Bustul regelui Ferdinand între „nu forţaţi” şi existenţa unui „perimetru al busturilor româneşti”. Autorul,ignorat

• publicat la: 5 noiembrie 2014
Bustul regelui Ferdinand între „nu forţaţi” şi existenţa unui „perimetru al busturilor româneşti”. Autorul,ignorat

La şedinţa de CL  din data de 14 mai 2014,consilierii PNL Carei  depun un proiect de hotărâre pentru amplasarea busturilor  Maiestăţii Sale regele Ferdinand şi a fostului prim ministru al României timp de 18 ani,Ionel Brătianu. Consilierul PSD Marius Ciucoş  sugerează în comisia de urbanism de dinaintea şedinţei din 14 mai 2014,amânarea cu o lună a  celor 2  proiecte pentru  pentru că „ne aflăm în campanie electorală pentru europarlamentare şi să nu se interpreteze …şi apoi îl vom vota şi noi”.

Surpriza: la şedinţa din 24 iunie 2014,consilierii PSD  Nu  votează Pentru amplasarea bustului regelui Ferdinand  pe locurile menţionate şi discutate încă din luna mai iar  proiectul bustului  lui Brătianu nici nu îl acceptă a se introduce pe ordinea de zi!

Promisiuni neonorate

Deranjat de  reculul de imagine rezultat în urma prezentării integrale a desfăşurării filmului  blocării amplasării bustului regelui Ferdinand în municipiul  Carei,primarul apelează la finul său, director de cotidian judeţean care  încearcă să dreagă imaginea  de primar intolerant  al unui oraş  multietnic .

Atitudinea sfidătoare şi discriminatorie a consilierilor UDMR la adresa consilierilor liberali,iniţiatori ai proiectului de amplasare a bustului regelui Ferdinand (realizat de către sculptorul Radu Ciobanu),din cu totul alte fonduri decât cele locale,nu este una izolată şi întâmplătoare.

Ca de altfel nici  promisiunile deşarte ale primarului Kovacs care promite Principelui Nicolae,în 8 aprilie 2014, amplasarea bustului străbunicului său in parc,de faţă  cu martori,promisiune în baza căreia şeful biroului Urbanism, Sebastian Egli,întocmeşte raportul de specialitate la acea dată.

Vehemenţa cu care se întoarce asupra promisiunii,datorată lipsei unui acord din partea urmaşilor grofilor foşti proprietari de castel ,a surprins neplăcut întreaga asistenţă   de la şedinţa din 24 iunie 2014,şedinţă a cărei desfăşurare se găseşte pe internet.

Nu forţaţi lucruri ce nu e bine să fortaţi”  si mă  forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor, au fost cuvintele primarului legat de de locul de amplasare al  bustului în parcul în care s-a plimbat cu regina Maria în mai 1919.

Nu  acelaşi lucru se spune şi despre schimbul de priviri dintre  Petoffi cu Iulia,marcat  chiar de o placă comemorativă şi consemnată în istoricul oraşului chiar. Pentru primarul Kovacs şi consilierii UDMR, idila este mult mai importantă decât vizita unui suveran al României cum a fost Majestatea Sa regele Ferdinand,caruia i se refuza prezenta in  partea de oras vizitată.

Careiul, format din zona din jurul Monumentului şi restul orasului

 Nici locaţia din parcul de lângă staţia de taxi,propusă  ulterior   de iniţiatorii proiectului nu este agreată de primar şi consilierii UDMR. Nimic din ce propun consilierii liberali,a doua formaţiune politică din oraş reprezentată în consiliul local, nu este acceptat de majoritatea UDMR.

Dacă ar fi să dăm crezare dialogurilor  unor careieni mai radicali,ce apar pe reţelele de socializare , singurul teritoriu românesc recunoscut de  “majoritari”  ar fi cel din jurul monumentului.

Coincidenţă  sau nu,cert este că primarul nu acceptă nici o altă locaţie înafară de  terenul din jurul unui monument de categoria A,cu tot ceea ce presupune aceasta.

In plină campanie electorală fiind,în sprijinul său,sar acum şi cei care nu au agreat  până la această dată prezenţa bustului acestei personalităţi marcante a poporului român,pe meleaguri careiene.Regele Ferdinand a rămas in istorie ca Ferdinand Intregitorul sau Ferdinand cel Loial, regele României Mari, care a trecut peste originea sa germană, pentru a urma voinţa de unitate a poporului Său,în timpul Primului Război Mondial. Bustul sau si-ar putea găsi loc de cinste şi în faţa Catedralei ortodoxe din Carei.

Adrese  adecvate campaniei electorale

Documentul care atestă stilul de lucru haotic şi neortodox al primăriei Carei  este prezentat şi de către cotidianul condus de finul primarului.

Să fie o coincidenţă  solicitarea adresei ca cea din imagine tocmai acum,când ne aflăm în plină campanie electorală?

La exact 3 LUNI de la data votării forţate a amplasamentului dorit de UDMR şi nu de iniţiatori,primarul solicită o opinie de la direcţia judeţeană de cultură. Nicidecum o autorizaţie sau un punct exact de amplasament.

Deci se dovedeşte încă odată că minciuna este  la rang de lege pentru primar şi o promovează  inclusiv în faţa premierului,cum a fost cazul în data de 25 octombrie,ştiind că  oricum consilierii apropiaţi ai premierului nu aveau cum să verifice pe moment veridicitatea celor afirmate de el.  Pentru a se evita pe viitor asemenea situaţii conflictuale, primăria Carei ar trebui să întocmească un comunicat prin care să înştiinţeze consilierii liberali să nu  mai iniţieze proiecte de hotărâri independent de interesele UDMR iar în caz că mai vor busturi ale personalităţilor poporului din care fac parte,să ţină seama de faptul că pentru ei se aprobă doar spaţii din jurul Monumentului Ostaşului Român.

Formularea vădit discriminatorie din adresa   semnată şi ştampilată de o instituţie  de cultură  din România,încurajează atitudinea intoleranţa a primarului şi confirmă  bănuielile potrivit cărora oraşul a fost împărţit pe etnii . Adică…  ” s-a statornicit deja un perimetru central în care sunt amplasate monumente/busturi  româneşti…”   Cine şi când a stabilit aceste perimetre româneşti  dintr-un oraş multietnic ? Se pune întrebarea atunci,care sunt perimetrele ungureşti şi care sunt cele şvăbeşti sau evreieşti ? De ce nu se fac publice,pentru a scuti consilierii de întocmirea de proiecte supuse din start refuzării lor ?

Nu mai miră nici uşurinţa cu care o instituţie de cultură judeţeană  susţine  atitudinea intolerantă a primarului unui oraş multietnic,şi nu îl „luminează”   cu informaţii potrivit cărora nu e oportun să  înghesui bustul Maiestăţii Sale,între tuia de 7 m ,blocurile de locuinţe sau restaurant,când oraşul are suficiente spaţii verzi sau betonate,propice unui bust de o asemenea importanţă.

Un bust al regelui Mihai ar fi mult mai potrivit în apropierea Monumentului Ostaşului Român ridicat  pentru jertfa celor care şi-au dat viaţa în luptele de eliberare  ce au avut loc chiar de ziua naşterii Maiestăţii Sale.

Regele Ferdinand a  fost primit in 1919 la  Careii Mari,la gară,de mult popor ,după care a primit raportul generalului Traian Moşoiu. L-a decorat apoi pe locotenentul Ghica din Regimentul 14 artilerie si a trecut in revistă trupele Diviziei a 2-a vânători,decorând soldatii care s-au remarcat in lupte.

Inainte de intrarea in castel,regele Ferdinand il decorează si pe generalul Dabija,comandantul Diviziei 2 vânători. Toate aceste episoade au loc în Careii Mari,departe de locul care va adăposti peste 45 de ani Monumentul Ostaşului Român.

Sunt scene înscrise în documente oficiale,cu imagini pentru cei care doriţi să le urmăriţi,aici. Si in cotidianul Informatia Zilei din data de 15 mai 2011 găsiţi aceleaşi date şi imagini.

Putin posibil ca cel care semnează această adresă către primarul Kovacs, să nu ştie aceste detalii ale vizitei regelui Ferdinand la Careii Mari in 1919.

Dealtfel, personajul semnatar este  cel care în  decurs de 4 zile,în  ianuarie 2013, a avut două aprecieri diferite faţă de situaţia amplasării iluminatului ornamental direct pe obeliscul unui monument de categoria A. aici

Fără opinie şi adrese solicitate autorului bustului

Sculptorul care a dat viaţă bustului regelui Ferdianand este Radu Ciobanu,este  membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Satu Mare din anul 1987, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Braşov din 1993 şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Baia Mare din 2006. Este  un sculptor recunoscut și apreciat în toată Transilvania, dar și peste hotare. În străinătate a expus şi este cunoscut în Italia, Belgia, Olanda, Germania, Spania şi Canada. Nimeni din primaria Carei nu i-a solicitat părerea sau…un punct de vedere asupra locului amplasării operei sale.

Am opere realizate si amplasate în diferite oraşe din ţară. Am creaţii amplasate la Braşov sau Ploieşti sau…şi de fiecare dată am mers pe teren cu arhitectul şef al oraşului şi cu edilul  pentru a descoperi  unde este locul potrivit fiecărei lucrări.  De la Carei nu am fost contactat de nimeni.  Nu cred că în oraş nu se poate găsi un loc potrivit pentru bustul regelui Ferdinand. Din punct de vedere artistic,la monument nu e cea mai fericită alegere. Nu se amplasează astfel de busturi lângă monumente de mari dimensiuni.  O lucrare de genul acestui bust nu trebuie să fie cu rezonanţe politice. Ea este un obiect estetic şi locul amplasamentului va trebui să îl pună în valoare.  La  Schwaz,în Austria,oraş înfrăţit cu Satu Mare există un sculptor care este responsabil cu  aprobarea locului de amplasare pentru operele de artă din oraş. Localitatea e plină de sculpturi,de busturi şi alte opere de artă ce coexistă armonios. Nici primarul şi nici alţi factori politici nu au treabă cu stabilirea amplasamentului unei sculpturi….”

Concluzia finală este că primarul şi consilierii UDMR refuză cu încrâncenare amplasamentul unui bust al regelui Ferdinand pe  orice bucăţică din teritoriul  muncipiului Carei, altul decât în jurul Monumentului şi că refuză TOTAL amplasarea unui bust al fostului premier Ionel Brătianu,oaspete  în Careii Mari în 1923 (  care este acceptat în municipiul Satu Mare şi Negreşti Oaş) .

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 5 noiembrie 2014 - 17:17

N-am avut răbdare să citesc tot. M-am uitat doar la semnătură.
Dar oare nu s-a lămurit că Vulturescu, zis si uneori Dr. Gheorghe Pop Silaghi, este un bou și că bea cot la cot cu primașul de Nagy Careii Mari?
Credeam că – s-a lămurit – de mult.
OK. Hai să fim culanți.
Acordăm lumii înca o lună ca să se lăurească definitiv că poetul Vulturescu este o vacă încălțată (popular: bou).

de Horia Mărieș la 5 noiembrie 2014 - 17:22

Vulturescu este atât de bou că habar n-are că Primăria Carei n-are arhitect, nici măcar pentru prăsilă.

Iar el scrie despre: „desemnarea spațiului de către arhitecții primăriei”.
Am greșit când l-am făcut bou. Scuze.
Este un cretin, devenit cretin, pe parcurs, din imbecil.

de natalia la 5 noiembrie 2014 - 18:35

in adresa se scrie ca s-a tinut seama de trecutul istoric dar se refuza amplasarea tocmai in locurile in care se deplasa regele acum 95 de ani!
astia chiar isi bat joc de noi si ne considera analfabeti?

de andrei la 5 noiembrie 2014 - 19:58

si horty s a plimbat prin carei atunci ii ridicam bust selui

de horfi la 5 noiembrie 2014 - 20:02

bine finule,ia mai ia un pahREL DE LA nasu
http://www.youtube.com/watch?v=6iwzIGpJRpM

de magda la 5 noiembrie 2014 - 20:04

andrei si-a insusit deja politica lui jeno de invrajbire si discriminare a etniilor din orasul nostru.

Lasati un comentariu