Solicitare de verificare a listelor suplimentare de la primul tur de scutin

• publicat la: 6 noiembrie 2014
Solicitare de verificare a listelor suplimentare de la primul tur de scutin

Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice si Funky Citizens au solicitat Autoritatii Electorale Permanente sa verifice toate listele suplimentare pentru indicii de vot multiplu, inclusiv prin compararea lor cu cele permanente. Pentru ca toate sectiile de votare au avut regim de sectie speciala, adica au permis exprimarea optiunii electorale pentru alegatorii care nu erau din localitatea respectiva pe liste suplimentare, riscul de frauda electorala prin vot multiplu este unul ridicat.

Chiar daca sunt anumite judete cu pondere mai mare de voturi pe listele suplimentare, cum ar fi Olt, Ilfov, Iași, Timis, Valcea, Teleorman etc. consideram ca toate listele trebuie verificate. De asemenea, trebuie acordata o atentie crescuta sectiilor din mediul rural unde s-a inregistrat un numar semnificativ al celor care au votat pe aceste liste, in ciuda faptului ca nu reprezinta zone de interes turistic sau universitar, iar aceasta prezenta nu poate fi justificata.

In al treilea rand, consideram ca decizia Biroului Electoral Central de a ingradi accesul la obtinerea de copii dupa listele electorale organizatiilor neguvernamentale si candidatilor independenti este una restrictiva. In acest context, solicitam AEP sa initieze procesul de verificare de urgenta, pentru a se evita ca suspiciunile din turul 1 să se repete și în turul 2.

Lasati un comentariu