Cum poţi afla dacă CNP-ul tău a votat fără tine

• publicat la: 6 noiembrie 2014
Cum poţi afla dacă CNP-ul tău a votat fără tine

Organizatia pentru drepturile omului APADOR-CH a aratat cum poate afla orice cetatean roman daca s-a votat in numele lui sau nu la primul tur al alegerilor prezidentiale.

„Tevatura cu declaratiile pe proprie raspundere, de la primul tur al alegerilor prezidentiale, si faptul ca unii romani au fost pusi astfel in imposibilitatea de a vota, i-a facut pe multi sa ne ceara informatii despre cum pot verifica daca s-a votat sau nu in numele lor”, se precizeaza pe site-ul oficial al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Astfel, organizatia a prezentat pasii pe care cetatenii cu drept de vot trebuie sa ii urmeze pentru a vedea daca CNP-ul lor a fost folosit in duminica alegerilor.

„1. Trimiteti o solicitare de informatie catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) si intrebati daca exista in dreptul CNP-ului dumneavoastra o semnatura pe listele electorale. In baza Legii 544/2001, a liberului acces la informatii, institutia este obligata sa va raspunda in termen de 10 pana la maximum 30 de zile, daca este prea asaltata de solicitari.

2. Daca raspunsul la prima intrebare este afirmativ, faceti o alta cerere pentru obtinerea unei copii dupa acea fila unde apare semnatura dumneavoastra. Pe baza acestei copii puteti face o plangere penala pentru fals in inscrisuri oficiale si frauda electorala. Eventual va putem ajuta noi sa redactati o astfel de plangere penala, dupa ce obtineti respectiva dovada”, au detaliat reprezentantii APADOR-CH.

Pe site-ul asociatiei pot fi gasite modelele de cereri, precum si datele de contact ale Autoritatii Electorale.

D.T./ziare.com

Lasati un comentariu