File din Istoria României.Comemorare Avram Iancu

• publicat la: 10 septembrie 2014
File din Istoria României.Comemorare Avram Iancu

10 septembrie 1872 – s-a stins din viaţă Avram Iancu, conducător al Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania, în comuna Baia de Criș

Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania.

S-a născut în 1824 la Vidra de Sus. A fost un avocat transilvănean și conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Pentru a anunța moartea sa, clopotele au tras în munți timp de trei zile și trei nopți. A fost îngropat cu funeralii naționale pe 13 septembrie 1872 la Țebea, în județul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”, după dorința lui. În fruntea convoiului funerar pășeau foștii comandanți militari ai românilor.
Peste 4.000 de persoane au participat la înmormântare. S-au cântat „Marșul lui Iancu” și „Deșteaptă-te, române!”. Când primii oameni intrau în Țebea, ultimii din coloană abia porneau din Baia de Criș. În fruntea convoiului mergea un tânăr cu un drapel în culorile românești roșu-galben-albastru, drapate în negru. A fost înmormântat cu onoruri militare.

Duminica,14 septembrie 2014,de la ora 12,15,in municipiul Carei,va avea loc comemorarea a 142 de ani de la moartea marelui nostru erou national,Avram Iancu.

comentarii

de andrei la 11 septembrie 2014 - 08:38

Nici prin cap numi trece sa vorbesc negativ de cei de dincolo de munti,Darun lucru este clar ca buna ziua ,.Noi cei di interiorul arcului Carpatic sintem diferiti de iei din multe puncte de vedere,1,Avem istorie diferita fata de iei , 2 avem o alta cultura 3 difera educatiea de acasa pe care noi am primito de-la parinti 4. gindim si muncim diferit 5 . mincam si gatim cu influenta ,Unguresca Saseasca ,Evreasca si cel m-ai important este am putut si putem sa trim bine impreuna Romin cu Ungur ,cu Sasi si ce alte natii m-ai sint . Toata zizaniea care se baga intre noi cei din Transilvaniea vine de-la Bucuresti ,pentru ca nu avem politiceni de valoare avem in fruntea Tarii numai ciurucuri si pusi pe capatueala fara munca cinstita DE ACEIA VREAU AUTONOMIEA TRANSILVANIEI .

de nicu la 11 septembrie 2014 - 08:45

autonomie pentru primari ca si kovacs cu retinere pe salar si care isi face lacasuri prim hungaria si care refuza ro,manilor din carei sa aiba statui ale personalitatilor istoriei romanilor???
asta numesti tu buna convietuire,adica supunere in fata unei minoritati maghiare din tara?
ai vazut cum arata cimitirul eroilor romani din carei si cum trmite primaria oameni de la spatii veriz la curatat de monumente magyar?
ciurucurile de la carei le intrec pe cele de la bucuresti..ai fi unu care a vandut pavaje de mana a treia la carei si a facturat de prima clasa si ati impartit diferenta ca de acolo ies banii de case!

de emil la 14 septembrie 2014 - 14:38

andrei, ce interes are Bucurestiul sa bage zazanie in Transilvania? Ca sa ce? Pe cand cea care are interes sa scoata zone din Ardeal sau chiar intregul Ardeal de sub autoritatea romaneasca este Budapesta. Prin urmare, mai incet cu autonomia Transilvaniei, fiindca ea ne-ar duce exact in …. Ungaria. Ceea ce este si dorinta ta, din cate vad. Desigur avem o istorie diferita fata de cei de peste Carpati, pentru ca aici romanii am fost sub stapanirea nobililor unguri, n-am avut drepturi politice, confesionale si nici nationale, n-am fost reprezentati in organele de decizie si am fost mereu dispretuiti de nobili si de ungaristi. care e cultura diferita in Ardeal fata de restul Romaniei? Cea ungureasca? Cine ne impiedica sa traim bine aici, romani si unguri impreuna? Ei bine, nu Bucurestiul, ci tocmai autonomistii ungaristi care agita mereu pentru autonomia ”tinutului secuiesc” si pentru limba oficiala ungureasca. Daca ungaristii fac atatea presiuni pentru oficializarea limbii unguresti intr-o tara unde etnia ungara reprezinta doar 6-7%, cum crezi ca se va pune problema intr-o Transilvanie autonoma, in care etnicii unguri ar reprezenta 25-35% din populatie? Pentru etnicii romani, care sunt majoritatea populatiei ardelene, singura solutie pentru a convietui pasnic cu minoritatea ungureasca este ramanerea in granitele Romaniei, nu iesirea din ele. Pe scurt, mai plimba-ti autonomia pe la Budapesta.

de Horia Mărieș la 14 septembrie 2014 - 18:58

@emil: (y)

Lasati un comentariu