25 octombrie 2014-Sărbătoare şi Amăgire

• publicat la: 23 octombrie 2014
25 octombrie 2014-Sărbătoare şi Amăgire

Actualizare 25 octombrie h 8,30

In informatia Zilei de SM apare un material despre conferinta de presa de vineri 24 octombrie de la sediul PSD Satu Mare. Urmare a celor afirmate si discutate ,dorim sa aducem la cunostinta conducerii PSD Satu Mare urmatoarele:

Ne bucuram ca apreciati ca pozitiva vizita regelui Ferdianad al Romaniei la Carei,unde a fost intampinat de catre Iuliu Maniu (care din pacate nu la Carei si-a facut studiile). Careienii ar aprecia din partea Dvs un sprijin pentru amplasarea bustului regelui Ferdinand exact in locurile vizitate de catre acesta la intoarcerea din Budapesta eliberata de Armata Romana in 1919. Bustul acestuia a fost realizat deja,din alte fonduri decat cele ale primariei Carei si totusi  in Consiliul Local ,consilierii UDMR au refuzat de 2 ori amplasarea acestuia. Careienii au  dezvelit simbolic bustul acestuia,realizat de cunoscutul artist satmarean Radu Ciobanu,in data de 20 august 2014.

Iuliu Maniu a fost prezent la Carei  din luna aprilie  1919,cand a semnat in actuala sala festiva a Colegiului ce-i poarta numele,atunci sediu de Prefectura,instaurarea administratiei romanesti. In 25 mai,Iuliu Maniu il intampina de majestatea sa Ferdinand al Romaniei  in Carei si fac un tur al orasului ce a inclus si vizita la Castel impreuna cu regina Maria. Desi primarul UDMR al Careiului refuza amplasarea acestuia in incinta parcului din jurul castelului invocand interdictia din partea urmasilor grofilor,suntem convinsi ca daca toti romanii din toate partidele politice isi respecta istoria si inaintasii,se poate gasi o solutie pentru a contracare reaua intentie a edilului UDMR.

Avand in vedere ca bustul este realizat,sta cuminte intr-un depozit,se poate amplasa in orice moment.

Dorim sa atragem atentia si asupra faptului ca sculptorul Monumentului Ostasului Roman este un baimarean de origine romana,al carui nume se scrie Gheza Vida potrivit celor declarate de familia acestuia,fiica Zoe Vida Porumb si fiul Grigore Vida.

––

25 octombrie 2014,zi de aleasă sărbătoare pentru toţi cei cu suflet românesc,indiferent de naţionalitate. Timp de o zi,vom avea parte de manifestări ample,aşa cum se cuvin momentului  de dublă aniversare:70 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc,jertfa ostaşilor români fiind  imortalizată  acum 50 de ani de sculptorul băimărean Gheza Vida prin creaţia sa  Monumentul Ostaşului Român de la Carei.

Carei,piatră de hotar. Ca în fiecare an,înalte oficialităţi ale statului român îşi vor aduce prinosul de recunoştinţă  pentru Victoria prin sacrificiile a mii de bravi soldaţi ai Armatei Române. Pregătirile au inceput deja  cu mult timp în urmă.

Cel dintâi  obiectiv primenit a fost chiar  Monumentul Ostaşului Român,monument simbol de 50 de ani nu numai pentru careieni. Vom asista din nou la o amplă paradă militară aeriană şi terestră,la fel ca în vremurile în care în oraş erau garnizoanele de grăniceri. Pentru o zi, ne vom simţi mai români ca de obicei,vom simţi că facem parte şi noi din statul numit România.Vom putea conversa cu toţii în limba română  fără frica de a nu fi înţelesi şi fără  teama de a fi greşit înţeleşi. Chiar dacă pe traseu vor mai exista ochii care ulterior vor diseca fiecare imagine.

Alături de  înaltele  oficialităţi ale statului ce vor fi prezente la manifestările de la 25 octombrie 2014,şi-au anunţat prezenţa şi reprezentanţi ai celui mai important for de cultură al statului român,Academia Română. Mai puţin mediatizată a fost vizita pe care o vor  efectua la Carei acad.Emil Burzo,preşedintele Filialei Tansilvania a Academiei Române şi  acad.Marius Porumb împreună cu artistul Zoe Vida Porumb,familia  membrului corespondent al Academiei Române,sculptorul Gheza Vida. Domniile lor vor depune o coroană de flori nu numai la Monumentul Ostaşului Român ci si la cele ale eroilor cunoscuti sau necunoscuti din Carei.

Vom asista la o adevărată sărbătoare a neamului nostru  românesc, care ne va hrăni pentru mult timp de acum încolo nevoile noastre spirituale şi nu numai. Doar fiecare popor are sărbătorile sale şi eroii săi pe care îi cinsteşte cu respectul cuvenit.

La ceas de seară însă,toate acestea se vor risipi ca un fum,iar vraja zilei  de 25 octombrie  se va destrăma brusc,doar amintirile fiind cele vor păstra în sufletele noastre amăgirea că trăim într-un oraş din ţara numită România.

După 25 octombrie  vom “reveni” în oraşul în care îl aniversăm pe Ionel Brătianu,fostul prim ministru al României timp de 18 ani,cu bustul mobil pentru că  noi, românii din Carei,avem interzis la amplasarea de busturi ale personalităţilor marcante ale neamului românesc atâta vreme cât avem şi  primar şi viceprimar  de la formaţiunea  UDMR,vom ‘reveni”  în oraşul în care trebuie să intervenim la Ministerul Apărării Naţionale pentru a se putea curăţa şi întreţine Cimitirul Eroilor Români,vom „reveni”  în oraşul în care Monumentul Ostaşului Român este transferat în patrimoniul Consiliului Judeţean pentru a se putea reabilita în urma refuzului administraţiei UDMR de a aloca fonduri pentru  astfel de lucrări,vom „reveni”  în oraşul în care luările de atitudine si semnalările derapajelor de la legalitate   sunt înfierate în presa aservită a administraţiei locale UDMR,vom „reveni”  în oraşul în care suntem 21.112 locuitori dar pe listele electorale figurează peste 21.200 de cetăţeni cu drept de vot,în oraşul în care se refuză orice sprijin din partea administraţiei locale  pentru tipărirea de cărţi precum Tezaur spiritual si cultural careian dar se alocă sume imense pentru cărţi în limba maghiară,în oraşul în care elevii Scolii Vasile Lucaciu învaţă în clase cu geamuri de un secol,închise cu cuiul ,şi a căror reabilitare se va face tot în urma mediatizării de către noi a acestui aspect,în orasul în care banii alocaţi de guvern pentru asfaltare sunt tocaţi pe lucrări de mântuială ( numeroasele sesizări ,cu poze,de la cititorii nostri consemnând realitatea crudă), vom „reveni” în orasul în care  însemnele noastre naţionale sunt împinse la margine  de castel în timp ce ale etniei conlocuitoare sunt mereu la intrarea principală,vom „reveni”  în orasul în care şi în prezent se împarte la liber falsul istoric şi ofensator la adresa românilor,volumul Traseul Legendelor sătmărene,lucrare tipărită din fonduri  europene în spirit xenofob, total neeuropean,vom” reveni”  în oraşul în care fondul de carte al Bibliotecii  fost scos de la locul său obişnuit din castel şi aruncat într-o clădire improprie,supus degradării constante şi sigure printre şobolani la propriu,vom „reveni”  în oraşul în care pe ultima hartă tipărită anul trecut,acest Monument al Ostaşului Român nu şi-a găsit un loc ca obiectiv demn de a fi vizitat şi nici bisericile noastre româneşti,vom „reveni”  în oraşul în care singurul sat românesc  ce face parte din administraţia teritorială careiană nu are capelă mortuară,nu are dispensar sau punct utilizabil de intervenţie în caz de urgenţe şi în care sătenii plătesc taxe pentru terenuri-păşune pe care alţii au construit fundaţii de cabane, parcări  ample şi garduri cu sârmă ghimpată….şi înşiruirea ar avea  cu ce  continua.

Soldaţii care vor defila pe bulevardul 25 octombrie,în cadrul paradei militare de sâmbătă de la Carei,vor avea posibilitatea să vadă Monumentul Ostaşului Român doar când vor ajunge în faţa lui,accesul vizual fiind blocat de tuia cei înalţi de 7 m. Nici numeroşii spectatori  ce vor sosi pentru acest eveniment nu vor putea urmări ceremoniile şi înalţii oaspeţi din faţa ansamblului monumental,datorită perdelei de protecţie impuse de administraţia locală al cărei coşmar este acest Monument!

Sâmbătă 25 octombrie 2014 ne vom  bucura ochii şi sufletele la sărbătoarea Zilei Armatei Române şi ne vom  amăgi că facem parte dintr-un oraş al României,cu drepturi egale cu celelalte naţionalităţi conlocuitoare. Până  când  va veni cineva şi va spune…Destul. Fără Discriminare.

Daniela Ciută

comentarii

de caraian la 24 octombrie 2014 - 08:20

TRAIASCA ARMATA ROMANA!!!!
GLORIE ETERNA EROILOR!!!!

de PROAUTONOMIST la 24 octombrie 2014 - 08:22

Nici sarbatori nu puteti doamna Csuta fara sovinism si mincuni ? Bravo, nu m ati surprins nici de data asta…rusine sa va fie.

de romania dodoloata la 24 octombrie 2014 - 09:27

mare frica aveti de doamna ciuta …mai ales primarul care si in biserica din ianculesti a vorbit numai de doamna ciuta ca de cosmarul sau cel mai urat,mai urat chiar decat pierderea casei pentru datoriile de la bugetul de stat pentru care si acum are retinere pe salar…iuiii a ajuns doamna ciuta sa fie singurul nume vehiculat de primar in orice discutie…o avea ea ceva valoare daca tot o pomeniti numa pe ea!

de careiu la 24 octombrie 2014 - 09:28

adica sedintele de consiliu si hotararile adoptate sunt minciuni? apoi nu udmr a votat impotriva amplasarii busturilor lui ferdianand si bratianu si impotriva cartii tezaur spiritual??? la prrefectura nu asa a ajuns procesul verbal cu discutiile si hotararile de la sedinta????
deci consiliul local majoritar udmr e o minciuna mare autonoma?

de sesu la 24 octombrie 2014 - 09:30

sa fiti multumiti ca nu a scris doamna ciuta si despre masina primariei si soferu care face naveta cu ea la locuinta lui din ungaria in fiecare zi din ultimii 2 ani de zile!!!!!
politia si parchetu si prefectura ce parere au?

de crapu la 24 octombrie 2014 - 09:32

ati uitat sa scrieti cum au fost chemati directorii de deconcentrate in decembrie 2012 ssa semneze ca primaru pentru taierea pasunii din ianculesti cu 10 ha pentru amenajarea unei padurici de pin negru cadou de nunta pentru robika si cum au iesit satenii cu mic cu mare in fata buldozereleor in data de 6 decembrie si cum a dat inapoi jenika prostu cand a vazut multimea….

de jenika la 24 octombrie 2014 - 14:04

vine baselu sa imi multumeasca ca am stat acasa la referendum ..bine ca am luat banii de la ponta pentru noua primariei si va taia panglica baselu hihihihihiiii

de Careianca la 24 octombrie 2014 - 14:41

Ar trebui sa vina mai des oficialitati la noi in oras ca doar atunci se asfalteaza si astupa gropile , ca altfel 100% ne prindea anul viitor cu ele.

de Erikaa la 24 octombrie 2014 - 20:57

Si ce daca este egalitate intre nationalitati??? Aici a fost ungaria daca ati studia mai atenta istoria doamna draga……. Suntem jn democratie vorbim ce limba vrem nu ce nu se se spune..

de Monika la 24 octombrie 2014 - 23:22

daca tu ai stii sa citesti ai stii ca aici a fost DACIA pe cand voi scormoneati dupa seminte de mancare si dormeati pe cal….ungaria a fost 4 ani intre 1940 si 44 pe cand era hitler la putere si convenea de minune masacrele savarsite de voi asupra romanilor!!!si in democratie se vorbeste limba statului care iti da de mancare dar numai daca reusesti sa pricepi ce inseamna democratie..e mai greu pentru cei care stiu numai metodele pumnului in gura….

de emil la 24 octombrie 2014 - 23:43

erikka 20:57

Aici a fost Austro Ungaria. Înainte a fost doar Austria. Înainte de Austria a fost Transilvania. Înainte de Transilvania a fost și regatul Ungariei, până la dispariția sa din 1541. Înainte de regatul Ungariei au fost românii. Ei, dacă înainte de români au fost ungurii, care unguri i-au găsit și aici și în Pannonia pe români după ce au sosit ei (ungurii) din Asia, atunci nu-mi rămâne decât să vă adresez urarea lui Emil și bonusul cu autonomuia (inclusiv pentru autonomuist). Poate la sex cu mama dvs vă veți fi pricepând mai bine decât la istorie, căci după logica pe care o aveți, atunci în Ungaria ar trebui să fie acum ori Turcia (că doar a fost în Ungaria, inclusiv la Buda) ori România care a ocupat militar Ungaria în 1919. Marș la amiralul din Pula, madame erikka, fiindcă de cam 70 de ani aici e România. Poate nu știți.

de Horia Mărieș la 25 octombrie 2014 - 16:46

Remarcabil articolul cu titlul „Când justiţia va fi independentă” apărut ieri intr-un ziar sătmărean.

Mai ales partea referitoare la viață pseudo-sentimentală a luiBăse. Culmea, nu este vorba de publicații gen „Can-Can” sau „Click” fiindcă articolul este cât se poate de serios:

„Cât despre partea sentimentală, ce să mai vorbim…Preferatei, pupilei blonde de la primărie, apoi de la minister şi în cele din urmă de la Cotroceni (pentru a se obişnui cu locul) i-a făcut de toate cele necesare: avere prin partaj, moşie, apropiată de a sa (în eventualitatea că…), partid, pentru orice eventualitate, candidatură la prezidenţiale şi câte altele i-o mai fi făcut. Să le fie de bine! Şi le este.

Şi astea toate mai ales cu ajutorul justiţiei… aproape independente. Dacă-i va reuşi şi obiectivul final: să-şi aleagă preferata preşedinte, înlăturându-i contracandidaţii, tot cu ajutorul justiţiei – fiindcă tot suferim de scenarită şi ne plac telenovelele – permiteţi-mi a vă spune o mică poveste. Blonda ajunge preşedinte, Băsescu divorţează şi-o cere de nevastă, dar, surpriză: este refuzat pentru un cavaler mai tânăr (mă gândesc la Turcescu – cântăreţul acoperit), Băsescu, cel fără de imunitate, este arestat şi condamnat la nu mai ştiu câţi ani cu executare, iar graţierea, desigur, îi este refuzată. Şi atunci justiţia a devenit cu adevărat independentă!”

Aud că azi, după speach-ul oficial de la Carei, președintele a fost huiduit de niște golani PSD-iști aduși de pincérul mircică cu aia mereu mică și cu ochelari de soare puși mereu pe nas ptr ca să nu-i fie afectați de razele gamma cei doi neuroni pe care-i are.
N-am fost și nu o să fiu niciodată fan al lui Băse, am contabilizat bine toate porcăriile pe care le-a făcut în cariera lui politică, dar nici asta nu pot să admit ca într-o zi de sărbătoare să fie fluierat de niște golani PSD-iști nesimțiți de Sătmar.

Pot accepta până și ideea că așa numită justiție independentă de azi este partial creația lui Băse. Pot accepta mai ales când o să văd, probabil de la anul, deschiderea unor procese având ca obiect (denumire precurtată): „Flota”, „Nana”, „o-NAN(i)A”, etc.
Atunci vreau să văd „independența justiției”. Chiar că aștept cu cea mai mare nerăbdare să o văd.

de Multe fantani la 25 octombrie 2014 - 18:05

@ Erikka
esti o PROASTA de bubui(daca stii ce inseamna) uita-te mai atent cand s-a infiintat statul maghiar, si in ce an a aparut pe harta Europei Ungaria. Dupa ce te-ai documentat deschide gura ca te faci de ras si ne faci pe restul sa ne tavalim pe jos de ras.
@ PROAUTONOMIST
sovinism e numai in capul tau de minoritar, daca vrei autonomie, daca vrei sa se vorbeasca maghiara in jurul tau, daca vrei sa fie totul rosu, alb si verde du-te treci Tisa.

de emil la 25 octombrie 2014 - 23:48

andras horthy, care sunt inepțiile din postarea mea? Cu ce compromit istoria românească? Care sunt minciunile care pot fi demonstrate ca minciuni din postarea mea? Hai să-ți spun niște minciuni din postarea ta:1) un român nu poate FI (nu fii) atât de prostănac; ba da, sunt și români mai prostănaci decât atât; 2) tu ești etnic ungur, nu te cheamă andrei; 3) recent ai afirmat că, din câte știi (de la horthysta de mă-ta, probabil, cu care îți urez să mai faci sex inclusiv oral)„noi românii” eram prin sudul Dunării, de unde am plecat spre nord după secolul XII. Ungariștii au mai încercat să-i mute pe români pe oriunde, dar niciodată n-au afirmat că românii nu erau din Europa. Chiar și lor li se părea că e prea de tot. Pentru știința handicapaților, la sud de Dunăre e tot în Europa, pe când Asia (de unde vin ungurii) nu e. Deci, nu da românilor lecții de europenism, nici nu arunca inepțiile lui Roesler, demontate punct cu punct, inclusiv de istoriografia ungară serioasă. Sigur, propaganda ungaristă îi poate face pe români migratori, necivilizați etc., dar istoria serioasă (nu părerile tale) a lămurit chestiunea. Că ungariștii nu vor să audă chestii serioase și vin cu postări de genul „aici a fost Ungaria”, la care se poate răspunde și cu „aici (în Pannonia) a fost imperiul roman, a fost Turcia, a fost Austria, ba chiar a fost și armata română. Care e relevanța? După ce criterii judecăm? Dacă judecăm democratic, erikaka trebuia să fi tăcut. Majoritatea populației comitatelor din Transilvania, Banat și Partium a fost înainte de 1918 și este și acum românească. Pământul este al oamenilor, oamenii sunt majoritar români. Deci, zona este românească. Punct. Desigur, dacă te duci la Bajcsi Zsilinszky, prietenul tău (și al erikaka) drag, atunci majoritatea demografică românească trebuie desființată inclusiv cu mijloace artificiale (adică, inclusiv lichidare fizică, ceea ce horthyștii au și aplicat în perioada 1940-1944 în Ardealul ocupat). Dacă te duci la prietenul tău scump Ducso Csaba, atunci pruncii trebuie scoși din pântecele gravidelor valahe pentru ca astfel să nu se mai poate naște nici un Horia, ca astfel neamul unguresc să fie stăpân pe Ardeal. Iar dacă te duci la prietenul tău iubit vass albert, criminalul de război, atunci toți munții din Ardeal (dar mai ales Carpații Orientali) și toată câmpia dintre ei trebuie musai să meargă înapoi la măgarorszag, pentru că așa vrea mușchii lui. Îți reamintesc (pentru rigoare, nu că n-ai ști) că toți ăștia sunt exponenți ai horthysmului. Ca atare, spui ce spun ei = spui ce spun horthyștii. Ei, la așa ceva, turcescul hai siktir și urarea lui emil, aia de sex debordant (inclusiv oral) cu mă-ta cea care te-a învățat că „noi românii” am venit în nordul Dunării după secolul XII. Evident, pentru strădaniile tale primești – ca și erikaka – și un bonus: multă, foarte multă autonomuie!

de Horia Mărieș la 26 octombrie 2014 - 10:32

@andrei la 26 October 2014 – 10:16

Unde este postarea la care s-a referit @emil?

Nu știu precis, dar bănuiesc că la gunoi, fiindcă nici hârtia nu mai suportă, infantilismele prostănace, tendențioase și mereu șovine, jegurile și murdăriile pe care le scrii.
Mai du-te haver a francba vagy az ordogbe și lasă-ne!
Sau scrie pe la Friss Ujsag sau la nagykăroly de pe domeniul .ro. Nu aici la BdeC.

Du-te dracului cu primașul tău cu tot.
Köszönyük szépen.

de Horia Mărieș la 26 octombrie 2014 - 19:48

Am ascultat și eu avum de la vap la coadă declarația Primului Ministru. Cea din postarea de mai sus.
In afară de bâlba cu regele Ferdinand, „primul rege” a fost suficent de ímpáciuitot.

L-am admirat, o dată in plus, pe primarul Careiului, pe Kovacs Jeno, in ultimele secunde ale conferintei de presă.

Minte cu atâta nerușinare, fără să clipească, fără să roșească, incât merită marele premiu Münchausen, adică premiul acordat anual Împăratului Neîncoronat al Mincinoșilor Total Lipsiți de Obraz. Bravo Împărate Primaș, la mai mare!

Lasati un comentariu