Eugen vs. Jeno. Scrisoare adresată careienilor în prag de alegeri

• publicat la: 31 octombrie 2014
Eugen vs. Jeno. Scrisoare adresată careienilor în prag de alegeri

 

Intr-un limbaj de lemn,cu expresii specifice unor absolvenţi de Stefan Gheorghiu precum cei angajaţi în preajma sa,primarul Kovacs  trimite în cutiile poştale ale careienilor o scrisoare  bilingvă, în stilul său deja caracteristic: un mesaj pentru cititorii în limba română şi cu totul altceva pentru cititorii maghiari,de parcă era greu de tradus şi mesajul din limba maghiară. O atitudine ce denotă încă odată modul diferenţiat în care percepe domnul primar etniile ce convieţuiesc în municipiul Carei. Că doar cămaşa e mai aproape de corp  decât vestonul,fapt dovedit şi la inaugurarea Casei de Cultură. Doar în 26 octombrie 2014 , am asistat la o inaugurare a Casei de Cultură din municipiul multietnic Carei, numai  pentru cultura  maghiară…

Mesajul în limba română este unul scurt şi sec.Nu acelaşi lucru se poate spune despre cel în limba maghiară.

Ne aşteaptă alegeri,pentru a multa oară în ultimii ani sunt  alegeri decizionale. Ca  şi primar ales al Careiului am obligaţia de a vă entuziasma  să mergeţi la vot.Miza pentru  noi careienii e foarte  mare. Cu cine votaţi, nu doresc  să mă amestec….

Domnul primar recunoaşte faptul că urmăreşte presa scrisă şi vizuală,chiar şi pe cea în format electronic,deşi  nu utilizează aparatul numit calculator,cel puţin  la locul de muncă din primăria Carei .

“Citesc presa scrisă şi online,urmăresc tv şi ascult radioul… câteodată  imi   pare că nu avansează această  ţara, de parcă  toţi ar fi  corupţi, incompetenţi,nişte  politicieni netrebnici.

Dar dacă mă gândesc profund,trebuie  să îmi dau seama că  trebuie  să am incredere că realitatea  nu este aşa,nimic nu e alb sau negru.In  mijlocul  unei crize economice, în ciuda multor greutăţi,am reuşit să pornim Careiul pe un drum bun.Datorită  proiectelor am reuşit să dezvoltăm  oraşul nostru  şi în ultimii  ani , ceva a pornit. Din nou avem producţie în Carei,avem fabrici  şi locuri de muncă.

Am reuşit să reabilităm şcolile…

elevii din Carei de regulă îşi găsesc  locurile în făcultăţi sau locuri de muncă.

V-aţi plimbat în ultimul  timp  pe artera principală  în grădina din jurul castelului? ( în mod sigur nu cu pantofi cu toc- n.r.) Aţi văzut teatrul sau în castel aţi fost? Se reînoiesc şi bisericile.( oare sunt alegeri locale duminică 2 noiembrie sau sabia lui Damocles atârnă  ameninţător  asupra  capului ?-n.r.)

In primul meu mandat ,am reuşit să găsesc soluţii pentru apa curentă în casele careienilor….In aceste  zile se încep lucrările la masterplanul Apaserv iar cu ajutorul  lui Dzeu,spre sfârşitul anului viitor, dar cel mai târziu cu un an întârziere, va fi apă  curată  la robinete ( adică până la această dată doar am plătit facturi pentru apa curată  şi de consumat am consumat ce ?)

Ca să fie luat în serios oraşul,ca să avem proiecte în viitor,ca politic să fie de neocolit oraşul,depinde de câţi mergem la vot,şi spun asta în numele mai multor partide  politice. Vă rog,spre binele colectiv,recomand mergeţi la vot şi decideţi inţelept… ( pentru noi  sau pentru cine?)

Până şi semnăturile de pe scrisoare  diferă .Dacă în limba română semnează doar ca şi primar,în varianta în limba maghiară,alături de calitatea de primar mai este trecută şi calitatea de preşedinte  a formaţiunii UDMR Carei ,calitate pe care evită să o menţioneze cititorilor  în limba română.

Ajuns la al treilea mandat,primarul Kovacs  este încă indecis şi în privinţa numelui cu care semnează   scrisoarea distribuită în cutiile poştale ale careienilor.Pentru unii este Eugen în timp  ce pentru alţii este Jeno. La fel ca si hotărârile adoptate prin folosirea votului majoritar al consilierilor UDMR: pentru busturi şi activităţi ale etniei pe care o reprezintă se găsesc mereu fonduri,iar dacă nu sunt momentan, se apelează la fondul de rezervă  al oraşului,în  timp ce pentru români….în funcţie de negocierile  pe care le poartă.

 Daniela  Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 31 octombrie 2014 - 19:08

Nu comentez, chiar n-am ce comenta.
Apreciez însă pozitiv faptul că primarul îi indeamnă pe careieni să participe, cu mic, cu mare, la vot.

Mărturisesc insă faptul că primașul m-a impresionat foarte mult o frază care incepe cu „Dacă mă gândesc profund…” ( nu pot cita exact expresia din limba maghiară fiindcă „manifestul” fotografiat și reprodus in articol este greu lizibil).

Eu unul am cele mai mari indoieli legate de această afirmație a primarului.
Nu m-a convins până acum, dar absolut niciodată, că ar putea gândi, cu atât mai puțin că ar putea „gândi profund” vreodată.

Fiindcă n-are cu ce. Ez nagyon bisztos.
Cei doi neuroni obosiți, uzați, pe care-i posedă primașul nu vor fi in stare să facă față niciodată unui asemenea efort intelectual.

El poate să gândească numai șmecherește, doar în avantajul lui și a membrilor familiei sale, sau eventual in avantajul membrilor „famigliei”, adică a grupării politico-mafiote pe care o cultivă și care-l servește, îl sprijină, îl înconjoară….

de iancule la 31 octombrie 2014 - 22:12

a intrat dihonia in mafioti.
cica doi discuta discret la umbra tuielor de la monument-
-da binye ma grohule,ai promis ceva voturi pentru jucanii mei si ai uitat sa le mai dai la europarlam….
-dau eu la tine apam catye vrei da tii departye de minye pe deneau…ma duc unde spui tu si fac propaganda ..daca trebe si la templomu vost’ fac cruce da sa iei pe deneau de pe minye!
..si uite asa se naste o scrisoare….

de Horia Mărieș la 1 noiembrie 2014 - 10:14

MARE ATENȚIE CAREIENI!

Se poate și așa. Puteți obține și dvs victorii civice dacă participați, fiindcă aveți tot dreptul, la ședințele Consiliului Local și dacă vă opuneți masurilor abuzive sau celor care sunt împotriva intereselor dvs., promovate șmecherește de primaș și de familia lui mafiozzo-partinică.

http://romaniacurata.ro/victorie-civica-protestul-si-petitiile-cetatenilor-il-obliga-pe-negoita-sa-dea-inapoi-cu-sala-polivalenta-din-parcul-titan/

Trebuie doar să șe treazească în dvs spiritul și conștiința civică și, lucrul cel mai important: să fiți mereu demni și curajoși, adică:

SĂ NU VĂ FIE NICIODATĂ FRICĂ!

de emil la 3 noiembrie 2014 - 19:02

Jenă dorește să continue ……. dezideratul. (vrem să continuăm acest deziderat).

Lasati un comentariu