Lovitură de teatru: comercianţii reclamă proastele condiţii din talciocul stradal careian

• publicat la: 3 septembrie 2014
Lovitură de teatru: comercianţii reclamă proastele condiţii din talciocul  stradal careian

125 de comercianţi de haine uzate solicită    acces la mese tip tarabe din piaţă. Lista a fost depusă în data de 27 iunie 2014 la Administratia Pietei.  La Sedinta Comisiei pentru Siguranta Circulatiei din municipiul Carei din data de 3 iulie 2014,se solicită continuarea activităţii talciocului stradal  în baza unei liste a comercianţilor.

Semnalările noastre repetate despre situatia ruşinoasă ce se perpetuează  în municipiul Carei de 4 luni, unde o arteră de circulaţie este închisă lunea  şi vinerea  pentru ca direct pe trotuare, persoane fizice să îşi comercializeze mărfurile second continuă. Tocmai când credeam că am epuizat toate aspectele de semnalat în cazul proiectului iniţiat de preşedintele Comisiei de Siguranţă a Circulaţiei  din municipiul Carei legat de blocarea unei artere de circulatie în favoarea comerţului cu mărfuri second, iată că  ies la iveală  noi aspecte deloc favorabile iniţiativei amintite.

Joi,3 iulie 2014, a avut loc şedinţa Comisiei de Circulaţie din municipiul Carei. Au participat viceprimarul Keizer Ludovic în calitate de preşedinte, adjunctul Poliţiei Municipale,cms Coşarcă Ilie, un reprezentant al  Poliţiei Locale, şeful Biroului de Urbanism, ing.Sebastian Egli,directorul DSPL,Adorian Csaba şi consilierii Adrian Bucureştean şi Tempfli Vasile.

Principala temă de  pe ordinea de zi a fost  oportunitatea de a continua sau nu închiderea străzii Francisc Pall ce face legătura între cartierul din spatele pieţii şi oraş, pentru a favoriza comerţul cu haine uzate,folosite, pe trotuarele din faţa comercianţilor cu magazine de mărfuri industriale.

In sprijinul propunerii de continuare a activitatii talciocului stradal rusinos,viceprimarul a prezentat  la sedinta din 3 iulie 2014 o lista de semnături ale unor  persoane care ar dori desfăşurarea acestei activităţi pe spatiul respectiv  si pe mai departe. Cererea este una ambiguă,în care  apare   şi solicitarea : „ să lăsaţi oameni necăjiţi să poată  căştiga o pâine, să ne lăsaţi  cum am desfăşurat până acuma piaţa împreună cu cea de vechituri în incinta pieţei agroalimentare…..Întrucât de 10 ani am putut să stăm să vindem vechituri de ce acuma nu se poate, când în toate oraşele pieţele sunt împreună cu cele de vechituri.Nu am deranjat pe nimeni şi nu cred că incomodăm pe cineva…..”

Cererea ne-a fost pusa la dispozitie de unul dintre initiatori si cuprinde şi întreaga listă  cu cele 125 de semnături. Sunt oameni necăjiti,care trăiesc de  azi pe mâine dar sunt totuşi…oameni.  Comercianţii au semnat o cerere în care îşi exprimă rugămintea de a fi lăsaţi să-ţi vândă mărfurile în incinta pieţei. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că trebuie să vândă marfa  afară pe stradă, direct pe caldarâm dar de frica autorităţilor care sugerează închiderea totală,au inserat şi faptul că e bine si luni si vineri.

Toţi sunt insă deranjaţi de faptul că  au fost scoşi afară în zilele de luni şi vineri, nu sunt lăsaţi în încinta pieţei agroalimentare unde sunt locuri libere şi tarabele sunt goale.

Vă reamintim că talciocul stradal  funcţionează ilegal din luna mai a anului curent pe strada Francisc Pall, strada fără nici un număr de casă şi care face legătura între cartierul situat în spatele pieţei de alimente cu centrul oraşului. La şedinţa Consiliului Local Carei din 16 mai 2014, a fost aprobată desfăşurarea de activităţi comerciale  cu haine uzate numai pentru ziua de duminică a fiecărei săptămâni.  Tarifele de închiriere a spaţiului public de pe carosabil nu au fost discutate nici până în prezent. Totuşi, comercianţilor care au fost scoşi afară pe stradă pentru a-şi vinde mărfurile li se percepe o taxă de 5 lei  de către adiminstraţia pieţei şi  sunt obligaţi să afişeze preţurile mărfurilor expuse.

Am stat de vorbă cu două dintre comerciantele  care vând mărfuri vechi, second-hand de mulţi ani de zile, atât în incinta pieţei, la tarabele amenajate, în zilele de marţi, miercuri, joi, sâmbătă, iar luni şi vineri la talciocul amenajat pe strada Francisc Pall.

Una dintre  comerciante, a declarat pentru Buletin de Carei : ,, Am făcut o cerere cu 125 de semnături pentru a ne lăsa să vindem în piaţă, la tarabele de acolo, amenajate pentru aşa ceva. De ce nu ne-a luat în seamă?  L-am rugat mereu pe viceprimar să ne dea tarabe, că doar plătim întotdeauna pentru ele ca să putem vinde şi luni şi vineri în piaţă, când vine multă lume, şi de la satele din jurul Careiului, dar nu ne-au dat, nu ne permit să vindemin piata  şi ne-au scos afară lunea şi vinerea. Ne pun aici pe stradă lunea şi vinerea, ne punem pe jos hainele şi mărfurile, stăm în condiţii de mizerie, ne chinuim şi au blocat şi toată stradă şi poliţia pune barierele. Nu era mai bine să fie aici negustorii cu flori, le puneau pe trotuar, aşa frumos, şi nu trebuia să pună bariere şi să închidă strada… I-au pus pe florari acolo în piaţă lunea şi vinerea şi pe noi ne-au scos aici. Florarii de pun de-a  lungul cătorva tarabe şi rămân o mulţime de tarabe libere, unde puteam sta noi, fără să fim nevoiţi să venim pe stradă afară. Acum, luni şi vineri le dau tarabe în piaţă celor care au magazine second hand, iar pe noi ne pun afară. Noi de ce nu putem veni înăuntru, unde avem tarabe decente, unde putem sta fără să deranjăm pe nimeni şi putem câştiga şi noi un ban cinstit, că ne este greu, ne descurcăm foarte greu. Eu am o pensie foarte mică, după ce plăesc cheltuielile de întreţinere nu-mi mai rămâne bani nici  măcar pentru mâncare şi am 10 guri de hrănit, am copii, am nepoţi şi suntem  oameni necăjiţi, care vrem să ne câştigăm şi noi o pâine în mod cinstit. Eu mă duc duminica la Satu Mare, la piaţa de vechituri şi vând şi acolo, ce să fac trebuie să trăiesc şi eu cumva. Acolo, să ştiţi că e civilizat, sunt mulţi oameni şi nimeni nu are treabă cu mine, nimeni nu mă ia că de ce vin şi nici nu trebuie să se închidă o stradă pentru acest lucru. Acolo plătesc şi nimeni nu mă ia la rost. Acolo de ce se poate, şi aici nu?

Noi vrem să fim lăsaţi înăuntru în piaţă, la tarabele amenajate şi unde este civilizat, avem wc şi ne  putem spăla şi noi pe mâini şi nu se face mizerie şi gunoi, cum se face pe stradă, afară. Zici că trăim pe timp de război, când este haos şi nu este luată în seamă părerea oamenilor!’’

Toţi comercianţii sunt de părere că ar fi mai bine să fie piaţă de vechituri în incinta pieţei agroalimentare şi vor şi ei să poată să-şi vândă  în mod civilizat lucrurile ca să câştige de o pâine.

O altă doamnă ne-a spus:  ,,Vin aici de mult timp.Am şi eu o cerinţă, vreau să fiu lăsată să îmi câştig cinstit o pâine.  Am cerut să pot vinde în piaţă, la tarabe, unde este umbră, unde pot să-mi pun mărfurile şi să mi le aranjez decent, nu să fim trimişi afară, pe stradă, cu mărfurile pe jos, să ne chinuim şi să stăm în soare şi în mizerie.  Nu avem unde ne spăla, nu avem unde să punem gunoiul, este greu.  De ce nu ne lasă înăuntru?  Să ne dea o singură tarabă, că o putem împărţi 2 persoane, ne putem aranja lucrurile şi să încăpem amândouă în mod civilizat, Vrem să fim înăuntru luni şi vineri, că atunci este piaţă mare şi vine lumea!  Dacă alţii sunt lăsaţi, noi de ce nu, că nu deranjă pe nimeni.  Ne plătim taxa, nu fugim fără să o achităm, nu furăm, nu dăm în cap nimănui, vrem să câştigăm şi noi un ban cinstit. Nu avem dreptul? Sunt bătrănă, am 75 de ani şi am o pensie mică, trebuie să fac şi eu un bănuţ, să nu aştept să primesc de la copii, că nu aşa se cuvine, eu, noi părinţii trebuie să le dăm lor.’’

Lipsa de implicare de ani de zile a administratiei locale în   reorganizarea pieţei din Carei,  în adaptarea acesteia la noile solicitări , cu respectarea însă a normelor de igienă ,a dus la aceste situatii conflictuale si la aparitia  unui talcioc  pe o arteră  de circulatie din fata Liceului Teoretic.

Aşa cum fiecare careian are datoria  de a-şi  achita  obligaţiile financiare ce îi revin, aşa şi administratia locală  are datoria de a asigura condiţii de minimă decenţă şi igienă  pentru comercianţii ce îşi  desfăşoară activitatea pe domeniul public al oraşului.

Lipsa de dialog cu specialiştii în domeniu şi lipsa de pregătire de specialitate a factorilor de decizie,  îşi  arată din nou consecinţele nefaste.

 redacţia

comentarii

de lori la 3 septembrie 2014 - 13:59

de comercianti ati batut joc si ati inchis drumu la clientii lor acuma primiti si de la ocskasorosok peste nas si nici nu mir ca ce mizerie este acolo nici la dogter nu gasesti!

de zaza la 3 septembrie 2014 - 16:45

la dogter vin oamenii primariei sa faca curatenie, saracii rromi care stau la dogter s-au pocait si „nu fura” 😀

de camelia la 3 septembrie 2014 - 19:59

fotbalistu a pus la punct o retea de spioni care in fiecare zi ii dau raportul chiar daca el nu da zilnic pe la primarie dar se vede cu ei in oras.
pe toata lumnea din primarie injura si mai ales pe cei care au studii sau sunt femei..e deosebit de complexat in fata lor si injura la ei ca sa isi faca curaj sa le vorbeasca cica.

de maramuresanu la 4 septembrie 2014 - 06:01

N-ar fi prea igienic sa stea vechiturile alaturi de rosii,spanac sau alte bunuri alimentare!

de careainu la 4 septembrie 2014 - 18:13

adica lajci a pus pe necajiti sa scrie si apoi sa arate lista la comisie????
de la el te poti astepta sa se smiocaiasca la fel ca si kotlouborsos care se vede victima dupa ce ca jeno il plateste ca si consilier din banii orasului si el nici pe la servici nu da….ioiiii de baj ca spionii bobinatori ies la lumina si vede lumea ce lepre sunt

de ludovik la 5 septembrie 2014 - 16:35

mai am putin si pot sa spun ca am reusit sa scap de toate rongyurile nostre de acasa .norok ca am reusit sa plasez si pe alea aduse de eugen ca nu mai avea loc in dulapuri de ele si nici chef sa le curatam

de kiki la 5 septembrie 2014 - 17:06

avem o cond, de cacattttttttttttttttttttttttt….jegosii de consilieri sant cazutii din stele nu au niciotreaba cu politica
niste mucosii increzutiii

de kiki la 5 septembrie 2014 - 17:08

marele fotbalist asa a facut toata viata lui a ,avut lingaii peste tot…nu are un prieten adev. sau lamuritt multii de el ce lingau e.cu 100000000000000 de fete

de kaplonyu la 15 septembrie 2014 - 18:56

dapoi nu stiti cand melinda vindea la ocskasor in carei si a sucit capu lui baiatu lui avram ca sa ieie de nevasta???
acum da cu piciorul la saracii ocskasor si umbla cu unghiile mari si uita cand traia la casuta mica din kaplonyii..acum este nora lui avram si pupila la fotbalistu la care nu se mai uita fetitele pt care platea chiria la facultate numai sa primeasca mangaierile de la ele!!!
sa vedeti cum creste casa lui melinda din kaplonyu de la zi la alta

de videoul la 15 septembrie 2014 - 22:54

politia locala duce ocskaruha cu masinile cu motorina de la primarie la magazinul blondei . pentru asta vrea fotbalistu ocska ca sa mai primaesca favorurile de la blondina caplenara!!!!!!!
pe masina primarie se face tra fic de tigari cu soferul primarului si cu masinile lui iancsika se care ocskaruha!!!!!
asa stie sa face udmr si pentru asta vrea doi primari ca sa ramane mafia la carei!!!!

Lasati un comentariu