Reduta Carei pe ultima sută de metri

• publicat la: 22 octombrie 2014
Reduta Carei pe ultima sută de metri

Sâmbătă 25 octombrie vom aniversa 70 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia hortystă  instaurată după Dictatul de la Viena din 1940. Jertfa eroilor români a fost  imortalizată pe veci de sculptorul băimărean Gheza Vida prin creatia sa Monumentul  Ostaşului  Român de la a cărui dezvelire vom sărbători de asemenea la 25 octombrie,50 de ani.

An de ani,indiferent de cine se afla la conducerea ţării,românii din Carei au fost prezenţi în faţa acestui monument pentru a marca  evenimentul de răscruce din istoria poporului român,asaltul victorios al Armatei Române din zorii zilei de 25 octombrie 1944 ce a dus la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc.

Fiind an electoral,deci cu miză deosebită,manifestările vor ieşi din cotidianul obişnuit unor astfel de aniversări.  Asistăm la pregătiri din partea administraţiei locale care aduc aminte celor care au trăit şi în vremurile de dinainte de 1989 de ceva…déjà vu.

Pregătirile nu au loc  numai în  jurul spaţiului ce înconjoară monumentul ci au inceput şi în plan mediatic,încercând a înfiera pe toţi cei care nu au pierderi de memorie şi care au încă ceva a spune fără frica de a fi  deportaţi  sau surghiuniţi.

Pe o ploaie sănătoasă de toamnă,marţi 21 octombrie 2014,se turna asfalt intr-o veselie pe bulevardul 25 octombrie , pentru ca înaltele oficialităţi să nu beneficieze de conditiile noastre cotidiene în care existăm de atâţia amar de ani.

…ziua ce turna,cealaltă zi se tăia….

Adică,asfaltul turnat marţi 21 octombrie se taie miercuri 22 octombrie pentru că nu s-a asigurat scurgerea apei….si uite aşa banii guvernului  sunt turnaţi şi apoi tăiaţi de conducerea UDMR a oraşului ,aliată cu cei doi consilieri PSD  după cum spuneau aceştia la şedinţa de ieri..”lucruri bune s-au făcut la Carei de alianţa UDMR cu aport  PSD…”. Şi cum toate lucrurile bune au fost făcute cu bani publici sau din fonduri europene,cine să mai socotească paguba  statului român la care nu contribuie prea mult cei din alianţa amintită ….

Peste noapte au apărut puieţi şi arbuşti  plantaţi pe spatiile verzi,dintre care mulţi vor fi uscati înainte de venirea iernii,la fel cum s-a întâmplat cu cei de pe Calea 1 decembrie 1918,dar se cheamă că au fost plantaţi şi deci facturile achitate.

La şedinţa de consiliu din  21 octombrie,primarul Kovacs a anunţat faptul că au fost alocaţi 150.000 lei  de la ministerul dezvoltării pentru asfaltări pe porţiuni de drum de pe bdul 25 octombrie.

E de apreciat  că se fac asfaltări  si că se alocă fonduri pentru astfel de lucrări dar dacă tot se împart cu atâta generozitate astfel de sume ca cele enunţate de primar ,măcar să se facă lucrări de calitate, de care să putem beneficia pentru cât mai mult timp,măcar până la următoarea aniversare din alt an electoral. După  asfaltările pe ninsoare  testate în ianuarie,probabil se încearcă şi  rezistenta turnării asfaltului  pe ploaie.

Totul pentru Front,totul pentru victorie    sau parafrazându-l pe Vasile Alecsandri si ale sale versuri din Penes Curcanul,putem spune că :

Prin ploi,prin fum, prin ceva  investitii,

Urcăm, luptăm… iată-ne-acum

Sus,sus,….. “

Aşa s-ar traduce încercările de a pavoaza Careiul pentru o zi ,cu bani nenumăraţi dar lucrări de mântuială.

Tot pentru ziua de 25 octombrie 2014,primarul a anunţat tăierea panglicii la investitia  reabilitare noua primărie Carei. Nu mai detaliez modalităţile total neortodoxe de plată către  executanti sau termenul depăşit de predare cu 3 ani şi faptul că oricum nu sunt finalizate lucrările de finisare ci vreau doar să atrag atentia că în timp ce vor sări dopurile de la şampanii,în spatele  clădirii renovate a primăriei,încă mai trăiesc oameni  intr-un imobil ce aparţine de primăria Carei.  Aceştia  plătesc chirie,utilităţi  şi sunt obligaţi  să folosească o baie în comun cu şobolanii  iar pe casa scărilor,gurile căscate hidos către cer, care odată se chemau geamuri,arată adevărata  stare de fapt a condiţiilor oferite de edili. Din aceste găuri ce ţin loc de ferestre,se poate vedea noua primărie unde va fi tăiată sâmbătă panglica inaugurală.

Pentru acesti oameni nu a făcut nimeni din primărie o scrisoare deschisă către Guvern ( cum a făcut primarul Kovacs în aprilie2013 pentru fonduri ,uitând apoi să şi mulţumească)  pentru a solicita fonduri si nici nu se intreabă cineva de ce  familiile care sunt cu plăţile la zi  sunt obligate să suporte un asemena regim de ghetou!

Pentru cârcotaşi, precizez că nu acum semnalez  prima dată această problemă din centrul orasului dar lipsa de implicare a celor ce au asigurat un salariu bun pentru aceasta ne determina să tragem un semnal de alarmă până nu  apare  un focar de infectie de la şobolanii ce mişuna în voie la toate grupurile sanitare sau cum se pot numi aceste încăperi.

Din data de 30 martie 2014,de când am mai semnalat situaţia  mai pe larg si din 15 martie 2011 când am scris pentru prima dată despre ea,nu multe s-au schimbat.  Constatările unui  control de la o institutie abilitată a dus la montarea a câteva ţevi de scurgere,un fel de frecţie la picior de lemn.

O situaţie similara celei semnalate la Cimitirul Eroilor când după primul control constatator din partea Cultului Eroilor  au mai fost tunşi pe ici pe colo  arbuştii falnici ce tronau pe morminte şi a fost nevoie de o nouă intervenţie pentru a se curăţa în adevăratul sens al cuvântului toată jungla ce invadase cimitirul.

Pentru locatarii blocului ce adăpostea altădată internatul liceului agricol,solutia adoptata de primărie pentru înlăturarea mirosului pestilenţial  a fost construirea unui zid înalt,despărţitor,la fel ca cel de la Baia Mare.

De partea cealaltă a acestui  zid,duminică 26 octombrie 2014,Kelemen Hunor va tăia panglica inaugurală de la Casa de Cultură vopsită la fel ca şi Teatrul municipal,în culorile  uniunii maghiare,roşu alb verde.

Dacă drapelele tricolore  ce vor fi arborate din belşug pe parcursul intregii zile de sâmbătă 25 octombrie vor  împodobi oraşul  doar la ceas de sărbătoare,culorile uniunii lui Hunor vor trona pe clădirile culturale careiene ca un afront adus populaţiei româneşti  căreia  i se refuză  oricum  simbolurile sale,în muncipiul Carei .

La aniversarea celor 70 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc,unii urmaşi ai eroilor jerfiţi pe câmpul de luptă,formează  la Carei alianţe  cu cei care refuză amplasarea de busturi ale regelui Ferdinand Întregitorul României sau fostul prim ministru al României ,Ionel Brătianu.

Vom merge ca în fiecare an cu toţii  la manifestarile de la 25 octombrie dar pentru că ne respectăm eroii care s-au jertfit pentru libertatea noastră  şi nu cum încerca să ne indemne tânărul consilier  Onet la şedinţa de consiliu din 21 octombrie.. ,,Să acordăm respectul cuvenit pentru ajutorul dat de premierul Victor Ponta

Una e campania electorală  cu ajutoarele date chiar înainte de alegeri si alta e istoria scrisă cu sângele celor care au luat parte la asaltul victorios din zorii zilei de 25 octombrie!

Ar fi fost credibil dacă cerea acelasi respect si pentru primul ministru  al României timp de 18 ani,  căruia conducerea UDMR a oraşului îi refuză bustul şi astfel am fost nevoiţi să sărbătorim aniversarea a 150 de ani de la naştere lui Ionel Brătianu cu bustul mobil prin oraş. Sau dacă ne ajuta în demersurile noastre de a curăţa Cimitirul Eroilor Români  căzuti  în bătălia de la 25 octombrie 1944.

Daniela Ciută

comentarii

de Bataie de joc ! la 22 octombrie 2014 - 23:15

Organele abilitate care ar trebui sa se sesizeze unde sunt ?

de avram iancu la 23 octombrie 2014 - 14:37

Tiganii au distrus tot, ca nu ma duc eu sa arunc hartiile ale acolo, nu tin cu primarul dar daca ti se da un acoperis deasupra capului atunci intretinel.gunoaiele tot ei le arunca geamurile tot ei leau bagat pe foc, asa ca hai sa vedem si adevarul.

de rakoczi la 23 octombrie 2014 - 15:52

adevarul este ca blocul era un internat frumos si dotat cu bai moderne pana cand primarul nu a decis ca sa introduca acolo coloratii care arunca pe geam gunoiul!
acolo stau si oameni normali,cu pensii sau loc de munca sau persoane cu handicap si nu ei au hotarat ca vor sa aiba vecini colorati!
necazul e ca pe primar il intereseaza voturile si nu oamenii asa ca hai sa o scriem pe aia dreapta!

Lasati un comentariu