In Memoriam Ștefan Ruha István

• publicat la: 29 septembrie 2014
In Memoriam Ștefan Ruha István

Luni, 29 septembrie 2014 a debutat seria de evenimente organizate cu ocazia împlinirii a zece ani de la trecerea în neființă a maestrului Ștefan Ruha István, celebrul violonist careian.

    Evenimentul In Memoriam Ștefan Ruha István, desfășurat în cadrul Festivalului Internațional „Zilele Muzicale Sătmărene”, ediția a XXXVII-a, organizat de Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu Mare în colaborare cu Direcția de Cultură Carei, a debutat la ora 18.30 în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi, cu lansarea cărții „ȘTEFAN RUHA – O viață în constelația viorii”, alături de autoarea dr. Mirela Capătă, în prezența editorului prof. Gavril Țărmure, director al editurii „Charmides” și a traducătoarei în limba maghiară, doamna Nagy-Hintos Diana, ziaristă la cotidianul de limba maghiară al județului Cluj – „Szabadsag”. Lansarea de carte a fost moderată de profesorul de muzică, dl. Visnyai Csaba.
       După lansarea cărții, începând cu ora 19.00, în aceeași locație a avut loc un emoționant recital A. Corelli intitulat ”Trio Ricercando Il Barocco” susținut de Mirela Capătă – vioară, Ecaterina Botar – clavecin, Ilse L. Herbert – violoncel.
     În cadrul aceleiași zile, reprezentanții Direcției de Cultură Carei alături de localnici au depus o coroană și flori la mormântul maestrului Ștefan Ruha István, din cimitirul reformat din Carei, iar după masă, înaintea lansării de carte, a fost deschisă o expoziție care cuprinde imagini din activitatea și viața maestrului precum și distincții, diplome, însemnări, realizată cu sprijinul domnului Visnyai Csaba.
.
.
        Manifestările dedicate meastrului Ștefan Ruha István continuă la Carei, miercuri, 1 octombrie 2014,  de la ora 19.00 în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi cu Concertul Simfonic In Memoriam Ștefan Ruha István – 10 ani de la moartea maestrului, Dirijor: Cristian Brâncuși, Soliști: Andrei Ágoston- vioară și Rudolf Fátyol – vioară. În program : A. Vivaldi, J. S. Bach, W.A. Mozart.

comentarii

de szabo stefan la 2 octombrie 2014 - 07:05

A. Vivaldi, J. S. Bach si W.A. Mozart. Aceste lucrari sunt de cl. VIII-a. Maestrul Ruha ne incanta cu Paganini , Ceaikovski, Brahms,Lalo etc….
Daca „maestrul Fátyol” atata poate, pentru cunoscatori e putin si ar fi cazul sa-l invitam pe adevaratul urmas al marelui Ștefan Ruha István careianul nostru Stefan Horvath. vezi (www.facebook.com/stefan.horvath.524?fref=ts)

Lasati un comentariu