sa cerseasca posturi cum fac altii.!
mai ales ca au un oresedinte nuca tare cum e domnu ciuta lacare nu pot sa ii gaseasca bube si nici nu il pot cumpara.
mare forta PNL CAREI daca se tem tulipanii de ei!
nu am vazut inca nici macar un comentariu impotriva altora deci altii nu conteaza in oras!
alianta pesedistoudemerista se teme la carei de penelisti chiar daca au schimbat toti directorii ce nu au fost din alianta!!
da stiu ca sunteti complexati in fata liberalilor careieni!
felicitari domnule ciuta pentru vertiucalitate si principii!
ati devenit un cosmar pentru udemeristi!

de gabi la 16 septembrie 2014 - 21:28

primaria a dat strandu pe 0 mie de euro pe an si incaseaza milioanele fara sa plateasca taxele!
careienii ar trebui sa nu mai plateasca taxele la primarie pana nu plateste si primaru si strandu!!!!

de emil la 17 septembrie 2014 - 00:08

mujica 20:41
Ai dreptate!
1)Ceea ce se construiește nu este egal cu zero! Este egal cu MINUS în banul public!
2) Așa e, în acest oraș se face într-adevăr ceva: se sifonează banul public, se îndatorează orașul pe cam 20 de ani, se fac lucrări de calitate slabă – ce vor trebui reparate imediat după darea în folosință, sau chiar înainte de asta, ca la szarhaz fogado – se discriminează etnicii români, se batjocoresc simbolurile românești, se sfidează legislația. Ce mai, numai activități lăudabile! Tineți-o tot așa, iar apoi postați pe unde apucați că românii sunt neam de hoți și că etnicii unguri din România nu au drepturi!

de emil la 17 septembrie 2014 - 00:23

mujica

Ei, cu csardasul ai zbârcit-o, aici nu-ți pot da dreptate! Nu că nu l-ar putea dansa cineva, că e un dans atât de simplu, de câte un pas încolo și încoace potrivit tropotului copitelor purtătoare de migratori, dar poate prefer dansul vienez al lipițanilor de la lovarda lui veress majos anus(ka).

Lasati un comentariu