Spectacole pentru copii sâmbătă şi duminică la Festivalul de teatru Spot 2014 Carei

• publicat la: 21 noiembrie 2014
Spectacole pentru copii sâmbătă şi duminică la Festivalul de teatru Spot 2014  Carei

Zilele  de sâmbătă,22 noiembrie şi duminică, 23 noiembrie  vor fi pline de evenimente dedicate in special celor tineri si foarte tineri,in cadrul  Festivalului Internaţional de Teatru pentru Studenţi SPOT  2014.Sala de sport a liceului ,,Iuliu Maniu’’ va găzdui  spectacolul dedicat copiilor, realizat de Compania SPOT, intitulat ,, VI-L MAI AMINTIŢI PE DOCTORUL BALONAŞ MAGICIANUL BALOANELOR?’’, unde sunt aşteptaţi toţi copii care vor să-l cunoască pe Balonaş. Duminică, 23 noiembrie, în ultima zi a festivalului,de la ora 15.00, tot la sala de sport a liceului ,,Iuliu Maniu’’,va avea loc un spectacol bilingv pentru copii, în limba română şi  în limba maghiară denumit ,,To bee or not to bee’’, care va fi pus în scenă de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca.

Joi seara, în a patra zi a festivalului Spot, în sala de sport a liceului ,,Iuliu Maniu’’ a avut loc un spectacol inedit de teatru, un show de improvizaţie a grupului Impro Patzan venit din Oradea. Spectatorii au putut vedea mai multe exerciţii de improvizaţie, membrii grupului interacţionând cu publicul, de la care au avut nevoie de spaţii, titluri, de melodii, meserii şi scene pe care să le aleagă pentru a începe acţiunea. Impro Patzan au cântat ,,Şpaga’’, au mimat diferite caractere şi sunete într-un mod inedit, reuşind să ne facă se râdem şi să creeze astfel un spectacol unic împreună cu publicul din Carei.

Ziua de vineri are în program conferinţa publică “Relaţia actor – spectator: Strategii interactive şi participative în teatrul contemporan” susţinută de dr. Aristiţa I. Albăcan de la Univerrsitatea Hull, Marea Britanie, începând cu ora 15.00, la sala de sport a Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu’’. Tot aici, la ora 18, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău prezintă “Upgrade”, scenariu colectiv, spectacol de teatru-dans.

La ora 19.30 la Statuia Sf. Florian membrii Atelierului Rokytka din Budapesta evoluează într-un spectacol de “estradă de apartament” intitulat “Ferma fericirii”. La ra 22.00 la Manejul EQUUS din Parcul Dendrologic trupa Belamuhely, tot din Budapesta, susţine un concert cu instrumentele ei total neconvenţionale, fabricate din deşeuri industriale, din obiecte de uz casnic modificate, butoaie, ţevi, componente de biciclete şi calculatoare, tigăi, cutii de carton.

Sâmbătă, 22 noiembrie, începând cu ora 11.00, aceeaşi trupă, Belamuhely va organiza un atelier de confecţionat instrumente la manejul Equus din parcul dendrologic. De la ora 15.00 va avea loc spectacolul dedicat copiilor,  intitulat ,, VI-L MAI AMINTIŢI PE DOCTORUL BALONAŞ MAGICIANUL BALOANELOR?’’, care este creat de Compania Spot.

În programul de sâmbătă figurează spectacolul ,,Ispitirea lui Ingrid Bergman, care este un One women show după Chris Greenhalgh, cu Biro Iulia,din Ungaria.

De  la ora 19.00 va avea loc  piesa de teatru ,, Anatomia sufletului’’, un spectacol commedia dell arte, care va fi pus în scenă de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca.

Pentru ziua de duminică,organizatorii  anunţă următorul program:

DUMINICĂ, 23 NOIEMBRIE

ora 17.00 – Sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu
Reboot the Roots, Londra, Marea Britanie
WORD SOUND HAVE POWER, spoken word and poetry cu FURIOUS GEORGE / ENG
Ora 18.00 – Sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu
kata a bodoki halmen & Adrian Electroclown
SPOT, performance realizat pe durata festivalului / RO / HU / ENG
Ora 19.00 – Sala festivă a Liceului Teoretic
Trupa de teatru francofon a Liceului Teoretic
HAINELE CELE NOI ALE ÎMPĂRATULUI, după Hans Christian Andersen / FR
Ora 20.00 – Sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu
Compania SPOT Carei
GALERIA UMANĂ MEŞTERUL MANOLE, scenariu colectiv / RO

comentarii

de Horia Mărieș la 23 noiembrie 2014 - 03:00

Azi va suna gongul final. Clujenii deschid ziua finală, duminică la ora 15, cu spectacolul pentru copii “To bee or not to bee”. La ora 17 are loc recitalul artistului britanic Furious George, urmat de un performance pus la punct pe durata festivalului. La Liceul Teoretic, la ora 19, se joacă, în limba franceză, “Hainele cele noi ale împăratului”, cu trupa francofonă a şcolii. “Galeria Umană Meşterul Manole” încheie festivalul la sala Colegiului Tehnic “Iuliu Maniu”, seara, la ora 20.
Fericiți careienii care vor putea participa la acest deosebit de interesant act de cultură. Îmi pare rău că sunt departe.

Prilej să-l felicit din nou pe domnul Paul Sarvadi fiindcă a reușit să organizeze, invingând greutățile și piedicile care i se pun mereu cale și această ediție a festivalului studențesc de teatru SPOT. Am citit numai cronici și impresii elogioase, inclusiv pe facebook.

Nu-l cunosc personal pe tânărul domn. Dar asta nu inseamnă să nu-l apreciez mult pentru talentul său, pentru abnegație sa, dar mai ales pentru tăria de caracter și pentru voința de care dă dovadă pentru ca să-și realizeze planurile pe care și le-a propus in viață. Sincerele mele felicitări.

N-ar strica de loc ca domnul Paul Sarvadi să fie sprijinit ceva mai consistent la viitoarele ediții SPOT pe care le va organiza în mod sigur, de către comunitatea careiană căreia ii aduce în fiecare an un eveniment cultural deosebit, inclusiv de către Primăria Carei. Un ajutor financiar de cca 20-25.000 lei (dacă știu eu bine) din partea primăriei mi se pare foarte puțin, atunci când îmi aduc aminte că o carte editată prin Slovacia despre neamul Károlyi a fost finanțată de primărie cu cca 40.000 lei.

Ar trebui să existe și la primărie o scară reală a valorilor nu numai scări strălucitoare și lucioase de marmură, pe care scară valorică festivalul SPOT să stea foarte sus. Dar cine știe, poate lucrurile se vor mai schimba, poate lucrurile vor fi „mai bine făcute”, inclusiv la primăria din Carei, în viitorul apropiat. Trebuie să rămânem optimiști.

Bravo Domnule Paul Sarvadi! Mie îmi plac și îi admir pe cei care au puterea să facă un fel de single man show.
Adică să facă singuri și să ducă la bun sfârșit o treabă la care ar trebui să se înhame mult mai mulți, cum este de exemplu și organizarea festivalului SPOT. Chiar dacă pentru asta cei merituoși sunt nevoiți să taie un porc.

Lasati un comentariu