Președintele Iohannis intră în scenă în forță. Legea amnistiei şi Legea traseismului în vizor

• publicat la: 18 noiembrie 2014
Președintele Iohannis intră în scenă în forță. Legea amnistiei şi Legea traseismului în vizor

 

Klaus Iohannis, noul președinte ales duminică, a transmis marți mai multe solicitări publice către parlamentari și Guvern într-o conferință de presă. Iohannis a spus că așteaptă bugetul „să ne arate Guvernul de unde plăteşte pomenile electorale, ce taxe şi impozite va creşte şi cum vede anul 2015”.

Parlamentului, noul președinte i-a cerut să pice legea amnistiei și grațierii, să dea undă verde cererilor de arestare, să se simplifice procedura de ridicare a imunității parlamentarilor, să schimbe legea electorală.

Declarațiile lui Iohannis pe această temă

– Am avut astazi doua intalniri, cu sefii de filiale si cu grupurile parlamentare reunite (ale PNL – nr.). Vrem sa va spunem pe scurt concluziile

In primul rand, noi am inteles semnificatia votului de duminica. Romanii au dat un vot puternic, clar, si eu am inteles, colegii mei au inteles mesajul

– In consecinta, cateva directii politice pe care vom merge inainte, si va vorbesc acum in calitate de inca co-presedinte al PNL, pentru ca ACL si-a terminat misiunea, nu mai exista incepand de luni

– In Parlament, trebuie votata si picata legea amnistiei si gratierii

– Trebuie urgent sa inceapa discutiile pe Codul Electoral. Exista o comisie, trebuie sa se reactiveze, iar toate partidele trebuie sa inceapa discutiile pe Codul Electoral, care aduna toata legislatia in materie, este nevoie de o imbunatarire neta si clara in acest domeniu

– Este nevoie de un vot foarte clar in Parlament pe cereri de incuviintare venite din partea justitiei, nu putem continua in felul in care s-a lucrat, blocand prin vot anumite demersuri ale justitiei

– Apoi, reluarea discutiei si urgentarea lor in ceea ce priveste legea de simplificare a ridicarii imunitatii parlamentarilor

– Tot legat de Parlament, renumita OUG 55, cu care PSD a dorit sa legalizeze traseismul, este blocata in Senat, este nevoie de reluarea discutiilor

– Aşteptăm bugetul. Este nevoie de bugetul pe 2015. Să ne arate Guvernul de unde plăteşte pomenile electorale, ce taxe şi impozite va creşte şi cum vede anul 2015.

La Parlament,Camera Deputatilor a respins prin vot, marti, Legea amnistiei si gratierii. Votul a fost unul covarsitor: 293 de deputati din 297 prezenti au votat impotriva proiectului de lege.

Subiectul nu a mai fost dezbatut, ci supus direct la vot.

Marian Neacsu, liderul deputatilor PSD a dat asigurari ca social-democratii vor vota pentru respingerea legii.

Camera Deputatilor este camera decizionala.

Subiectul a fost introdus in Parlament pe neasteptate si era cat pe ce sa fie votat la data de 10 decembrie 2013, zi pe care presa si Opozitia au numit-o „martea neagra”.
Atunci, initiativele legislative au fost votate la foc automat, fara o dezbatere consistenta.

Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi dupa ce PNL s-a razgandit si nu a mai dorit sa il sustina, si, in ciuda solicitarilor repetate ale Opozitiei, PSD a refuzat sa il repuna pe ordinea de zi pentru a fi respins si subiectul incheiat.

ACL si Klaus Iohannis, candidatul aliantei la alegerile prezidentiale, a sustinut in repetate randuri pe parcursul acestui an ca alianta PSD-UNPR-PC a tinut proiectul la sertar asteptand ca Victor Ponta sa castige alegerile prezidentiale si legea sa fie votata fara a exista riscul scandalizarii opiniei publice.

comentarii

de otilia la 19 noiembrie 2014 - 07:36

si uite asa bujorii cu miros de calin devin si tulipani ….acolo se poarta turistii…
ce om si presedintele iohannis …sa vrea el sa puna lucrurile la punct….de fapt,e liberal! si unul cu partid adevarat nu neinregistrat la tribunal.

de Horia Mărieș la 19 noiembrie 2014 - 09:45

Intr-un interviu apărut ieri in ziarul local online de limbă maghiară (Kovács Jenőt kérdeztük, 2014.11.18. – M. T. R. ) primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs Jenö explică de ce, in contradicție cu majoritatea votanților de etnie maghiară, el a optat să-l susțină și să voteze in favoarea actualui premier, in favoarea lui Victor Viorel Ponta.

Nu o să comentez ce a declarat, este treaba lui, alegerea lui, dreptul lui constituțional, atãta l-a dus capul.

Tot interviul poate fi rezumat la o singură idee ce bântuie in capul gol al primasului si anume:
„Interesul (meu, personal) poartă fesul!”.

Partea proastă este că înainte de alegeri, și mai ales înainte de turul II, Kovács a încercat, prin diferite mijloace (vezi paranghelia cu Sigheteanul și cu popii de la Vraja Viilor, vezi ieșirea execrabilă și de cel mai prost gust de la biserica ortodoxă din Ianculești, vezi sforile pe care a încercat să la tragă la balul Lăsata Secului – Unirea, vezi articolele pro-Ponta pe care le-a plătit și le-a promovat în ziarele roșii/roz sătmărene, etc.) a încercat sa „tragă după el in” iad, la Scaraoțchi și pe cei slabi de înger din Carei spunându-le fără ocolișuri pe cine trebuie să voteze, recte (de la rect) pe Ponta.

Chestia asta eu nu i-o pot ierta și sper că pentru treaba asta, smoala din cazanul lui personal din Iad, să aibă temperatura cu cel puțin 100 gr. C mai mare decât temperatura din cazanele celorlați.

Nici careienii cu scaun la cap, indiferent de etnie, nu i-au iertat-o.

Dar de fapt nu asta voiam să vă spun.
Voiam să vă spun că acest Kovacs are la activ deja cca 10 ani in funcția de primar al Careiului.
Mă imtreb dacă in acesti 10 ani a reușit să asimileze ceva în privința „meseriei” de administrator al unui oraș, de gospodar de frunte al municiuciului. Eu unul cred că nu.
Sunt multe aspecte posibil de discutat aici, dar vă prezint azi doar unul singur.

Vă rog să aveți puțină răbdare și să navogați puțin pe site-l primăriei care l-a avut pe Johannis ca primar cca 14 ani. http://www.sibiu.ro
Apoi, vă rog să comparați site-ul (portal odicial al) Primăriei Sibiu cu site-ul oficial al Primăriei Carei.
Nu vă va fi greu sa va convingeți că site-ul Sibiului este ordonat, bine organizat, functional, cu toate informațiile aduse la zi, în timp ce site-ul Primăriei Carei este pur și simplu o MIZERIE. Și nu de azi, de ieri, ci de ani de zile.

N-am pretenția ca acest Kovacs să aibă măcar o parte din calitățile lui Johannis: cinste, corectitudine, puctualitate, hărnicie, patima pentru lucru bine făcut, fiindcă cei doi provin din medii și din neamuri diferite, Kovacs fiind, așa cum foarte bine se știe, neam de tristă.

Dar măcar 5000 de euro de investit din banii publici ai Primariei Carei, Kovacs tot ar fi putut să găsească, ca să pună la punct site-ul oficial al Primăriei, acesta fiind un lucru absolut necesar pentru informarea tuturor din lumea asta largă, și mai ales a celpracare se înteresează într-un fel sau altul de Carei.

Kovacs n-a fost în stare, desi a avut și bani și timp destul (10 ani) la dispoziție.
Pe scurt, Kovacs nu este un individ pe care să poți conta că este în stare să facă o mică treabă ca lumea. Exclus.

Și incă o mică diferentă (ne?)SEMNIFICATIVĂ intre cineva care este adeptul lucrului bine făcut și un neam de traistă nepriceput: declaratia de avere a primarului Sibiului postată pe site, are data de 10 iunie 2014 iar declarația de avere a primașului Kovács Jenă postată pe site-ul oficial al Primăriei Carei are data de 24 iulie 2008. Oare care-i mincinosul mare dintre cei doi?

Q.E.D.

de Horia Mărieș la 19 noiembrie 2014 - 12:36

Doar pentru cei ce știu, vor și mai au răbdare să citească.
Nu este cazul covaciului.

http://www.iohannispresedinte.ro/files/userfiles/Program-prezidential.pdf

Lasati un comentariu