Regele Ferdinand al României,la 95 de ani de la vizita în municipiul Carei

• publicat la: 30 octombrie 2014
Regele Ferdinand al României,la 95 de ani de la vizita în municipiul Carei

Regele Ferdinand al României. Cine a fost acest personaj al cărui bust   deranjează  UDMR Carei,nefiind dorit  în oraş  decât dacă se amplasează în coasta Monumentului Ostaşului Român,monument istoric de categoria A.  Aclamat în mai 1919 de o sută de mii de oameni,primit cu onoruri de oficialităţi,după 95 de ani bustul său zace într-un depozit până va primi undă verde pentru a fi amplasat în locurile vizitate în Careiul interbelic.

Cu siguranţă că după 25 octombrie 2014,mai mulţi vor fi cei care au aflat că nepotul primului rege al României Carol I este Ferdinand I , născut  la data de 24.08.1865, la Sigmaringen, şi a fost  rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea sa, survenită la Sinaia, pe 20 iulie 1927.
La 15 octombrie 1922 – Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi la Catedrala din Alba Iulia ca suverani ai României întregite.

Busturi ale regelui Ferdinand I al României împânzesc oraşele  ţării de la Tulcea la Craiova sau de la Timişoara  la Beclean via Copşa Mică,în centrele oraşelor,  fără ca cineva să fi fost deranjat.

Când vine însă vorba despre muncipiul Carei,lucrurile iau o cu totul altă întorsătură,că doar suntem oraşul condus dictatorial şi discreţionar de un primar şi un viceprimnar UDMR,românii neavând nici un reprezentant în administraţia locală.

Pentru edilii UDMR,doar terenul din jurul Monumentului Ostaşului Român este considerat românesc şi potrivit pentru a amplasa busturi ale personalităţilor  din istoria poporului român. La fel ca în perioada  stăpânirii austro-ungare, românii din Carei nu au nici un drept la  opinie,nici la susţinere financiară  din partea primăriei pentru editări de cărţi sau evenimente tradiţionale care nu convin UDMR. Primăria Carei este mai intolerantă  decât chiar Dieta de la Budapesta dinainte de 1918.

Pentru  a avea o imagine reală legată de „dorinţa”  administratiei locale de a amplasa bustul regelui Ferdinand,am  să prezint filmul evenimentelor de la prima introducere a proiectului pe ordinea de zi a sedintei din 16 mai 2014 si până în prezent.

In data de 16 mai 2014,la şedinta CL a municipiului Carei au fost introduse pe ordinea  de zi de către consilierii PNL,două proiecte:

-Proiect de hotărâre privind aprobarea ridicării unui bust al Majestăţii sale Regele Ferdinand I al României în Parcul dendrologic Carei

-Proiect de hotărâre privind aprobarea ridicării unui bust al omului politic Ionel I.C. Brăteanu în Carei , str. 1 Decembrie 1918, în parcul care  în perioada interbelică îi purta numele

Amplasarea în parc a bustului regelui Ferdinand a fost discutată în prealabil  cu primarul Kovacs care nu a avut nimic de obiectat inafară de faptul că vrea să vadă  schita bustului. Mai mult,cu ocazia vizitei din 8 aprilie 2014 la Carei,la castel,a principelui Nicolae,primarul Kovacs a promis acestuia ca străbunicul său va avea un bust in curtea castelului vizitat in urma cu 95 de ani după cum confirmă şi expozitia în imagini  realizată special cu prilejul acestei vizite.

Inainte de şedinţa din data de 16 mai 2014,desi au fost introduse pe ordinea de zi cele 2 proiecte de hotărâre,a fost sugerată  retragerea lor de pe ordinea de zi,pe motiv  ….că e campanile electorală  pentru europarlamentare…  şi  să  nu se interpreteze….

Următoarea şedinţă de consiliu  când se reintroduce pe ordinea de zi,are loc în  24 iunie 2014. Proiectul  referitor la bustul marelui om se stat Ionel Brătianu este refuzat  din start a se introduce pe ordinea de zi a sedintei din 24 iunie 2014.

Discursul primarului este unul radical,vehement , prin care  refuză amplasarea bustului în locurile vizitate de regele Ferdinand si regina Maria, pe motiv că nu sunt de acord urmaşii grofilor,grofi care de altfel au renuntat la castel încă de la inceputul anilor 1900.

mă forţaţi să spun că rugămintea  familiei Karolyi  este să nu amplasăm pe nimeni în curtea castelului înafară de familia lor.Nu fortaţi lucruri ce nu e bine  să forţaţi!” sunt  afirmatiile primarului Kovacs ce se pot regasi si  pe inregistrarile filmate.

Anterior acestei şedinţe,primarul a fost de acord cu amplasamentul iniţial la toate cele 5 întâlniri care au existat,cu faptul că  bustul  nu se face pe cheltuiala oraşului,martor fiind Sebastian Egli,sef birou Urbanism care a redactat în consecinţă referatul.

În baza acordului verbal al primarului,au fost întocmite şi cele două schiţe plan amplasament,adăugate la dosarul proiectului.

Procesul verbal al sedintei consemnează cele discutate.

Nu a fost luată în considerare nici propunerea liberalilor de a amplasa bustul Maiestăţii Sale Regele Ferdinand  împreună cu cel al lui Ion I.C.Brătianu în  părculeţul  dintre staţia de taxi şi magazinul Oţelul.

Regele Ferdinand al României ,numit si Intregitorul  in semn de recunostinţă pentru reîntregirea ţării la 1 Decembrie 1918, cel care promulga Constituţia României de după Primul Război Mondial, din 1923,apreciată la vremea sa a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale din Europa, nu  este bine primit  în municipiul Carei la fel cum a fost în mai 1919 de către o sută de mii de români. Conducerea oraşului e alta.

Potrivit primarului Kovacs,singurul loc unde îşi poate găsi loc,este in apropierea Monumentului Ostaşului Român, monunentul istoric de categoria A, creaţie a sculptorului Gheza Vida. Încercări ale primarului de a amplasa statui în jurul monumentului au mai fost în urmă cu câţiva ani,dar renumitul sculptor adus de la Budapesta i-a explicat atunci că în jurul unui astfel de ansamblu monumental nu  îşi au locul alte lucrări iar el în niciun caz nu îşi va pune semnătura pe ceva amplasat în acel spaţiu pentru că ţine  la renumele său.

Folosindu-se de majoritatea consilierilor UDMR  în consiliul local, a fost supus la vot  forţat   amplasamentul de  lângă amplul monument istoric,ignorând orice doleanţă a celor 8 consilieri  de etnie română. Nu este nici prima si nici ultima şedinţă în care se manifestă modul de a  conduce oraşul  dictatorial,fără a se ţine seama si de opiniile altora inafara de formatiunea UDMR.

Monumentul Ostaşului Român   este un monument istoric de categoria A iar potrivit Legii Monumentelor istorice,în perimetrul de protecţie de 200 m pentru monumentele din spaţiul intravilan,nu este permisă amplasarea altor construcţii decât în cazuri speciale  şi cu aprobarea Comisiei Naţionale a Monumentelor istorice.

Nici bustul lui Ionel Brătianu,fost prim ministru al României timp de 18 ani  nu este dorit in municipiul Carei.

 Dacă la şedinta de consiliu din 24 iunie primarul Kovacs a explicat că refuzul amplasării bustului regelui Ferdinand  în parc se datorează  lipsei acordului familiei Karolyi (care  a  renuntat la orice drept asupra castelului in 1907,cedându-l statului),pentru refuzul amplasari bustului lui Ionel Brătianu, motivul invocat  de consilierii UDMR  la sedinta din 30  iulie a fost faptul că “nu este om  local de cultură”, neaducându-si  contributia la bunăstarea Careiului. aici

Si astfel,aniversarea a 150 de ani de la nasterea fostului prim ministru al României timp de 18 ani,a avut loc într-un mod inedit,cu bustul mobil!

Încăpăţânarea consilierilor  şi a primarilor UDMR de a accepta că  în oraş există şi o comunitate de români nu face cinste unei formaţiuni care face parte din Parlamentul României. O formaţiune care are desemnat un candidat la preşedinţia României,sfidează o comunitate de români dintr-un oraş  condus de UDMR.

Municipiul Carei devine astfel singurul oraş din România unde  busturile regelui Ferdinand şi  al primului ministru Ionel Brătianu  nu sunt acceptate.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 30 octombrie 2014 - 21:39

Rog frumos Redacția să updateze acest articol prin publicare HCL cu care s-a aprobat cu 11 voturi UDMR-iste pentru și 6 voturi contra, propunerea șmecherească si neobrăzată, sfidătoare și nesimțită a lui Kovács, cea cu amplasarea bustului în apropierea Monumentului.

Nu de alta, dar fiindcă după publicarea HCL, o să mă fiu nevoit să-mi cer scuze în public fiindcă l-am făcut pe primaș „cel mai mare mincinos din Ardealul de Nord și din Partium”, pentru felul in care a răspuns întrebării premierului, în data de 25 octombrie a.c. la Carei. Am promis că voi face treaba asta și eu mă țin întotdeauna de cuvânt.

Vă mulțumesc?

de Horia Mărieș la 30 octombrie 2014 - 22:05

Am mai stat putin strãmb și am cugetat ceva mai drept.

În fond și la urma urmei, vorba primașului intrată deja in antologia umorului, de ce s-o mai „frecăm” atâta?

Este clar, rezultă din procesul vebal al ședintei, HCL s-a votat.

N-are nici un rost să mai aștept pubilcarea hotărârii respective.

În consecință, fiindcă am promis, îmi cer cu smerenie și cu umilință scuze în public pentru faptul că l-am făcut pe Kovács Jenö „cel mai mare mincinos al Ardealului de Nord ba chiar și al Partiunului” fiindcă în ziua de 25 octombrie 2014 i-a spus textual și direct în față premierului, aflat in vizită la Carei și în fața camerelor TV ale unor posturi cu răspàndire națională: „Doamna știe (cu referire la doamna Ciută), numai, nu vrea să înțeleagă, pentru Ferdinand este votat în Consiliul Local și amplasamentul este clar.”

Am greșit, fiindcă atunci Kovacs n-a mințit. Imi cer scuze.

Mă duce gândul totuși că n-aș fi greșit, n-aș mai fi fost nevoit să-mi cer scuze dacă aș fi scris că „Primașul Kovacs este cel mai mare mincinos din Ardealul de Nord și chiar din Partium pentru tot ce a făcut și a minciunit în viața lui”.

N-am fost suficient de inspirat.

de Horia Mărieș la 30 octombrie 2014 - 22:10

@vito

Vă cer și dvs scuze.

Numai fițuica online numită Krónika n-o mai citeam eu.
Am eu de citit multe alte chestii cu mult mai inteligente, dar din păcate, din lipsă de timp, nu prea apuc.

de vito la 30 octombrie 2014 - 22:47

am incercat sa caut undeva, si acolo am gasit primul

de vito la 30 octombrie 2014 - 23:48

Accept scuzele!Inceputu i greu totdeauna

de marcus la 31 octombrie 2014 - 07:46

bataie de joc marca primar!
zici ca esti de acord dar stii ca nu se poate langa monument.
orasul carei este numai la monument? romanii pentru ce mai platesc taxe si impozite daca nu au nici un drept?

de tibi la 31 octombrie 2014 - 07:53

mai vito da nasu nu se stie la calcu si te pune pe tine dupa ce ati golit sticlele????

de Aurel la 31 octombrie 2014 - 07:59

Avand in vedere ca in apropierea monumentului nu se poate amplasa nimic deoarece contravine legii monumentelor unde este minciuna? Primarul stia dinainte de la nu stiu ce artist maghiar ca nu se face asa ceva si totusi a propus numai acel loc,premeditat.

de lucretia la 31 octombrie 2014 - 08:12

a scris kronika si ca bustul lui bratianu are interzis in carei?

de careian la 31 octombrie 2014 - 08:49

udmr vrea numai cu psd pentru ca sifoneaza impreuna./ singurii la care le pasa si de noi amarastenii sunt liberalii.
ei au ce le trebe si nu au nevoie de bani de la primarie si asa se explica ca nu sunt bine vazuti de oportunistii din primarie., sa ai coloana in ziua de azi nu e bien primit de coruptii ce traiesc pe spinarea noastra. dar daca nici busturi romanesti nu vor sa puna ca sa arate ca ho,rtistii sunt mai tari in carei si pesedeii aproba atunci chiar vedem ce valoare au!

de GNV la 31 octombrie 2014 - 08:52

Ionet Onut director la ANIF,Adi trimis la Braila ce se intimpla, stie cineva?

de motii la 31 octombrie 2014 - 08:52

ce suparat a plecat jenbika din biserica de la noi…sa vina el si sa faca campanie pentru mircsika numa ca sa scape de dosarele grele de la dna….oare le spune si la sedintele cu tulipanii de face el in timpul serviciului???

de GNV 2 la 31 octombrie 2014 - 10:03

Trimis la Braila pt. 60 de zile. Bataie de joc, adica dupa 01.01.2015 ce va fi?
Saracu’FIF Satu Mare (component ANIF) dupa ce a avut pe Papp, Adi acum are pe Onet. Numa’ inundatii sa nu fie!
Tara este de condusa de competenti!

de careian la 31 octombrie 2014 - 10:34

De ce se insista asupra acestui subiect? Ce avem de castigat noi careienii din amplasarea intr-un loc sau altul al unui bust? Incercati sa faceti zarva,dar nu tine figura.Nu credeam ca d-nul Horia isi va cere scuze,dar fiecare lucru are un inceput.La fel cum spune vito,inceputul e greu.

de bataie de joc ?,, la 31 octombrie 2014 - 10:35

De ce va bateti joc de sistemul de imbunatatiri funciare ?
Agricultura romaniei este importanta si vitala !
De ce va jucati cu soarta Romaniei ?
De ce nu sunt pusi specialisti in posturile cheie ?
De ce faceti jonglerii cu banii publici.E o mare bataie de joc si o sfidare a populatiei si neamului romanesc.
Cine RASPUNDE material pentru risipa de bani ?
Fostul director Pop a castigat litigiile cu ANIf si instantele judecatoresti a obligat Anif la reincadrarea in functie si plata salariilor cuvenite di 2012 pana la reincadrarea lui efectiva , care nu s-a facut inca dar cur drepturile salariale mai departe.
Adrian Bucureştean- afost introdus la ANIf si e mentinut fiind delegat la ANIF Brăila 60 zile .Dupa aia ce veti face cu el ?Va va da in judecata si va castiga si poporul roman o sa-i plateasca salariile si lui pe perioada cand va sta bine mersi acasa.
Acum ati pus un alt director ,pe Ioan One.
Deci – se platesc salariile a trei directori pe aceasi post.
Cine va fi tras la raspundere si cine va trebui sa suporte din propriul buzunar aceste sume imense de bani platiti a proasta ?
Asta vreau sa stiu.

de norbert la 31 octombrie 2014 - 10:40

acum esti careian lorant? nasu jeno plateste gras si comentariile? cunoastem deja stilul asa ca nu tine figura cu zarva. scrie tu mai departe pe fituica voastra udemeristopesedista cu bani de la primaria carei la care nasu jeno are salaru taiat pt datorii.

de Rusine romani ?,, la 31 octombrie 2014 - 10:41

Rusine romani din zona Carei si Sm
De ce permiteti sa se intample asa ceva ?
A fost acolo Premierul ! De ce nu ati luat pozitie ferma cerand rezolvarea acestei probleme ?
A fost acolo Ministrul MAN . DE ce nu v-ati postat in fata lui obligandu-l sa ia pozitie clara ?
Au fost acolo reprezentant de la Prefectura, de la judet , ONG-uri .De ce ati tacut ca niste ”mule” ?

de Iulius Cezar la 31 octombrie 2014 - 10:55

„Iubesc tradarea,dar urasc tradatorii”
Sa nu uiti Ionutule !

de andrei la 31 octombrie 2014 - 11:17

domnilor ciuta cate pseudonime aveti mai lasati si pe altii

de andras la 31 octombrie 2014 - 11:54

e rusinos sa semnezi cu lorand andreiule ? oare ce zice taticu emil ca ai ajuns sluga udemereului?

de careian la 31 octombrie 2014 - 12:22

Andras,alias nu stiu cine,asta a fost urat de tot chiar si pentru „nivelul„ tau care ,dupa cate vad, e de o josnicie care nu cunoaste limite,la fel cum sunt multi postaci de pe aici.

de Horia Mărieș la 31 octombrie 2014 - 12:27

@careian la 31 October 2014 – 10:34

Astfel de scuze, așa cum mi-am cerut azi, pot să cer zilnic, dacă vă face plăcere.
Plăcerea clientului, datoria noastră.

O să folosesc copy & paste, că tot este la modă prin cercurile inalte, mai ales pintre cei care au învățat la școală (probabil la f.f.) că Ferdinand I a fost primul rege al României.

de andrei la 31 octombrie 2014 - 12:30

daca ma mai suparati vorbesc cu nasu si cu camatraru lajos sa pune pe voi pulitia locala ca iancsika pentru asta e platit!

de Horia Mărieș la 31 octombrie 2014 - 12:40

@careian la 31 October 2014 – 10:34

P.S. Poate nu m-ați citit indestul azi. Poate că nu v-am plictisit destul azi, poate că n-am făcut mișto destul de bolovani azi.

In cazul ăsta, imi cer din nou scuze:

http://www.buletindecarei.ro/2014/10/revansa-primarului.html#comment-40712

de Horia Mărieș la 31 octombrie 2014 - 12:43

@andrei la 31 October 2014 – 12:30

Primașul are o vorbă: el o tot „freacă”.

Iar mie mi se rupe. De Jancsika și de alții ca el.

Lasati un comentariu