Săptămâna Educaţiei Globale la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ Carei

• publicat la: 25 noiembrie 2014
Săptămâna  Educaţiei Globale la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ Carei

Săptămâna Educaţiei Globale încurajează elevii şi cadrele didactice, dar şi diverse grupuri de tineri să exploreze activităţi educaţionale pentru cetăţenie globală. Este o ocazie pentru a aborda probleme legate de diversitate şi inegalitate la nivel local cât şi la nivel global, cu o înţelegere a problemelor de bază ale cetăţeniei globale şi responsabilităţii.

În perioada 17-21 noiembrie, în cadrul programului Săptămâna Educației Globale – ediția 2014, la nivelul unităților de învățământ, s-au desfășurat activități cu tema ”Securitatea alimentației”. Săptămâna Educației Globale încurajează preșcolarii, elevii, liceenii și cadrele didactice să inițieze activități educative care să abordeze teme asociate temei de anul acesta, cum sunt: risipa, sănătatea hranei, responsabilitatea socială (sărăcia, zone dezavantajate), conservarea hranei, protecția consumatorului, antreprenoriat, sănătatea solului, mediu etc.

În săptămâna 17-21 noiembrie la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” s-au desfăşurat următoarele activităţi:

1.      Suntem ceea ce mâncăm” , activiate care a pornit de la prezentarea „Piramidei alimentelor”,o întâlnire cu medicul scolii pentru a informa elevii cu privire la rolul alimentaţiei în dezvoltarea fizică şi mentală, probleme de alimentatie in randul adolescentilor.

La aceasta activitate s-au implicat urmatoarele persoane: dir. adj. prof. ing. Oprea Dorina, Consilier educativ prof. ec. Govor Aurelia, Prof. diriginte. Gulaci Marta si dr.Catana Melania.

2.      “Opreste risipa de mancare!” – campanie de responsabilizare a adolescenţilor pe tema combaterii risipei alimentare, campanie realizata de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2014. In cadrul acestei activitati li s-au prezentat elevilor diverse materiale realizate de catre MADR privind criza globala, cine risipeste mancare si de ce, care sunt solutiile, bune practici.

Cadre didactice implicate: Consilier educativ prof. ec. Govor Aurelia, Prof. ing. Mos Augustin

3.      ”Deseuri alimentare transformate in preparate delicioase”.

Activitatea a constat in realizarea in cabinetul alimentar a unor preparate utilizand reziduuri alimentare. Scopul activitatii a fost acela de a responsabiliza elevii sa economiseasca alimente si sa invete sa gaseasca o modalitate de intrebuintare si pentru alimentele uscate sau usor degradate.

Cadre didactice implicate: Consilier educativ prof. ec. Govor Aurelia, maistru instructor Sanislai Terezia

4.      „ Fii un consumator responsabil! Cunoaste-ti drepturile!”

Pe parcursul saptamanii in cadrul orelor de dirigentie au fost realizate dezbateri pe tema protectiei consumatorilor, impartasirea unor experiente mai mult sau mai putin placute ale elevilor, in calitate de consumatori.

5.      Ziua Mondiala fara tutun

Pe parcursul zilei de 20 Noiembrie 2014 s-au desfasurat mai multe activitati prin care s-a incercat conştientizarea de către elevi a consecinţelor negative ale consumului de tutun.

D-na prof. Pridea Daniela , consilier asistenta psihopedagogica, a realizat o activitate la clasa a XII-a, prin care a semnalat mituri legate de fumat, consecinte ale fumatului, principalele cauze ale fumatului, riscurile la care se expun fumatorii, motivele pentru care tinerii se apuca de fumat, modalitati de renuntare la fumat.

De asemenea, membrii Consiliului Elevilor din cadrul colegiului, coordonati de prof.consilier educativ Govor Aurelia, au distribuit diverse materiale informative legate de fumat, atat elevilor cat si cadrelor didactice.

6.      „Saptamana legumelor si fructelor donate”

În săptămâna 17-21 noiembrie, în cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC), s-a desfăşurat Campania „Săptămâna legumelor şi fructelor donate”. Acţiunea este iniţiată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi are ca scop sensibilizarea elevilor şi preşcolarilor cu privire la situaţia dificilă în care se află copiii afectaţi de lipsa alimentelor.

Pe parcursul săptămânii diriginţii, elevii şi voluntarii SNAC s-au implicat în colectarea de legume şi fructe care au fost donate Casei de tip familial SPERANŢA , situată in Carei pe strada Andrei Muresan nr.3 . Casa are o capacitate totală de 12 locuri şi are 12 beneficiari. Aceştia s-au bucurat de pachetele primite şi au mulţumit tuturor pentru sprijinul acordat.

Cadre didactice implicate: dir. adj. Prof. ing. Oprea Dorina, responsabil SNAC prof. Coşarcă Elena, Consilier educativ prof. ec. Govor Aurelia.

Lasati un comentariu