Tezaurul României a sosit la Satu Mare

• publicat la: 15 septembrie 2014
Tezaurul României a sosit la Satu Mare

Până la începutul lunii noiembrie, vom avea  ocazia unică de a vedea la Muzeul de Artă, peste o mie de obiecte din aur şi argint, toate realizate în decursul ultimelor şase milenii pe teritoriul românesc, inclusiv în judeţul Satu Mare.

După Bucureşti, Timişoara şi Oradea, Satu Mare este al patrulea oraş din România  unde va fi prezentată expoziţia care beneficiază de măsuri de securitate speciale. Firesc, dat fiind că exponatele au fost asigurate pentru uriaşa sumă de 70 de milioane de euro.

Curatorul expoziţiei ,,Aurul şi argintul antic al României’’ de la Muzeul Naţional, Rodica Oanţă Marghitu şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef şi directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta au prezentat detalii cu privire la această expoziţie, vineri, într-o conferinţă de presă.

În luarea de cuvânt Adrian Ștef a declarat că această expoziție este „pentru sătmăreni  un cadou frumos. Acest tezaur are o valoare sentimentală pe care eu o simt, ca orice român. Invit sătmărenii să viziteze această expoziție, deoarece pentru fiecare cetățean al acestei țări este important să-și cunoască istoria”.

Organizată la iniţiativa Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, cu sprijinul direct al Guvernului României, expoziţia Aurul şi argintul antic al României reuneşte peste 1000 de piese arheologice din metale preţioase, toate clasate în categoria Tezaur Naţional. Acoperind o perioadă ce începe odată cu apariţia pieselor de aur pe teritoriul ţării şi se încheie în Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr., o parte importantă din artefactele prezentate provin din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, şi peste 800 de obiecte au fost selectate din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie şi de istorie din ţară.

La Satu Mare expoziţia a fost organizată de către Muzeul Judeţean Satu Mare şi Consiliului Judeţean Satu Mare, cu sprjinul Primăriei Municipiului Satu Mare şi altor instituţii judeţene şi municipale.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în 17 septembrie (cu participare pe bază de invitaţie), aceasta putând fi vizitată la Muzeul de Artă (P-ţa Libertăţii, nr. 21) în intervalul 18 septembrie – 2 noiembrie (zilnic între orele 10 – 18, cu excepţia zilelor de luni).

Preţul unui bilet este de 10 lei, iar al aceluia cu reducere este de 5 lei.

Expoziţia reprezintă o ocazie unică pentru publicul sătmărean de a admira cele mai valoroase piese de tezaur ale României, ce reconstituie istoria artei şi însăşi istoria ţării, din perspectiva capodoperelor făurite din metal nobil.

 

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu