Segregare etnică la Carei

• publicat la: 24 noiembrie 2014
Segregare etnică la Carei

 

Incurajati de lipsa de reactie a autorităţilor statului,în municipiul Carei a avut loc o altă manifestare menită să iniţieze  noi fisuri în climatul bunei înţelegeri între etnii şi a respectului reciproc.Manifestările  discriminatorii şi învrăjbirea mai mult sau mai puţin conştientă între etniile conlocuitoare din Carei au girul primarului Kovacs prin tolerarea lor, prin refuzul amplasării de busturi ale personalităţilor româneşti din motive numai de el înţelese, prin refuzul tipăririi dicţionarului personalităţilor locale careiene (numai pentru că numărul românilor este mai mare decât al maghiarilor), prin organizarea de evenimente inaugurale cu program exclusiv in limba maghiară şi înşiruirea poate continua.

Sâmbătă 22 noiembrie 2014, a avut loc o manifestare cu titlul din poza ataşată, iniţiată şi organizată de organizaţia tinerilor maghiari, despre care presa de limba română nu a primit înştiinţare  iar afişul evenimentului a fost realizat exclusiv în limba maghiară !

Pentru o aniversare a 300 de ani de existenţă a  Grădinii Viilor din municipiul Carei  nu s-a găsit de cuviinţă de către organizatori să fie realizat un afiş şi în limba română ca să aibă acces şi publicul larg, nu numai cunoştinţele lor.

Manifestarea are loc la 2 săptămâni de la dezvelirea bustului Sf  Florian , manifestare de amploare din centrul oraşului, stabilită a avea loc de sărbătoarea Sf Arhangheli Mihail şi Gavril, la ora la care creştinii români erau în biserică  şi unde toate explicaţiile  şi programul artistic au fost exclusiv în limba maghiară,  în prezenţa primarului Kovacs.

În timp ce românii din oraş  au aniversat 150 de ani de la naşterea  primului ministru al româniei, Ionel Brătiuanu, cu bustul mobil şi stau cu bustul regelui Ferdinand în depozitul sculptorului Radu Ciobanu, primarul Kovacs asistă la evenimente de inaugurare de statui cu titlu de protectoare a oraşului  fără nici o explicaţie a istoricului şi semnificaţiei acesteia în limba română!

Pentru programul artistic au fost solicitate numai persoane de etnie maghiară. Până şi instituţia Pompierilor , ISU Someş, a fost ignorată oficial, ştiut fiind că Florian era protectorul pompierilor.

Directia imprimată de primarul Kovacs, mereu împotriva comunităţii românesti  care nu îi este aservită, nu poate duce la nimic bun într-un oras multietnic. Până si comunitatea de moţi ce apartine de UAT Carei  este terorizată de iesirile acestuia, preponderent în prag de campanii electorale când se foloseste de statutul său de primar pentru a conditiona realizarea unei necesare capele mortuare contra voturi dar nu acceptă gestionarea  căminului cultural de ianculeşteni, le îngrădeşte suprafaţa lacului  cu sârmă ghimpată aidoma unui lagăr de concentrare din vremurile de tristă amintire şi construieşte parcări şi fundaţii de imobile pe suprafaţa de păşunat pe care sătenii plătesc impozite.

Cu asemenea exemple din partea presedintelui UDMR, e de înţeles scăparea tinerilor maghiari de a nu promova prin afişe româneşti evenimentul dedicat unui cartier ce face parte din municipiul Carei din România.

redacţia

 

comentarii

de magda la 24 noiembrie 2014 - 20:37

la intrare in castel sunt niste tablouri cu inscrisuri in maghiara si nu exista niciunde o traducere a lor

Raspunsuri

Lasati un comentariu