Vernisajul expoziţiei ,,Obiecte din colecţia de ştiinţele naturii a Muzeului Municipal Carei”

• publicat la: 20 octombrie 2014
Vernisajul expoziţiei ,,Obiecte din colecţia de ştiinţele naturii a Muzeului Municipal Carei”

La Muzeul Municipal Carei a avut loc   vernisajul expoziţiei ,,Obiecte din colecţia de ştiinţele naturii a Muzeului Municipal Carei”. Ea se adreseaza  copiilor  de vârstă mică, elevilor ,celor  aflaţi la începuturile  cunoaşterii ;I deopotriv[ pasiona’ilor ]n domeniu. Pe holul spaţiului expoziţional de la etajul 1 al castelului puteţi  vedea numeroase specii de fluturi, de o mare frumuseţe şi o gamă  variata de păsări împănate. Zeci de elevi au vizitat expoziţia care face parte din patrimoniul muzeului careian, fiind încântaţi de exponate.

Directorul muzeului municipal, Hago Attila, ne-a spus că ,,expoziţia cuprinde  diferite specii de fluri şi exemplare de păsări de baltă ca raţa fluierătoare,cufundarul polar, cufundar cu guşă roşie, acvila ţipătoare mare. Exponatele fac parte din colecţia de ştiinţe ale naturii a Muzeului Municipal careian, unde secţia de ştiinţe ale naturii a funcţionat până la reabilitarea castelului Karolyi. Putem spune că privind colecţia, suntem în topul muzeelor din ţară. Muzeograful Gindele Simona a avut ideea acestei expoziţii, pentru care am ales 30 de specii diferite de  păsări care au trăit mai demult în preajmă, când în această zonă era o mlaştină. Am ales şi câteva specii de fluturi pentru expoziţie, colecţia de fluturi numărând câteva mii. Expoziţia cuprinde şi un exemplar de acvilă, exemplar din anii ‚’70. Pe atunci muzeograful avea armă de vânătoare cu care colecţiona exemplare pentru a îmbogăţi colecţia, lucru care nu mai este permis în ziua de azi, pentru că ele sunt protejate. Domnul Karacsonyi Carol, care s-a ocupat cu secţia de ştiinţe ale naturii a împănat exemplarele de păsări, exemplare care au şi 50 de ani.

Această expoziţie este dedicată în special elevilor, ne-am gândit că ar fi frumos şi interesant să vină cu profesorii să facă ora de biologie aici, să fie o oră interactivă de biologie. Se poate să vină şi o clasă cu 15 copii să viziteze şi depozitul muzeului, care are un spaţiu restrâns  şi să vadă  exponatele ca să înveţe cât mai multe despre ele.’’

Pentru cei care doresc să vadă sau să revadă expoziţia ce face parte din colecţia de ştiinţe ale naturii, ea va fi deschisă în perioada 17.10 – 07. 11 2014, conform orelor de vizitare a muzeului :

Marţi-Duminica între orele 9-17.

Luni: Închis.

Lasati un comentariu