Se face dreptate! După „lupte seculare”,Cimitirul Eroilor din Carei va fi curăţat

• publicat la: 8 octombrie 2014
Se face dreptate! După „lupte seculare”,Cimitirul Eroilor din Carei  va fi curăţat

Se pare că nu e totul pierdut şi că mai există simţire românescă  şi la nivel de ministere din Guvernul României!  Ne bucurăm că Municipiul Carei încă mai este considerat a face parte din teritoriul României chiar dacă nu cu drepturi depline pentru comunitatea românească.  Operaţiile de curăţare a mormintelor din Cimitirul Eroilor, în adevăratul sens al cuvântului,au demarat azi,8 octombrie 2014,în preajma aniversărilor  de la 25 octombrie,după multiple vizite ale unor delegaţii din MApN care nu au rămas indiferente  la situaţia ce persista la Carei . Astfel, Crucile Eroilor Neamului au ieşit la lumină,întru slava jertfei lor!

După ce Buletin de Carei a semnalat in repetate rânduri starea jalnică si degradantă  in care se afla Cimitirul Eroilor din Carei,iată că a venit si  clipa in care  putem să culegem roadele semnalărilor  noastre. Imaginile de la faţa locului, inserate în articolele noastre, au ajuns şi sensibilizat  factori de decizie din Ministerul Apărării Nationale şi astfel am ajuns ca acum să vă aducem la cunoştinţă că eroii nostri care s-au jertfit pentru  eliberarea acestui  pământ  românesc de la hotarul de nord-vest, vor avea parte de acum de o lumânare la căpătâi şi poate şi o jerbă de flori,aşa cum se cuvine. Mai rămâne de recondiţionat fiecare cruce  pentru a se putea citi din nou fiecare nume al fiilor acestei ţări ce au răposat  la Carei în 25 octombrie 1944.

A fost nevoie de intervenţie din partea unui minister pentru ca primăria Carei să îşi exercite atribuţiile pentru care culmea,şi încasează  fonduri şi nu neglijabile! Chiar nu se putea evita toată această tevatură domnule primar Kovacs? Pentru ca să „îngropaţi”  comunitatea românească din Carei aţi dorit ca şi viceprimarul să fie tot de la UDMR iar românii să nu aibă nici un reprezentant al lor la nivel de administraţie locală?  Dacă aţi neglijat ani de zile  un  Cimitir al Eroilor români  şi aţi  refuzat să întreţineţi şi reabilitaţi Monumentul Ostaşului Român din centrul oraşului ,nu ne mai mirăm că refuzaţi  comunităţii româneşti contribuabile din oraş să îşi omagieze prin busturi personalităţile lor marcante !  Am ajuns ca să  aniversăm 150 de ani de la naşterea lui Ionel Brătianu,într-un oraş din România,cu bustul mobil ?!

Miercuri,8 octombrie 2014,au început lucrările de adevărată curăţenie  din incinta Cimitirului Eroilor din Carei. Arbuştii care formau o  junglă de nu mai puteai să ajungi la cruci şi să aprinzi o lumânare,au început să fie înlăturaţi.

E curios faptul că apetenţa administraţiei locale pentru arbuştii ornamentali numiţi tuia se manifestă doar când sunt amplasaţi în preajma obiectivelor comunităţii româneşti.   Monumentul Ostaşului Român este înconjurat şi blindat de tuia de peste 7 m înălţime dar cei de peste drum,din preajma fântânii arteziene,care mai  filtrau din noxele eliberate de autovehiculele aflate în trecere ,au fost rapid decimaţi pentru a permite o mai bună vizibilitate asupra castelului.

Ani de zile,municipiul Carei a fost omis parcă de  pe harta României  în ce priveşte obligaţiile faţă de toţi cetăţenii acestui stat,mai ales contribuabili.  Aşteptăm să se ia măsuri şi în ce priveşte includerea Monumentului Ostaşului Român pe harta oraşului ca obiectiv turistic,aşa cum apare în harta tipărită în primăvara lui 2013,hartă pe care nu apar nici biserci româneşti dar apar toate ale tuturor celorlalte culte sau şcoli  româneşti de tradiţie dar apar cele din satele înconjurătoare care nu aparţin de UAT Carei . Pe aceiaşi hartă apare faptul că la un moment dat Careiul ar fi fost sub ocupaţie românească….

Aşteptăm şi măsuri ale Consiliului Naţional pentru Discriminare legate de faptul că românilor  din municipiul Carei li se refuză dreptul la busturi ale personalităţilor lor istorice,precum regele Ferdinand şi Ion I.C.Brătianu,busturi realizate din cu totul alte fonduri decât cele locale deşi şi românii din oraş  contribuie cu taxe şi impozite la bugetul local.

Daniela Ciută

 

 

comentarii

de emil la 8 octombrie 2014 - 22:06

Pentru ”ocupația româno-sovietică” din 1944, din nou urarea lui Emil pentru ungariști. Iar ca bonus, multă, foarte multă autonomuie!
Iar partea de început din fotografie cu istoria orașului legată strâns de familia nobiliară Karolyi este doar legendă, în cronici nu apare, iar orașul este atestat documentar la 300 de ani de la legendara stabilire a neamului Kuplon în zona mlaștinii Ecedea. Așa e de strâns legată istoria orașului de neamul Kuplon că timp de peste 300 de ani nimeni nu știe nimic de nici de unii nici de alții. Strânsă legătură, tipic ungaristă. De fapt, de ce trebuie să mire pe cineva? Aceiași ungariști prezintă Ungaria pe harta Europei și când Ungaria era împărțită între turci și austrieci și susțin că Ardealul a fost al Ungariei timp de 1000 de ani, uitând subit de autonomia Transilvaniei în cadrul Ungariei și apoi de existența principatului sub suzeranitatea Porții sau de autonomia acestuia sub ocupația austriacă. Tot circa 300 de ani lipsește Ungaria de pe hartă și mai bine de 500 de ani din ultima mie Transilvania a fost autonomă. Cei care i-au desființat autonomia au fost tocmai ungurii, iar actualmente cei mai vocali autonomiști sunt, ghici cine? Ungariștii! Ca urmare, încă o urare a lui Emil pentru ungariști. Cu bonusul autonomuie cu tot!

de Horia Mărieș la 9 octombrie 2014 - 14:10

E vechi…,dar mai merge.

În urmă cu câteva zile, consilierii maghiari de la primăria Târgu-Mureş au propus să amplaseze statuia unei personalităţi de-a lor undeva în oraş.
Consilieri români au fost de acord, cu două condiţii:
1.să amplaseze şi românii o statuie a unei personalităţi autohtone
şi
2. cele două personalităţi reprezentative fiecărei etnii să aparţină aceleiaşi perioade istorice.
Consilierii maghiari au fost total de acord.
Consilierii români au spus că vor sa amplaseze o statuie de-a lui Decebal…
Şedinţa s-a suspendat……….

de zaza la 9 octombrie 2014 - 18:31

Doamna Ciuta, nu ati terminat nici azi cu acea harta-pliant publicitar ? Stiu ca v-a ranit pana in adancul sufletului ca nu ati fost sunata si invitata sa va puneti emblema de la Abracom pe ea. Stiu cum ati sunat disperata la firmele care apar pe harta , (care e de fapt un pliant publicitar!!!) sa aflati de ce nu si dvs… si de ce alti da… dar era prea „tarziu” sa va mai puna reclama la firma. Uneori incitarea la ura e mai usoara decat recunoasterea faptului ca exista o problema , sus la mansarda.

de Lajos la 9 octombrie 2014 - 19:43

Doamna Ciuta tare deranjeaza pe hotii de la primarie cu articolele ei si nu pot inghitii ca ajung sa fie citite de toata lumea si mai ales de cei care mai si pot sa ia masuri de stopare a furturilor si discriminarilor.
Tare mare suparare in tabara extremistilor udemeristi care se vad demascati si apar in toata goliciunea caracterului lor!
Sa fiti linistiti voi ca domana Ciuta apare in cataloage internationale ca doar in Carei nu este industrie unde sa fie folosite abrazivele pe care le produce.firma merge si nu trebuie sa ceara contractele de la primarie ca si scaunele si faina si firma de gradinarit de la adorian sef la spatii verzi.
Cred ca mai tare deranjeaza ca nu depinde financiar de primarie si nu se poate santaja cu nimica.Daca ati avut dreptate de ce ati mai curatat cimitirul? A trimis vicele pe ocskasok la doamna Ciuta la birou sa le rezolve problema de parca ar lucra la primarie si uite ca doamna Ciuta a rezolvat pentru ei problema si iar ati ramas cu suparare mare ca nu aveti ce sa faceti la ea.
Si geza rade de voi ce prosti sunteti si cum va tot faceti de ras ca nu puteti cu ce sa atacati pe doamna Ciuta inafara de minciunile.

de emil la 11 octombrie 2014 - 09:28

Pentru cretinii care învață ca la sanțius și scriu pe urmă despre Carei după cum le-ar fi placut lor. Tratatul de la Versailles s-a semnat în 1919 între statele învingătoare și Germania. El nu are nici o legătură cu granița româno-ungară. Granița româno ungară a fost stabilită prin tratatul de la Trianon, semnat între statele învingătoare și Ungaria. E important de menționat că România, deși învingătoare, nu a primit frontiera de vest promisă în 1916 de Franța, Regatul Unit și Italia. Nu am mai menționat și Rusia, deși și ea fusese semnatară a convenției din 1916 dintre Antantă și România, pentru că ieșise din război și nu a mai participat la conferința păcii de la Paris. Cu toate că România intrase în război pentru o linie de frontieră precis stabilită, conferința păcii i-a acordat mai puțin și a favorizat Ungaria învinsă. Adică, dacă e de vorbit despre nedreptatea de la Trianon, atunci nu Ungaria, ci România ar trebui să se plângă de ea. Faptul că foarte multe localități românești au rămas în Ungaria dincolo de frontiera stabilită de tratatul de la Trianon a dus la deznaționalizarea acestora și la reducerea comunității românești de acolo. Ca să știe cei care au învățat ca la sanțius, inclusiv pe teritoriul ce urma să revină României prin convenția din 1916 etnicii români erau în majoritate absolută, adică peste 50%. Deci, orașul Carei intră în componența statului român după tratatul de la Trianon, nu după cel de la Versailles. Iar regele Ferdinand a vizitat orașul Carei imediat după eliberarea sa de armata română care, până la 1 mai 1919 se oprise pe linia Tisei. Deci, ăștia care „știm altfel” cum se exprimă încuiatul de la szarhaz fogado, regele Ferdinand a fost în Carei în 1919. Vizita are legătură cu eliberarea orașului, înainte de a fi semnat tratatului de la Trianon. Și tot spre știința celor ce știu ca la sanțius, întregul comitat Satu Mare a intrat atunci sub administrație românească, inclusiv Fehergyarmat Vasarosnameny și Nyirbator, unde s-au și instalat grănicerii români. Adică, vreau să spun că deși armata română ajunesese până la Tisa, românii, civilizați și deloc hrăpăreți, nepoftind la ce nu era al lor sau ni le se cuvenea, chiar din postura de învingător au pus paza graniței nu pe Tisa, ci doar pe linia stabilită prin convenția din 1916. Tratatul de la Trianon însă a mutat linia frontierei înspre est, în defavoarea României și a divizat fostele comitate Ugocea, Satu Mare, Bihor, Arad între România și Ungaria.

de emil la 11 octombrie 2014 - 11:42

Textul despre Carei reprodus în poza din articol conține greșeli gramaticale înfiorătoare. Așa e când la cultură pui veterinari și când analfabeții scriu cărți. iar dacă autorii nici măcar nu cunosc limba în care scriu, ia uite ce iese: mlăștinii, devinit, incedii, tratul, evriilor, aniilor. Desigur, cei ce știu ca la sanțius trebuie să spună că orașul a aparținut pentru scurt timp Ungariei, dar nu spun că pe evrei i-au deportat ungurii, iar pe șvabi i-au deportat sovieticii, în timpul administrației militare sovietice (11 noiembrie 1944 – 10 martie 1945). În schimb, dau imediat vina pe „ocupația” româno- sovietică pentru deportarea șvabilor. De aceea, autonomuie la horthyști și urarea lui Emil.

Lasati un comentariu