Interesele de sub masca autonomiei

• publicat la: 20 octombrie 2014
Interesele de sub masca autonomiei

Administraţia maghiară a urbei, dar şi cea din alte zone locuite preponderent de maghiari (Partium şi Ţinutul Secuiesc – vis-a-vis de care UDMR-ul, sprijinit sau nu de celelalte formaţiuni reprezentative ale maghiarilor, a iniţiat şi proiectele legislative intitulate pompos „Lege cadru privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea regiunilor (subregiunilor) autonome (cu statu special)” şi „Statutul special al Ţinutului Secuiesc”), îşi ascunde interesele finaciare şi de grup ori incompetenţa managerială sub umbrela unor sloganuri vizând autonomia teritorială, promovând totodată o politică secesionistă împreună cu mai marii de la Budapesta.

Există, după cum bine ştiţi ori aţi observat, un aflux aproape permanent de vizite ale oficialilor maghiari în judeţul nostru, cele limitrofe şi aşa mai departe, care alimentează aproape permanent dorinţa de autonomie a elitei politice maghiare/ungare, aspect care nu face altceva decât să tulbure climatul de bună convieţuire dintre românii şi maghiarii care locuiesc în aceste zone.

Amintim aici doar prezenţele unor oficiali maghiari  la sărbătorile de 15 martie, organizate cu mult fast în fiecare an şi la Carei şi nu numai.

Aşteptăm cu ardoare şi manifestările dedicate împlinirii celor 70 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc şi serbarea Zilei Armatei Române, respectiv aşteptăm ca pe data de 25.10.2014, alături de noi, românii, să fie prezenţi şi etnicii maghiari din municipiu, pentru a demonstra cu această ocazie elitei politice de la Bucureşti, cât mai ales celei de la Budapesta, că între locuitorii municipiului Carei, deopotrivă români, maghiari, şvabi, romi ori alte etnii, există şi se va menţine un climat de bună convieţuire, în care îşi au loc multiculturalitatea (vezi spre exemplu emisiunea „Muzică şi voie bună” din data de 07.10.2014, de la NV TV Satu Mare, în cadrul căreia a performat ansamblul vocal instrumental „Iedera”, acompaniat de taraful tradiţional „Iedera” din Carei, ansamblu care, deşi este de sorginte românească, interpretează şi opere ale culturii tradiţionale maghiare, cărora le dau glas cei câţiva copii de etnie maghiară care fac parte din grup şi care, de altfel, se simt mândrii că sunt români), înţelegerea, toleranţa, cinstea, buna credinţă ori alte asemenea valori, fără promovarea speculativă a unor interese pur politice (n.r. – a se înţelege electorale).

 Simion Toader

comentarii

de emil la 26 octombrie 2014 - 20:56

Unde în Partium sunt preponderenți ungurii? Poate dincolo de granița României și în comitatele Zemplen, Abauj și restul din Ungaria de sus. Dacă ungurii ar fi și ar fi fost majoritari în Partium, atunci teritoriul respectiv ar fi fost normal să le aparțină. Dar nu sunt și nici n-au fost!

Lasati un comentariu