„Degeaba au 10 la matematică daca nu îi educăm” a afirmat primarul la deschiderea noului an şcolar

• publicat la: 15 septembrie 2014
„Degeaba au  10 la matematică daca nu îi educăm” a afirmat primarul la deschiderea noului an şcolar

Un nou inceput de an şcolar la Carei.Pentru unii copii  este primul an de învăţământ  iar pentru alţii, acesta e un alt an de studii. Emotiile, speranţele şi bucuria unui alt început sunt aceleaşi pentru copii, părinţi şi profesori..

Elevii din clasele mici, însoţiţi de părinţi si bunici, precum şi cei din clasele mai mari care frecventează şcolile gimnaziale şi liceele din municipiul Carei s-au adunat luni dimineaţa  pentru a asista la  festivităţile  de deschidere a noului an şcolar.

La Carei, deschiderea oficială a anului școlar 2014-2015  a fost marcată de un ton sobru. La Liceul Teoretic,întrega festivitate de deschidere a durat un sfert de oră.

Despre schimbările la nivel de conducere în unităţile de învăţământ careiene  am scris la vremea respectivă. Singura scoala cu conducere total  nouă este Scoala Vasile Lucaciu,la festivităţile de deschidere participând si primarul Kovacs alături de un preot reformat si unul ortodox,de comandantul adj. al Politiei Municipiului Carei si de consilierul judetean social-democrat Rodica Maxi.

După cuvintele de binecuvântare din partea preotilor,noul director,prof.Nicoleta Mocanu, a îndemnat elevii să aibă încredere în forțele proprii, să fie muncitori și să învețe bine, aducându-le în atenție  faptul că şcoala este locul unde se modelează caractere şi care trebuie să propulseze modele demne de urmat şi să insufle valori care  poate azi sunt perimate, ca munca,meritocraţia.Domnia sa  şi-a manifestat si dorinţa de a avea o colaborare fructoasă cu administraţia locală.

In alocutiunea sa,primarul a afirmat că ,, Eu când când începeam şcoala mă cuprindeau două sentimente, unul al bucuriei revederii şi unul al supărării că s-a terminat vacanţa. Cred că şi voi deja începeţi să număraţi zilele până când va veni vacanţa.Eu vă îndemn să învăţaţi şi vă spun, cum e vorba noastră în Ardeal, e musai a învăţa! Să nu-i  luaţi ca exemplu pe cei cărora nu le place şcoala şi nu învaţă!

Şcoala Gimanzială ,,Vasile Lucaciu ‘’din Carei este o şcoală veche, cu tradiţie, unde au studiat copii şi tineri valoroşi, cu multe rezultate bune. În numele oraşului, vă spun că vom avea grijă de această şcoală şi că în 2-3 ani de zile o vom reabilita, mai ales acum,cu posibilităţile de finanţare din fonduri europene, vom putea sprijini lucrări de reabilitare ale acestei şcoli.

Să ştiţi că este o concurenţă între şcolile din oraş. Dacă nu sunt conduşi copii  spre rezultate bune, care fac cunoscută şcoala, părinţii nu-şi trimit copii la aceste şcoli. Profesorii nu au catedra în siguranţă, dacă nu muncesc cot la cot cu copii ca să aibă rezultate cât mai bune. Aşa să munciţi, doamnelor şi domnilor profesori ca părinţii să-şi dea copii la dvs.!

În acest an şcolar vă doresc să aveţi o şcoală cu cât mai multe rezultate bune şi cu multă prosperitate! Vreau să mulţumesc doamnei Alina Mocanu  pentru munca depusă la această şcoală, în calitate de director şi îmi înalţ gândurile şi spre directorul Francisc Belteki, Dumnezeu să-l ierte şi să- l odihnească!

In alocutiunea rostită în limba maghiară,primarul a afirmat că e necesar a se pune pret pe educatie mai mult decât pe rezultatele la diverse discipline.

“ …degeaba au 10 la matematică sau la ştiu eu ce dacă nu ne ocupăm să îi educăm….”

A urmat apoi un moment de reculegere în memoria profesorului Francisc Belteki,fost  director adjunct.

Fiecare dintre cei prezenti a rostit alocutiuni, după care cei mai mici dintre şcolari au trecut pe sub tunelul de flori încropit de colegii lor din clasele mai mari.

Şcoala Vasile Lucaciu din Carei este o unitate de tradiţie în învăţământul careian,aici funcţionând  Liceul Vasile Lucaciu care a dat atâtea şi atâtea personalităţi marcante. Toate personalităţile marcante care au absolvit această unitate de învăţământ au fost cuprinse în cartea dicţionar  Tezaur cultural şi spiritual careian, refuzată la publicare pentru bibliotecile locale şcolare de către chiar primăria Carei prin consilierii UDMR. Suma solicitată pentru 300 de exemplare a fost de 3 mii de lei.

Doi prelaţi papali,Monseniorul Cosma şi Ludovic Vida,prof.Aurel Coza, prof.univ.dr.dc.Ioan Chindriş, prof.univ.Ioan Condor,prof.Gheorghe Chiş-membru al Academiei Române,prof.Dumitru Şimea,prof.Paul Pteancu,prof.George Pteancu,cetăţean de onoare al oraşului Carei,decorat cu Steaua României în rang de cavaler,istoricul de talie europeană Francisc Pall,prof.Valeriu Palaghiţă,prof.Augustin Ossian,prof.univ.Alexandru Mureşan,prof.emerit Leontin Ghergariu,dr.Salvator Cupcea,Silviu Lung  sunt doar câteva dintre ilustrele nume care au rămas în istoria acestei şcoli careiene de renume.

Urăm tuturor elevilor careieni  să aibă parte de un an şcolar fructuos,în care să acumuleze cât mai multe cunoştinţe !

comentarii

de unu la 16 septembrie 2014 - 19:09

BRAVO!

de doi la 16 septembrie 2014 - 19:24

Se poate incepe cu Primaria nu?

de unu la 16 septembrie 2014 - 19:43

Ce viitor au copii Careiului ?Dupa ce termina degeaba scoala cu nota zece,au de ales antre somaj, lumea larga si sclavie.

de nelutu la 16 septembrie 2014 - 20:20

sigur ca la potlogari nu le trebe copii de 10 ca pe aia nu poti sa ii prostesti cu ce le spune popa la biserica si nu mai voteaya cum vor ei !!!!!
primaria aduce muncitori din oar si din satmar si din marghita si pe careieni alunga in alta parte ca sa nu se stie de afacerile lor!!!
sa ne uitam la vice si vedem ca nu are niciun fel de scoala inafara de cea de injuraturi si fentosane!!!
nu trebuieste la primar un specialist ca si aciu la administrarea parcului ca are specialiyari in arboricultura si mai este si roman si atunci de ce sa nu aducem pensionaru sot al consilierei udemeriste gabika???
raman banii la famiglia tulipana si asa reiese ca pe primar nu il intereseaya specialistii ci afaceristii!!!

de adevaratgrait la 16 septembrie 2014 - 20:27

asa este.
nu le trebe copii bine pregatiti si invatati ca aceia nu se pot conduce dupa cum vor ei.
pentru primarie trebuie executanti si daca se poate fara creier!

de unu la 16 septembrie 2014 - 20:36

@adevaratgrait.Felicitari pentru comentariul dumneavoastra.Asa este.

de meli la 16 septembrie 2014 - 21:29

soferu lui lajos face trafic cu masina primariei carei si prefectura si politia dorm in papuci sau le iese si lor ceva?

Lasati un comentariu