Alegeri prezidenţiale 2014: Şvabii sătmăreni au votat preferenţial candidatul UDMR

• publicat la: 3 noiembrie 2014
Alegeri prezidenţiale 2014: Şvabii sătmăreni au  votat preferenţial candidatul UDMR

În localităţile cu populaţie declarată predominant şvăbească,  cei care s-au prezentat la urne au preferat mai mult candidatul UDMR decât pe Klaus Iohannis, cetăţean român,  etnic german.

Conduce în top localitatea Foieni,  cu 64.48%  voturi pentru UDMR şi doar 23,23% pentru Iohannis.  Tot în Foeni,  candidatul PPMT a obtinut 4,78% din sufragii iar Victor Ponta 3,87%.

La Cămin, o altă localitate  şvăbească,  candidatul UDMR a obţinut 50,20%,  Iohannis 32,74%, PSD 4,96%,  PPMT 6,47%  şi 7,21% independentul Tăriceanu.

La Petreşti, şvabii au votat candidatul UDMR în proporţie de 46,15%,  Iohannis 29,81%,  PSD 12,50%,  PPMT 7,05%.

Şvabii din Ciumeşti au votat în proporţie de 45,60  % pentru UDMR,  26,42% pentru Iohannis,  15,72% pentru PSD şi 3,46 PPMT.

La Urziceni,  40,20% dintre şvabi au votat candidatul UDMR,  47,99% pentru Iohannis,  4% pentru PSD si 3% pentru PPMT.

La Tiream,  25,51% din voturi au  mers la UDMR,  32,3% la Iohannis şi 31,89%  la PSD. La Căpleni, UDMR a obţinut peste 50% din voturi iar Iohannis puţin peste 21%.

Alte rezultate-

In Ady Endre,  UDMR-9,38%,   ACL 18,75%, PSD 32,81%,  PMP 15,63%.

 

comentarii

de emil la 4 noiembrie 2014 - 12:52

Absolut normal. Câți din cei care își amintesc originea lor șvăbească mai vorbesc limba lor maternă, adică șvăbește? Aproape 100% vorbesc ungurește, deci diferența dintre ei și ungurii zonei anteriori anului 1712 se poate observa doar la religie, șvabii fiind romano-catolici, iar ungurii – reformați. Ungurii romano-catolici din zona Carei au astăzi, cu toții, origine șvăbească. Dacă ar mai fi fost pe aici și familia Karolyi, afirmația ar fi trebuit amendată în sensul că existau și romano-catolici de origine românească, conții Karolyi (Coroi) fiind maramureșeni, din Bârsana și Oncești. Același fenomen s-a întâmplat în alte zone românești cu familiile nobiliare românești Cândea, Drag, Ban, Lațcu, devenite ungurești prin catolicizare: Dragfi, Banffy, Lackfi, Kendeffi etc. Cel mai reprezentativ e cazul familiei lui Voicu de Hunedoara (ortografiat ungurește Vajk, exact ca și primul rege ungur înainte de a deveni creștin = Ștefan = Istvan)devenită Hunyadi, familie care l-a dat Ungariei pe regele Matia Corvin.

de emil la 4 noiembrie 2014 - 19:17

Nu există „națiune ardeleană”, decât în capul separatiștilor ungariști. Nu există nici națiune secuiască pentru că a avut grijă administrația ungurească să-i asimileze lingvistic și să le desființeze autonomia. Dar astea sunt subtilități pentru cei ce știu ca la sanțius. Tot pentru ei, la Oarda, adică la nici 5 kilometri de Alba Iulia, se aflau trupe germane la 1 Decembrie 1918. Acele trupe erau mult mai „amenintitoare” decât cele care „să stea la graniță”.
Iar „votul”, în românește, este neutru, adică UN vot, două voturi, deci cu CEL de la Alba Iulia, nu cu „cea”. Desigur, dacă „andrei” asta o fi dorit să spună, căci se exprimă în românește cu dificultăți pe care nu le întâlnești la un vorbitor nativ.

de werner la 4 noiembrie 2014 - 21:44

ai dreptate emil. nu raspundeti la provocari!
votam johanis!

de SO la 17 iunie 2015 - 11:35

Şvabii cei care votează împotriva Johannis nu sănt şvabi-nemţi ci sănt cu ceva origine şvăbească . Dacă se înscriu în partidul FDG înseamnă că au ceva interese
probabil materiale . Sănt şvabi destui care vorbesc nemţeşte la un anumit nivel
conform condiţiilor (nefiind condiţii de a practica limba) . Unii au şi acuma frică sau jenă să scoată un cuvănt nemţeşte şi dacă ştie mulţumind istoriei cum a zis un om cu limba maternă şvăbească – copiii eu am avut numai necazuri din cauza acestei limbi- . Ar fi bine dacă conducerea FDG ar pune un accent la faptul că ce fel de persoane numeşte membru FDG .

de SO la 17 iunie 2015 - 11:47

Şi încă o precizare dacă se poate . Aceste localităţi nu sunt cu majoritate şvăbescă ci doar au fost căndva . Procentul arătat mai sus este real şi coincide
cu raportul de la Recensămănt ( cel puţin în comuna Cămin unde numai o trăime
din populaţie declara-se şvab sau neamţi )

de neli la 17 iunie 2015 - 12:06

fdg este numai anexa la udmr si au semnat adeziune la udmr carei cei de la fdg ca sa ajunga consilieri…iohanis nu are pe cine sa bage in seama la fdg carei ca sunt toti tradatori!

de SO la 17 iunie 2015 - 13:07

În principiu politica FDG prescrie: la vot în primul şi primul rănd FDG şi după
aceea la care vrea :::

de werner la 17 iunie 2015 - 13:20

aber la groskarol nimeni nu respecta legea scrisa sau nescrisa si puteti voi sa spuneti ce vreti ca fedegistii din carei au semnat adeziune la udmere ca sa candideze pe listele udmr. punctum.

de SO la 17 iunie 2015 - 15:58

Şi ce dacă domnul meu . D-voastra daţi prea mare importanţă la acest lucru .
Cu găndirea asta nu se schimbă nimic , nivelul de trai rămîne cum îi .
Johannis vrea Ţară de drept şi Parlamentarii UDMR votează cu Ponta .

de Horia Mărieș la 17 iunie 2015 - 16:14

Am postat acum trei zile un comentariu

http://www.buletindecarei.ro/2015/06/apa-de-carei.html/comment-page-1#comment-45317

Scriam atunci că: „Ressler a mulțumit celor din Foieni pentru voturile acordate fostului președinte al FDG, lui Klaus Iohannis. Am eu unele rezerve vis-a-vis de această afirmație, cunoscut fiind faptul că de exemplu in Carei, “coaliția” RDMSZ-FDG a votat in corpore la indemnul primașului Jenö a lu’ Kovácsiu și al PS Sigheteanul “pentru Ponta” si n-a votat mai de loc “pro-Iohannis”.

Dar un politician, un avocat, mai ales unul care-l reprezintă în procesul de la ICCJ pe Kovács, are voie să mintă cât cuprinde, poate să fie chiar și un escroc ordinar, fiindcă cică ăsta este unul din marile merite ale meseriei sale, dacă sunt destui țărăni proști în țara asta care să-l mai și creadă. Ressler, care pentru mine de fapt nu este clar pe cine reprezintă, pe șvabi sau pe maghiari, după felul cameleonic in care se comportă, se crede acum pe cai foarte mari, de ăia de tracțiune, fiindcă Iohannis este președintele României și face în consecință un foarte artistic joc de glezne, făcându-se că pune niscaiva condiții RDMSZ-ului. Mai mult ca sigur însă că aceste condiții sunt doar de fațadă, de ochii lumii, iar FDG-ul sătmărean se va alinia fără rezerve UDMR-ului pe plan județean.”

Recunosc, acum trei zile n-am avut răbdare să caut in arhiva ziarului pentru ca să verific scorurile obtținutr la vot de Klaus Iohannis in 16 noiembrie 2014 in zona Careiului, m-am bazat mai mult pe memorie.

Dar sunt azi mulțumit să constat, revăzând informația „…în ….localitatea Foieni, au fost exprimate 64.48% voturi pentru UDMR şi doar 23,23% pentru Iohannis” că nu m-am înșelat acum trei zile.

Această statistică îmi confirmă faptul că avocatul Stefan Ressler, cel care a făcut TOCMAI ÎN FOIENI afirmatiile false despre voturile preponderent „pro-Iohannis” exprimate la Foieni, este și el, ca mulți alții, un mincinos nerușinat atunci când vorbește de pe poziția de politician, de pe pozitia de vicepreședinte județean al FDG Satu Mare, exact ca mai bătrâna politiciană traseistă FDG-UDMR, Évike Mariska a lu’ Horn, că este doar un terchea-berchea nesimțit care este în stare să te mintă in față, să susțină fără să clipească sau fără să rosească că ziua este noapte, că ce este de fapt alb, este văzut de el în negru, un individ care ar trebui să fie uns de cei din Foieni și nu numai, cu catran, tavălit in fulgi și alungat din comună cu șuturi date drept în fund, exact cum este descrisă o astfel de scenă în „Huckleberry Finn” de Mark Twain. Bănuiesc că cei din Foini au auzit de Mark Twain, chiar dacă n-au citit „Huckleberry Finn” fiindcă este posibil ca această carte să nu fi fost tradusă în maghiară. Numele Huckleberry Finn nu poate fi tradus, așa cum a fost tradus de exemplu numele Verne Gyula.

Asta dacă nu cumva aceste afirmații mincinoase nu i-au fost puse cumva in gură de cel care l-a intervievat, adică de funcționarul public, de consilierul personal al primașului Kovács Jenö, de către cel care se împănunează mai nou cu titlul de „Megyeri Tamás Róbert, membru al Biroului Permanent al UDMR Carei” alias „a nagykárolyi RMDSZ választmányi tagja, Megyeri Tamás Róbert”. De la un măzgălitor „magánember” de minciuni sfruntate pe cărți poștale ilustrate, adică pe Nagyk. ANZIX, ne putem aștepta la orice.

Lasati un comentariu