Târgul de la Negreni. Tradiţie de peste 2 secole

• publicat la: 10 octombrie 2014
Târgul de la Negreni. Tradiţie de peste 2 secole

Se află în plină desfăşurare Târgul de la Negreni. Alături de târgul de vară de aici, numit de către localnici ,,Târgul Coaselor”, Târgul de la Negreni, din toamnă, este vestit în zonă încă din Evul Mediu, iar in anul 1815 era trecut in ,,Calendarul târgurilor”!

Târgul cu o tradiţie de câteva secole se organizează in toamnă fiecărui an, în al doilea sfârşit de săptămână a lunii octombrie, pe malul Crişului Repede, în localitatea Negreni. Satul este aşezat pe drumul european E60, la 10 km de Piatra Craiului, spre Cluj. Târgul  se intinde pe o suprafaţă  mare, având  un sortiment  bogat de obiecte. An de an, târgul reuneste comercianti, cumpărători si turisti din toate colturile ţării (si nu numai!) interesati de acest ,,fenomen” al comertului rural.

La târgul de la Negreni veti putea găsi de la obiecte noi de uz general, haine si incăltaminte, pana la antichităţi si lucruri vechi precum cusături, porturi populare, farfurii pictate, mobilier de epocă, picturi vechi, timbre, cărţi, bani vechi, oale, scule vechi si noi, ceramica, pana la produse alimentare (zacusca, miere), cd-uri cu muzica sau papusi de portelan si statuete.

Totul se vinde, totul se negociază – târgul de la Negreni mai păstrează încă specificul comertului de altădată. E o traditie rămasă încă vie intr-o societate modernă tot mai grăbită si mai electronica. La Negreni, intre tarabe, obiecte si antichitati, comercianti si cumparatori, pe alocuri kitsch si amestecuri ciudate de modernism si obiceiuri si semnificatii stravechi, mai ai inca o legatura cu motii de altadata, caci targul, asa cum spun localnicii, avea rolul de a-i alimenta pe moti pentru sezonul de iarna, permitandu-le totodata sa isi vanda si produsele proprii.

Anul acesta, Târgul de la Negreni se ţine în perioada 6 – 12 octombrie.

sursa cluj.com

 

Lasati un comentariu