Mizeria şi şobolanii de la blocul dintre Casa de Cultură, Teatru şi centrul oraşului ,focar de infecţii

• publicat la: 13 noiembrie 2014
Mizeria şi şobolanii de la blocul dintre Casa de Cultură, Teatru şi centrul oraşului ,focar de infecţii

Mizeria de nedescris de la blocul din spatele Casei de Cultura recent inaugurate de candidatul Kelemen Hunor  doar in prezenţa persoanelor de etnie maghiară, este la un pas de a se transforma într-un adevărat focar de boli şi infecţii.

Deşi am semnalat de mai multe ori acest aspect,încă nimeni nu a fost interesat să dea piept cu realităţile din blocul din spatele Casei de Cultură şi a Teatrului Municipal, unde se intră prin curtea dintre sediul PSD si Cărţile Funciare. Se aşteaptă cazuri concrete de oameni muşcaţi de şobolani pentru a se lua măsuri?

Blocul, bine împănat cu şobolani şi mizerie de nedescris, tronează falnic în centrul oraşului si se poate admira şi de la geamul sălii de sedinţe din sediul noii primării, recent inaugurate.

Preocupat de Campania electorală pentru formaţiunea interesată mai mult de atacuri la adresa contracandidaţilor decât de prezentarea  de programe şi soluţii viabile pentru cetăţeni, primarul se foloseşte de finul director de cotidian judeţean abonat la contracte de publicitate cu primăria Carei pentru atacuri la adresa opoziţiei,ignorând  condiţiile insalubre  din ghetoul aflat in spaţiul  locativ al  primăriei. Chiriaşii  beneficiază de apă cu miros de urină,fiind nevoiţi să se deplaseze în alte locuri pentru a aduce lichidul vital.

Intentiile serioase ale primăriei, legate de ameliorarea situaţiei actuale de la blocul-ghetou  de locuinte amintit, sunt transpuse în practică  prin  ridicarea unui zid  înconjurător …împotriva oricărei priviri indiscrete şi evident  împotriva mirosului fetid ce emană de la grupurile sanitare.

Oamenii care trăiesc acolo  sunt de diferite etnii si categorii de vârstă. Unii sunt pensionari, alţii angajaţi la diferite  firme din oraş, alţii şomeri, unii cu familii alţii singuri, unii cu handicap, dar toţi….năpăstuiţi de soartă.

Români,maghiari şi rromi împart deopotrivă condiţiile de mizerie pentru care plătesc  chirie la primăria Carei dar si utilităţi la Apaserv sau Electrica. Toate familiile cu care am vorbit sunt la zi cu plăţile,dovedind acest fapt cu chitanţe . La parter, familia formată din doi handicapaţi locomotor, a întârziat cu o lună plata parţială şi …s-a trezit cu chemare în instanţă.

Un grup de locatari a luat drumul Prefecturii, după  semnalarea noastră din 30 martie 2014 dar. ..tot la mâna primăriei  Carei au ajuns.

“Veniţi să vedeti şi la noi cum trăim”

Dacă in interiorul spaţiului de locuit al oamenilor domneşte   curăţenie şi ordine,mizeria de pe casa scărilor si din spatiul numit grup sanitar e greu de imaginat sau de descris in cuvinte.

Am intrat in câteva locuinte,la solicitarea locatarilor careieni si am constatat  că sunt oameni simpli,dar iubitori de curăţenie.

Chiriaşii unui  spaţiu din ghetoul central sunt muncitori la o firmă din oraş, încă nu au copii dar nici posibilităţi  materiale pentru a-şi găsi un apartament în oraş, asa că au apelat la primărie.

‘Nu am crezut că vom ajunge să trăim în asemenea mizerie.Veniti să vedeti si la noi cum trăim,să vedeti ce este la baie. După ce ati scris in primăvară,au venit cei de la primărie,au schimbat ceva coloane la baie,au mai pus niste tevi si apoi nu i-am mai văzut pe aici. E înfiorător când ai nevoie să mergi la baie mai ales noaptea când mişună şobolanii. Avem servici si plătim si chiria la primărie si apa si curentul dar e bătaie de joc acest bloc.”

 

O altă familie are copii de diferite vârste şi povestesc cum sunt nevoiţi să evite baia pe timpul nopţii şi să folosească vase specifice pentru nevoile fiziologice. Imaginile sunt de coşmar.

Unul dintre chiriaşi insistă să ne arate  locurile pe unde intră şi ies şobolanii şi cum au reuşit să îi rărească  în perioada verii.

Şă vedeţi cum ieşeau cu zecile când au venit muncitorii să schimbe ceva ţevi.  Am încercat să numărăm şobolanii care  ieşeau din găuri dar  după  40  am renunţat.

Dezastrul persistă de 6 ani

Stabilimentul în discuţie era internatul  Grupului  Şcolar “Simion Bărnuţiu”  Carei, are 49 de camere dispuse pe 5 nivele si a ajuns in aceasta situatie de 6 ani.

Unii oameni locuiesc de 8 ani în acest loc. Ei ne-au povestit că acum 6 ani erau condiţii mai adecvate: “băile funcţionau,toate erau la locul lor, dar de când au băgat…pe unii coloraţi, s-a stricat tot.Aceste camere le-au fost repartizate de la Primărie”.

Nu aşteptăm noi să vină Primăria să ne facă nouă curăţenie, dar măcar să trimită pe cineva să-i pună la treabă pe toţi, şi să respecte curăţenia şi oamenii din bloc. Sunt aici destui care primesc ajutor social. Vara, mirosul devine de nerespirat. Nu vine nimeni să vadă ce-i aici.
Avem de plătit pentru apă 1200 de lei. Eu îmi spăl hainele şi fac baie la o prietenă, pentru că aici nu se poate.  De ce să plătesc atâţia bani pe apă şi de unde? Noi ne plătim apa şi curentul.  Dacă ar fi scoase vreo 6 familii de aici, altfel ar fi treaba….Când vine cineva tot pe ţigani îi întreabă. Să ne intrebe şi pe noi! Dar cine votează – primeşte. Numai dumneata
(n.r. reporterul) ai venit prima dată la noi. Nouă ne vin şi facturile dar lor nu …noi trebuie să le achităm, ei nu.

Prima semnalare a  situaţiei din blocul prezentat a fost în martie 2011.  De atunci se ştie de mizeria şi condiţiile insalubre în care îşi duc viaţa peste 100 de persoane din CAREI. Ultima a fost în săptămâna dinaintea venirii oaspeţilor din Guvern la  Ziua Armatei, în speranţa că cineva va încerca să pună o vorbă bună la primărie pentru ca aceşti oameni de condiţie modestă să aibă acces la condiţii decente de trai,dacă tot îşi achită chiria şi utilităţile.

Se aşteaptă izbucnirea unei epidemii  sau a invaziei de şobolani peste gardul recent construit,la Centrul Cultural,pentru ca cineva să ia măsuri?

Situaţia nu e mult diferită nici pe strada Doina, în imobilul unde nu poţi să intri fără să apelezi la ajutorul Poliţiei Locale sau Municipale.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 13 noiembrie 2014 - 16:23

Să se pună dinamită sub acest bloc și să se dea locatarilor locuințe sociale, din alea cu care se tot laudă primașul de o grămadă de vreme.

Sau și mai bine, să fie eliberat un lakás din blocul respectiv si să fie mutat cu domiciliu forțat acolo primașul Kovács pe perioada unui mandat, adică timp de patru ani.

Poate-l mănâncă șobolanii fiindcă el are carnea frăgezită și fazandată bine cu bikavér și ii lipsește și pielea de pe obraz.

de intrebare la 15 noiembrie 2014 - 13:33

la acesti oamni din centrrul orasului nu va ganditi domnule primar ? conteaza mai mult ce puteit pune deoparte din lucrarile din oras decat soarta amaritilor acestora carora le-ati adus 6 familii de colorati pe cap ???? lor nu le dati 50 de alegeri cum ati facut la inceputul saptamanii pe strada cerbului si danko pista ? discriminati si amaritii ?

de roman la 15 noiembrie 2014 - 14:33

In cea mai mare masura locatarii blocului sunt vinovati pentru halul in care arata acest loc ,nusunt in stare sa faca un pic de curatenie .Se complac in situatie si astepta sa vina cineva sa le rezolve problemele.NU le mai plangeti de mila .

de magyar la 15 noiembrie 2014 - 14:53

asta spui tu care nu ai fost acolo ca sa vezi ce si cum!!!
adica in camera si bucatarie are curatenie ca in farmacie si la baie face mizerie…cine te crede postac primarist..sau ai fi finutu dupa 2 pahare ….

de carol la 15 noiembrie 2014 - 14:57

nu va puneti mintea cu alde pesticidele cu nume de roman ca nu stiu ce se intampla in oras inafara de pragu primariuluiu unde fac plecaciuni si de unde le arunca cate un os de ros de la masa primara!
pentru ei toti care nu roiesc in jurul covaciului nu conteaza asa sunt de infatuati. doare adevarul…mai ales cand vezi si pozele….nici nu stiu cum nu le e rusine sa mai scrie1!

de csongor la 15 noiembrie 2014 - 15:41

nu vreau sa supar pe nimeni dar sastiti ca la fel este si pe strada doina unde chiriasii bagati acolo de primarie au si animale mari!
mai demult a fost acolo camin de batraini si a fost foarte frumos si erau perdelute albe la geamuri si era cabinet de asistenta si bucatarie frumoasa dar cei care au venit in ultimul timp la primarie au adus aici pe toti cei care le aduce lor voturile.
nu mai intereseaza pe ei orasul numai daca se poate lua jumatate din facturile.
ati vazut ca primarul nu a avut nici bani de paine cand a venit la 2008 la primarie cu ajutorul lui lajos si uitati acum cum se face casa lui dupa fiecare lucrare din acest oras! nu trebuie sa credeti ca noi nu vedem ce se intampla si de ce ataca primarul numai pe liberali pentru ca de ei are frica ca spun adevarul>

de roman la 16 noiembrie 2014 - 18:51

Ati inteles complet gresit .Poate nu m-am exprimat bine , nu tin partea nimanui ,daca in fata locuintei as avea o asemenea situatie ,macar as face curatenie si dupa aia as vedea din cauza cui s-a ivit situatia,nu stai domnule cu mizeria langa tine, si ceri tot timpul solutii pentru problemele tale de la altii ,in mod sigur nu cred ca le este usor oamenilor din acest bloc, dar un pic de initiativa le lipseste . Jignirilor nu le raspund ca nu imi sta in caracter . Oricum ce am scris in prima postare este o parere pur personala .

de Horia Maries la 26 noiembrie 2014 - 20:57

A facut cineva plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii impotriva lui Eugen Kovacs Jeno, care a separat cu un gard de 2 metri rromii si nevoiasii din blocul acela fetid, de noul Centru Cultural ?????

Daca n-a facut nimeni, o fac eu !!!

Acesta este un gest evident de discriminare, similar celui facut de primarul de Baia Mare care a separat blocurile in care locuiesc tiganii, de oras, printr-un ditamai gardul.

http://www.realitatea.net/decizia-justitiei-zidul-ridicat-de-primarul-din-baia-mare-fapta-de-discriminare-la-adresa-romilor_1282124.html

de florin la 26 noiembrie 2014 - 22:01

daca nu ajungea primar aici ajungea si jeno in 2008 cand nu avea bani nici de paine si a pierdut si casa la banca pentru datoriile.
nici acum n u este pe numele lui pana nu plateste datoriile !

Lasati un comentariu