Discriminări etnice fără precedent la Carei. Consilierii liberali părăsesc sala de sedinţe în semn de protest

• publicat la: 25 septembrie 2014
Discriminări etnice fără precedent la  Carei. Consilierii  liberali părăsesc sala de sedinţe în semn de protest

Pentru sedinţa extraordinară din data de 25 septembrie 2014, liberalii au reintrodus pe ordinea de zi cele 2 proiecte  privind amplasarea pe raza municipilului Carei a busturilor  a două  dintre cele mai de seamă personalităţi care şi-au adus contribuţia la făurirea României moderne.

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea amplasării bustului Regelui Ferdinand I al României si Proiectul  de hotărâre privind aprobarea amplasării bustului politic. Ion I.C.Brătianu, pe str.1 Decembrie 1918,au fost respinse de consilierii UDMR, în favoarea lor votând doar cele două formaţiuni liberale şi cei doi consilieri social-democraţi.

Chiar nu inteleg adversitatea manifestată faţă de valorile acestui neam românesc.  Dacă astfel înţelege domnul primar să promoveze buna inţelegere şi toleranţă într-un oraş multietnic atunci nu mai avem nimic de spus acum mai ales că primăria nu plăteşte niciun leu pentru realizarea busturilor  ” a afirmat consilierul liberal Ilie Ciută, după care, împreună cu consilierii Dan Bontea şi Marius Rusu au părăsit sala de sedinţe in semn  de protest.

Refuzul  consilierilor UDMR era previzibil si este  o consecinţă a instaurării dictaturii UDMR în municipiul Carei in urmă cu 6 ani, când comunităţii româneşti din oraş i s-a refuzat prezenţa unui reprezentant în administraţia locală.

Careienii de nationalitate română au aniversat în data de 20 august 2014, 150 de ani de la naşterea lui Ionel Brătianu, prim ministru al României timp de 18 ani,cu bustul mobil.

Academicianul Răzvan Teodorescu a luat atitudine în acea perioadă  si a adresat  o scrisoare deschisă presedintelui UDMR, Kelemen Hunor şi în calitatea sa de ministru al Culturii din România.

Sâmbătă, 25 octombrie 2014, la tripla aniversare de la Monumentul Ostasului Român din Carei, va fi prezent şi primul ministru al României, Victor Ponta, precum şi reprezentanţi ai Academiei Române. Poate domnul prim ministru Ponta ne va oferi o explicaţie  faţă de faptul că  un primar din România, preşedinte al UDMR local, prin consilierii săi majoritari  interzice comunităţii  româneşti  din municipiul Carei  omagierea  personalităţilor  reprezentative prin amplasarea de busturi într-un oraş de pe teritoriul României al cărui primar încasează un salariu ( chiar dacă nu întreg) de la Guvernul României.

Poate se va găsi cineva să îi traducă articolele antiromâneşti scrise de consilierul fantomatic plătit din bani publici, al primarului UDMR din Carei la publicatia de casă a uniunii. Si poate va trece domnul prim-ministru Ponta şi pe la Cimitirul Eroilor Români  care nu poate fi administrat de o parohie românească dar poate fi îngropat de jungla verde fără nicio remuşcare din partea celor responsabili cu administrarea!

 Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 4 octombrie 2014 - 16:11

@parerea mea la 3 October 2014 – 15:44

Mă simt onorat că ați pomenit și numele meu.

Problema cu 7%. Nu sunt implicat politic de nici un fel. Nu cunosc personal nici măcar un singur membru al parlamentului romãnesc. îl,cunosc personal doar pe Mircea Diaconu dar el este acum europarlamentar. Deci nu pot face lobby. Între noi fie vorba, nici n-aș vrea să cunosc pe vreunul din actualii parlamentari, toți mi se par a fi o apă și un pămãnt, niște fripturiști (m-am forțat foarte mult ca să mă exprim frumos și civilizat). În ce ii privește pe cei sătmăreni, alde Silaghi, Petric, Valer Marian, Erdei, etc., tare mi-e frică de faptul că unii dintre ei o să ne facă cu mâna bye-bye de după gratii. În curãnd.
Cad parlamentarii ăstia in mrejele (plasele) DNA ca muștele amețite de putere și de averile dobãndite ilegal.

Deocamdată, fac exact ce scrieți Dvs: „fac și eu ce pot.”

Am mai scris despre tema asta. Lucrurile nu se pot îndrepta în Carei decåt prin solidaritatea careienilor onești, de orice nație ar fi ei. Primașul actual nu poate fi pus pe tușă, sau trimis la pârnaie decãt prin sentința ICCJ in procesul cu ANI care încă n-a fost programat, sau dacă parchetul local îi găsește o vină penală. Al doilea lucru este doar o iluzie, fiindcă cei de la parchetul local n-au curajul sau n-au interesul să-l caute de purici și de păduchii care-i umblă pe bube primașului.

În fond și la urma urmei, n-am nici o preferință, nici un fel de jenă privind etnia primarului. De mine, poate să fie român, maghiar, șvab, rrom sau evreu. Sau eschimos. Om să fie. Să fii om însă, este foarte greu în zilele noastre. Mai ales dacă ai mintea îmbâcsită de șovinism, de dragul grofilor și de dorința revanșardă post-Trianon.

Răbdare însă. Timpul le rezolvă pe toate. Omnes vulnerant, ultima necat. Îi vine rãnd și primașului. Cineva acolo Sus ne iubește.

de emil la 4 octombrie 2014 - 19:24

andras horthy 00:40

De unde 3 județe, că doar în Mureș etnicii români sunt majoritari!? Etnicii unguri sunt majoritari numai în două județe, adică în Harghita și Covasna. Atât. Secuii sunt o minoritate ridicolă numeric, nu „un popor diferit”, necum o „nație”. Pentru nația ungară există statul național ungar. Autonomia culturală nu înseamnă nici enclavizare și nici oficializarea limbii statului ungar în România. În județele respective (HR și CV) toată conducerea locală este ungurească, de la președintele consiliului județean până la consiliile locale și primari(exceptând doar destul de puținele localități cu majoritate etnică românească). Învățământul și sănătatea sunt sub autoritatea administrației locale, care, mai mult decât în Carei, practică purificarea etnică și maghiarizarea populației românești. Aceleași autorități rmdiszno interzic purtarea însemnelor naționale românești pe teritoriul respectiv și fac eforturi în direcția eliminării acestora inclusiv de pe clădiri ale autorităților publice, ceea ce este chiar împotriva legii. Denumirile de străzi și de școli sunt date după numele unor unguri care au acționat împotriva intereselor românești, inclusiv criminali de război. Imnul Ungariei și cel „secuiesc” se intonează în cele două județe fără nici o opreliște. Trupe muzicale (deocamdată)din Ungaria susțin concerte în care cântă moartea României, politicieni din Ungaria, inclusiv șefi de guvern se deplasează în aceste județe și instigă populația în direcția combaterii statalității românești și nu numai. Nu mai vorbesc de învățământ unguresc de toate gradele, de posibilitatea utilizării de către cetățeni a limbii materne inclusiv în instituțiile statului etc. Pe scurt, mai multă „autonomie” nu poate însemna decât distrugerea statului român prin aruncare în aer a granițelor sale. Iar asta este deja o înjurătură subtilă la adresa poporului român, a statului său și a simbolurilor naționale românești. De aceea, pentru ungariști, doar autonomuie și urarea lui Emil!

de emil la 4 octombrie 2014 - 19:37

@Horia Mărieș

Subscriu la opinia dumneavoastră legată de etnie și omenie.

@ părerea mea

Sunt onorat de aprecierile dumneavoastră, chiar dacă nu avem opinii identice asupra chestiunii pragului electoral.

de Monica la 4 octombrie 2014 - 20:31

Regret ca suferi de complexe de inferioritate si ca datorita acestora ai apelat si la pasaport dublu ceea ce inseamna ca inca esti in cautarea unei identitati ca dealtfel toti cei care au apelat la aceste metode de incercare de a-si insufla curaj.
Eu sunt mandra ca apartin POPRULUI Roman cu tot ce inseamna aceasta si ca mine sunt toti cei ce apartin acestuia cu adevarat!
Stim cu totii ca andrei este andras si jolticopypaste & alte nickuri si nu te mai chinui sa invarti rahatul mai mult decat reusesti sa inghiti din el ca deja te mirosim de la o posta.
Poporul roman este un popor milenar care este mandru de stamosii lui si de cultura sa. Daca nu va placea pe la noi demult ati fi plecat prin parti mai bune dar va e prea dulce viata in Romania noastra ca sa plecati mai ales ca nimeni nu va vrea. Vezi Croatia Slovacia si altii care nu sunt asa darnici ca romanii din ai caror bani traiti.

de daciiliberi din carei la 4 octombrie 2014 - 20:36

mandrii ca suntem romani in tara noastra!!!
noi nu a trebuit sa tot migram in cautare de pasuni si locuri bune de jefuit ca sa avem din ce trai!!
noi am construit aici centre de olarit si centre metalurgice pe cand voi nu stiati ce estye focul si scoteati carnea de sub saua calului..am mai vazut noi viteji ca voi sub alte haine si nici ca ne-am speriat si tot aici am ramas si la bine si la rau!!!
neamul nostru e raspandit peste tot in europa si ministrul german al muncii a multumit chiar romanilor pentru aportul la economia germana!
Traiasca ROMANIA!!!
Traiasca duhul lui Avram Iancu!!!!
Mandrii ca suntem romani!

de Horia Mărieș la 4 octombrie 2014 - 20:46

@andrei la 4 oct, ora 19:48:

Ți-am mai scris, dar nu vrei să percepi: ești sau cretin sau imbecil sau bătut de un fierar (kovács) cu barosul în cap.

de Flaviu la 4 octombrie 2014 - 21:06

nu merita bagat in seama individul fratilor.
Nu e cretin ca orice cretin ci doar sovin si iredentist si hortyst ce sufera de complexe de inferioritate ca nu face parte din marele popor romanesc. Acest individ inca isi cauta identitatea si cuvintele prin scrierile altora ca nu e in stare sa se exprime singur….mila doar avem fata de el

de emil la 4 octombrie 2014 - 23:25

andras horthy 22:59

iernău vinosu, cel cu rezultate excepționale -în bine sau în rău ? -la gyorgyu pista komunista kkademia, s-a trezit cumva (din beție?) că mimează un psihiatru? Pentru ungariști, știi ce urare urmează. Dar o mai ornez și cu….. nu, nu cu opinca de pe parlamentul unguresc, pusă acolo de complexații de vlahi ce tocmai fuseseră atât de amar învinși de unguri în 1919 încât s-au retras în grabă până la Gyor, nu, o ornez doar cu dorința scumpă a ungariștilor din rmdiszno: (autono)muie(ți-s posmagii).

de andrei la 5 octombrie 2014 - 08:26

Foarte interesantă declaraţie !!!!!

… Mi-am adus aminte de foștii mei elevi, de la Agnita, de la Sibiu ori din alte locuri și m-am întrebat pe unde or mai fi, ce-or mai face ei, probabil sunt la casa lor, oameni în toată firea, cu familie . Mi-ar plăcea să-i revăd și să știu că sunt bine, că au clădit ceva în viața lor. În același timp, mi-am zis că poate unii dintre ei nu mai sunt în țară și așa gândul mi-a fugit la sutele de mii de familii care s-au despărțit, care au plecat peste graniță în ultimii 25 de ani pentru că aici n-au mai răbdat sărăcia, hoția și umilința.

Gândindu-mă la ei, la viața lor departe, mi-am zis că, dacă voi fi ales Președintele României, îi voi chema înapoi și mi-aș dori ca ei să răspundă chemării mele. Să le spun: ”Întoarceți-vă ACASĂ, dragii mei! Locul vostru e aici, în țara asta…”

Pe mâine,

Klaus”

de gyongy la 5 octombrie 2014 - 08:40

noi nu pe hunor trebuie sa votam ZSOLTIKA????
pe noi pui sa scriem cum putem si tu poti sa dai copy paste la textele din comentariile cu care te lauzi apoi la noi?????
plateste si pe noi la timp ca stim ca primesti banii de la primerie!!!!
ne pui sa ne certam cu romanii ca sa putem primiii banii si apoi ramanem si gata certati cu ei si fara banii!!!!!

de Grigore la 5 octombrie 2014 - 08:44

doar indivizi care se rusineaza de numele lor neaose si de neamul lor a gasit jenika si loicica sa puna de comentatori postaci ?
nu se pune ca mai sunt si frustrati si complexati in fata romanilor carora le impumuta pana si numele nu numai banii si locurile si padurile si pamanturile….adevarul e ca dupa cate au facut au si de ce sa se rusineze de numele lor…..

de emil la 7 octombrie 2014 - 18:13

andras horthy 5 oct 08:19

Dacă ai reușit să pricepi, atunci e sigur că au priceput și „ai mei”. Cât despre efect, asta nu e ungarită trianonică injectabilă. Se consumă de obicei intraoftalmic, dar pentru tine fac o excepție și ți-o dau pe cale bucală, precum autonomuia. Și mai fac o excepție: de această dată te scutesc de urarea lui Emil, valabilă însă pentru toți ungariștii.

Raspunsuri

Lasati un comentariu