Liberalii careieni,coşmarul primarului Kovacs

• publicat la: 15 noiembrie 2014
Liberalii careieni,coşmarul primarului Kovacs

Disperat că nu mai poate controla în totalitate disciplinatul electorat de acum 6 ani,primarul Kovacs  apelează la tot arsenalul  de război,susţinut finaciar de bugetul local,pentru a-şi atinge scopul.

Speriaţi de dezvăluirile  susţinute de documente,finul-director de cotidian judeţean,creează adevărate diversiuni pentru a abate atenţia de la articolele din  Buletin de Carei. Blocul-ghetou din centru,organigrama umflată a primăriei Carei,supraevaluarea lucrărilor de la obiectivele din oraş în curs de modernizare,afacerea tigareta cu implicarea unui sofer al primăriei si a maşinii institutiei primăriei,problema  angajărilor din primărie sau a diminuării păşunii Ianculeşti prin fundatii de imobile sau parcari fără autorizaţii sau a concursului pentru postul de şef la poliţia locală,anulat după ce candidatul..nepotrivit a obţinut prima notă,împărţirea oraşului în teritorii româneşti şi altele pentru comunitatea maghiară când vine vorba de amplasare busturi  sau ignorarea întreţinerii  cimitirelor eroilor români sau  cuantumul plăţilor din bugetul local către  publicaţia condusă de fin, sunt doar câteva dintre  aspectele ce deranjează până la …a denigra şi blama persoanele ce le semnalează,fără a prezenta însă vreo dovadă. Curios,nimeni din anturajul primarului Kovacs nu este luat în vizor de publicaţia finului şi întrebat cum justifică cheltuirea banului public careian. Sau după ce criteriu au fost amplasate camerele de supraveghere în oraş.

Buletin de Carei a  urmărit mereu  ca  banul public sa fie cheltuit cu responsabilitate, a semnalat derapaje in gestionarea acestuia,indiferent de nationalitatea celor  vinovati de risipirea lui si a consemnat (adica a redat) desfasurarea sedintelor CL,activitatea si luarile de cuvant ale  alesilor locali.

Nu ţin minte ca în publicaţia condusă de finul primarului să fi apărut vreun material legat de starea Cimitirului Eroilor din Carei măcar după semnalările noastre sau de caricatura  de hartă tipărită cu acordul naşului său şi nici de faptul  că există uriaşe diferenţe între  fondurile alocate evenimentelor comunităţii maghiare spre deosebire de celelalte sau de prezenţa a doi academicieni la Ziua Armatei de la Carei.

Sunt ferm convinsă şi de faptul că nu comunitatea maghiară careiană se împotriveşte amplasării de busturi ale personalităţilor româneşti în municipiul Carei,pe locurile solicitate de iniţiatori  sau de asigurarea de condiţii decente elevilor de la Şcoala Vasile Lucaciu,de unde imaginile cu geamurile din secolul trecut au făcut înconjurul lumii.Nu comunitatea maghiară este împotriva arborării steagurilor tricolore de Ziua Naţională a României  şi nici împotriva includerii imaginii binecunoscutului monument pe harta municipiului Carei,ci conducătorii vremelnici ai oraşului,ce fac parte din formaţiunea UDMR.

Scorul obţinut de primarul Sibiului în primul tur de scutin la Carei,ca de altfel în toată Transilvania,i-a creat multe nopţi albe edilului dependent de pomenile electorale de la bugetul de stat,ştiut fiind că nu e capabil să se descurce altfel,cele 4 firme falimentare personale ale sale dovedind-o cu prisosinţă.

Acesta a fost şi motivul pentru care a candidat in 2008 la primăria Carei,singura modalitate de a-şi  asigura existenţa după intrarea in faliment  a societăţilor sale ca urmare a managementului defectuos.

Cu alte cuvinte,primarul depinde în mod vital de electoratul maghiar,cel fără de care este la nivelul 698,adică numărul de voturi obţinute candidând ca şi independent. Si cum electoratul a evoluat de la stadiul de pisicut,atins de reale probleme finaciare  ce asteapta rezolvare de la orice conducator, independent  de etnie,problema devine spinoasa.

Si  cum rezultatele candidatului  ACL în primul tur au fost peste aşteptări pentru edil,mintea diabolică de  dreapta a găsit de cuviinţă să speculeze situaţia şi să îl folosească ca agent electoral pe  liderul opoziţie din CL,susţinătorul candidatului neagreat de primar,consilierul liberal   Ilie Ciută. Doar că în sens invers,prezentat ca element negativ,pentru a îndrepta opţiunile electoratului către susţinătorii săi. Cum dintre consilierii UDMR fac parte şi 4 membrii FDG,e curios cum va reuşi să îi determine pe aceştia să i se alăture în demersurile sale.

Personajul Ilie Ciută,inginer de meserie,detinătorul unei firme de productie din 1991,fără  restanţe la plata impozitelor sau a contributiilor sociale pentru angajatii săi majoritar maghiari,fără  pretenţii la favoruri din partea primăriei,este impreună cu colegii săi liberali,coşmarul primarului Kovacs.

In disperarea sa,nici o minciună nu este prea gogonată când vine vorba de denigrarea liberalilor,cu semnătura finului său de cununie,director de cotidian judetean abonat la banii  primăriei Carei.

Potrivit Proceselor Verbale ale şedintelor Consiliului Local,consilierii liberali au votat fiecare dintre proiectele initiate de Carmen Egli,sef birou proiecte din primăria Carei pentru modernizarea oraşului dar,din motiv de aburire …de ochelari, nu de  pe urma escapadelor  bahice (precum  cea de la Viena),finuţul a consemnat exact pe dos,că doar naşu plăteşte iar adevarul nu are relevanta pentru un jurnalist de talia lui.

Obosit de atâtea eforturi pentru a acoperi  dezvăluirile despre derapajelor economice din primăria Carei,primarul Kovacs foarfecă liberalii din orice poziţie ,probabil şi în somn.

Nu tu posturi la neveste,nu tu facilitate de obţinere de lucrări în primărie,nu  tu paranghelii commune pe banii contribuabililor,nu tu cerşit favoruri,…nimic din tot ce poate oferi un primar în funcţie  nu este solicitat de liberalii careieni. Cum să mai lupte cu ei?  Ce să le mai ofere ca să le poată cumpăra tăcerea?

Probabil stresat şi presat de la nivel superior ca să adune voturile necesare,cum a fost şi cazul  întâlnit în biserica din Ianculeşti unde tranzacţiona construcţia unei capele mortuare în schimbul voturilor în favoarea unui anumit candidat,primarul Kovacs încă mai este în căutarea unei ieşiri din impas pentru a aduce la tăcere consilierii liberali care se prezintă la şedinţele de consiliu cu temele făcute. Poate  întrunirea din această seară de pe strada Vasile Lucaciu a fost întru  aflarea soluţiei magice.

Nu era cazul să vă chinuiţi şi să convocaţi atâta amar de lume la adresa de pe strada Vasile Lucaciu pentru găsirea soluţiei,domnule primar. V-o oferim noi cu titlu gratuit ,cum facem cu toate articolele de promovare a turismului local careian si a activităţilor cultural-artistice, publicate pro bono din respect pentru careieni.

Nu aşteptăm să şi înţelegeţi dar vă oferim în continuare cîteva idei pentru a reduce la tăcere  liberalii careieni,aflaţi în slujba celor ce le-au oferit voturile,spre  disperarea domniei voastre.

Încep prin a vă propune să efectuaţi cât mai multe vizite precum cea de  joi,împreună cu viceprimarul,cu o maşină de teren,pe strada Danko Pista,venind dinspre Cerbului,şi în alte perioade decât cele de campanie electorală,pentru a asigura un minim de condiţii decente locuitorilor de acolo,chiar dacă sunt o minoritate. Bănuiesc că nu aţi observat noua groapă de gunoi a oraşului dar luaţi în considerare că Buletin de Carei vă pune gratuit la dispoziţie informaţia,în premieră,ca să nu mai băgaţi mâna în bugetul local pentru astfel de semnalări din partea finului dvs.

Puteţi continua cu asigurarea unui climat de bună înţelegere şi respect între etniile ce formează comunitatea careiană,evitând manifestări de genul  celei desfăşurate la dezvelirea statuii sf.Florian,catalogat de finul dvs ca protector al Careiului  dar  românii prezenţi ( cei care nu asistau la slujba de  ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril) nu au avut parte de traducerea istoricului prezentat de vorbitori şi nici de alte explicaţii adiacente oferite de invitaţi. La dezvelirea unei statui care se consideră a fi protectorul urbei,în calitate de primar al unui oraş multietnic,trebuie să fiţi atent la toate aceste aspecte,doar aveţi primul cuvânt în oraş,să vă feriţi de a pune comunitatea românească careiană  în situaţia ingrată de a nu înţelege nimic din discursuri şi program,să   nu daţi ocazia  apariţiei  de situaţii care să dăuneze imaginii domniei voastre.

Nu e tardivă nici tipărirea  unei hărţi a municipiului Carei în care să apară toate obiectivele turistico-istorice precum şi adevărata istorie a oraşului,şi să o distribuiţi în exact aceleasi locuri ca şi cea tipărită in anul 2013 ,de unde era omis Monumentul Ostaşului Român şi unde apar tot felul de bazaconii de care evident că nu sunteţi responsabil.

Afirmaţii de genul  „maghiarii nu iubesc acest monument din Carei „  nu vă fac cinste şi nici nu cred că reprezintă opinia maghiarilor din oraş care nu au fost deranjati niciodata de opera de arta din centru si nu au avut probleme de convieţuire cu românii. Si asta v-o spune o careiancă născută  şi crescută în Carei,înconjurată de prieteni de toate etniile. Si ca între cunostinţe,am să vă spun că nu e foarte greu să începeţi să vă reconsideraţi atitudinea. Totul constă în a acorda Respect tuturor locuitorilor oraşului,indiferent de naţionalitate şi a renunţa la atitudinea de …rasa superioară,specifică perioadei  celui de-al doilea  război  mondial, aducătoare doar de suferinţe şi jertfe umane. Prietenii mei acceptă că sunt româncă,că îmi repect înaintaşii la fel cum şi eu respect faptul că ei sunt maghiari în orice împrejurare. Adică sunt Ianos sau Laszlo sau Jeno  indiferent unde se află şi nu se chinuie să devină Ion sau Vasile sau Eugen,  după interlocutori.

Si tot pentru a nu da ocazia liberalilor să vă mai adreseze interpelări in cadrul sedintelor de CL,puteţi demara procesul de inscripţionare a  maşinii Renault fluence cumpărată din fondurile Fundaţiei de promovare a turismului local la nici o lună de la înfiinţare,cu care circulaţi de 2 ani fără a fi inscripţionată,dovedind astfel careienilor buna dvs.credinţă si mai ales   bunele intenţii în promovarea turismului careiean.

Nu daţi curs orgoliilor şi ambiţiilor mărunte domnule primar şi nu refuzaţi dreptul   comunităţi din Ianculeşti de a avea o capelă mortuară,chiar dacă voturile lor nu vor fi pe placul  dvs. . Cum vă  simţiţi  când toate satele înconjurătoare ce aparţin de comune   au astfel de construcţii  de strictă necesitate  iar singurul sat ce aparţine de Carei este condiţionat de o anume orientare politică pentru a beneficia de capelă? Întrebarea e valabilă şi în cazul Căminului Cultural sau al şcolii care aşteaptă doar semnătura domniei voastre pentru a se începe lucrările de renovare şi  folosirea ei în scopuri de strictă necesitate pentru săteni.

Cu astfel de gesturi,veţi fi surprins să constataţi  veţi beneficia de laudele liberalilor careieni.

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu