Pe piață au ajuns sute de tone de otravă și nimeni nu știe câtă și unde

• publicat la: 23 octombrie 2014
Pe piață au ajuns sute de tone de otravă și nimeni nu știe câtă și unde

Ca urmare a informațiilor din presa ultimelor zile rezultă că pe piață ar fi ajuns 500.000 de litri de alcool pur contrafăcut. Acest lucru il transpunem cu usurinta in 3-4 milioane de stricle de ”tărie” de 30 de grade sau in 2-3 milioane de PET-uri de vin la doi litri.
Cei care recurg la «renaturarea» ilicită a alcoolului medicinal o fac prin filtrarea succesiva a acestuia dar si prin alte procedee empirice iar apoi comercializa clandestin acest alcool etilic sub formă de băuturi alcoolice.
Cel mai probabil alcoolul contrafăcut ajunge în cârciumile de la țară sau ”bombe” de oraș, acolo unde împătimiții tăriei ieftine își permit să dea doar câțiva lei pe o ”cinzeacă”.
O sursă de alcool contrafăcut poate fi găsită chiar și în marile magazine. Este vorba despre alcoolul de 96 de grade, folosit de români la prepararea vișinatei, a afinatei sau a altor băuturi din fructe. Nimeni nu poate ști ce este acolo, însă dacă este prea ieftin, trebuie sa ridice semne de intrebare! Argumentul principal este că acciza la litrul de alcool pur este de 10,65 de euro, la care se adaugă TVA. Asta înseamnă că aproximativ 60 de lei din prețul de vânzare al unui litru de alcool de 96 este reprezentat doar de taxe. La poarta fabricii, un litru de alcool este vândut cu minimum 0,7 euro pe litru, deci circa trei lei. Costurile de ambalare, transport și profitul distribuitorului mai ridică cu câțiva lei prețul final, așa că se ajunge lejer la circa 70 de lei ca preț minim de vânzare. Tot ce se vinde sub acest preț este contrafăcut !
Trag un semnal de alarmă și subliniez faptul ca 90% din piața alcoolului in acest moment este nefiscalizată. In acest context descinderile poliției, fiscului, instituțiilor sanitare care au avut loc in ultimele zile ne dezvăluie dimensiunea ingrozitoare și pericolul in care se afla populatia și economia României.
Vă rugăm să susțineți prin toate mijloacele de care dispuneți, prin inițiative private sau publice stoparea producției infestate, reglementarea si fiscalizarea corectă a pieței de alcool . In acest mod vă veți face datoria față de sănătatea populației dar si față de economia României!
Alexandrion Grup Romania
CEO – Nawaf Salameh

comentarii

de sorin floruț la 23 octombrie 2014 - 11:32

Alcoolul medicinal /industrial este alcool metilic sau metanol, cu formula chimică CH3OH, pe când alcoolul din băuturile alcoolice „sănătoase” este alcool etilic, cu formula C2H5OH sau etanol. Un chimist specialist ar putea spune dacă prin filtrare alcoolul metilic se poate transforma în alcool etilic, ceea ce eu nu cred că e posibil. Cum însă nu știu chimie, îi las pe alții să se pronunțe. Ce știu însă, este că metanolul produce leziuni grave în sistemul nervos și că este toxic puternic pentru organism, deci utilizarea sa pentru prepararea băuturilor alcoolice este CRIMINALĂ.

Lasati un comentariu