Discuţie despre politica externă a României

• publicat la: 14 noiembrie 2014
Discuţie despre politica externă a României

Candidatul ACL la preşedinţia României, Klaus Iohannis, a declarat vineri dimineaţă la RFI că România e o ţară mult mai bună decât are imaginea.

„Nu avem o imagine conturată. Nu am reuşit, în 25 de ani, să avem o imagine a României. Unii se concentrează pe imaginea creată de problemele romilor, alţii se axează pe problema creată de multitudinea de politicieni corupţi”, a spus Iohannis.

În acest context, candidatul liberal a criticat ceea ce s-a făcut până acum la acest capitol. „Nu am fost capabili să avem o strategie de imagine. Până şi Germania, care are oricum o imagine pozitivă, are un departament care se ocupa doar de promovare a imaginii în străinătate. Este absolut insuficient acel proiect cu o frunzuliţă, e nevoie de o strategie amplă, gândită pe termen lung. Trebuie să ne gândim la promovarea României inclusiv prin imaginea preşedintelui”, a mai spus Klaus Iohannis.

Candidatul ACL a mărturisit că are în vedere înfiinţarea unei entităţi care să se ocupe exclusiv de promonarea imaginii României în lume.

Iohannis: Relaţiile cu Rusia sunt puternic deteriorate

În acelaşi timp, Klaus Iohannis a mai spus că, dacă va ajunge preşedinte, va chema toate partidele politice pentru a participa la elaborarea unei „viziuni pentru România europeană”.

„Sa vedem care sunt prioritatile noastre, ce vrem noi de la UE si avem sansa sa devenim un membru proactiv care joaca rolul de mare tare in UE”, a spus Iohannis, care a adăugat că îşi doreşte un proiect „al nostru”, ceea ce a lipsit până acum. El a dat şi un exemplu de proastă colaborare: „fiecare guvernare vine in materie de autostrazi cu un plan, noi nu am reusit pana acum sa facem o strategie pe care sa o pastram de-a lungul anilor si de aceea am ajuns in coada clasamentelor si la capitolul absorbtia fondurilor.”

„Avem cei 3 piloni pe care se sprijina politica externa a Romaniei: parteneriatul strategic cu SUA, locul si rolul nostru in NATO si locul nostru in UE. Acesti piloni sunt vitali si trebuie pastrati, nu trebuie sa inventam si altfel de axe. Vad ca exista o tendinta la contracanditatul meu de a inventa o axa Bucuresti-Beijing.”

Cât despre relatiile cu Rusia, a spus Iohannis, la RFI, acestea sunt „puternic deteriorate” din cauza crizei din estul Ucrainei si Romania trebuie sa fie „foarte atenta”.

„Este nevoie sa fim aici in echipa. Aceasta este una din situatiile unde nu trebuie sa facem nota discordanta, trebuie sa fim parteneri de cursa lunga in parteneriatele cu NATO, SUA si UE. Altfel nu se poate rezolva situatia.”, a mai spus Iohannis.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu