Tema votului prin corespondenţă l-a scos din sărire pe Ponta

• publicat la: 12 noiembrie 2014
Tema votului prin corespondenţă l-a scos din sărire pe Ponta

Momentul cel mai fierbinte din cadrul confruntării de marţi seara a avut drept punct de plecare o întrebare legată de votul prin corespondeţă adresată lui Victor Ponta de către jurnalista Denise Rifai.

 

2 în 1 minciuni

Victor Ponta a fost întrebat (din studioul B) de una dintre ziaristele postului (Denise Rifai) de ce nu s-a luat, înainte de alegeri, măsura introducerii votului prin corespondenţă pentru alegătorii din diaspora. Premierul Ponta a explicat de ce, numai că afirmaţiile sale nu au avut nicio legătură cu adevărul. Întâi dialogul dintre jurnalistă şi premier

Victor Ponta: Votul prin corespondenţă se poate stabili prin lege, doamnă. Cu minim, conform deciziei Curţii Constituţionale, cu minim 6 luni înainte de data alegerilor.

Denise Rifai: Spre exemplu, posibilitatea transferului primarilor către ce partid îşi doresc, fără să-şi piardă mandatul, a fost o chestiune stabilită, de asemenea, prin lege, o ordonanţă de urgenţă care venea să suspende câteva articole dintr-o lege. În cazul acela s-a putut…

Victor Ponta: Conform Constituţiei României, da, alegerile electorale se fac doar prin lege, nu pot fi…

Denise Rifai: Mulţumesc frumos!

Realizator: Mulţumesc domnule…

Victor Ponta: Eu sunt convins că ştiţi ce spune în Constituţie pe această temă şi decizia Curţii Constituţionale

 

Deci, premierul Victor Ponta spune că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu 6 luni înainte de alegeri. Dar în acest caz, premierul se face că uită de OUG nr. 45 din 26 iunie 2014 prin care s-a modificat Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României. Între 26 iunie şi 2 noiembrie diferenţa este mult mai mică de 6 luni. Deci iată că s-a putut modifica legislaţia şi chiar sub semnătura lui Victor Ponta. Numai că judecătorii CCR în deciziile nr.51/2012 şi nr. 682/2012 în care instanţa constituţională sancţionează modificarea legislaţiei electorale în anul alegerilor (deci nu este vorba de 6 luni, ci de anul alegerilor), apelând şi la recomandrile Comisiei de la Venezia, pentru modificări de esenţă ale legii. Ori introducerea votului prin corespondenţă, pentru un segment limitat de alegători nu este o modificare de esenţă a legii.

Dar în acelaşi timp, tot în dispozitivul CCR se menţionează – şi tot raportat la recomandările (cu caracter consultativ) Comisiei de la Venezia că în anumite situaţii „pot fi acceptate excepţii de la regula de un an, de exemplu, dacă este necesar să fie remediate pe cale legislativă probleme neprevăzute, sau pentru a rectifica legislaţia electorală, acolo unde aceasta ar aduce atingere drepturilor recunoscute la nivel internaţional”. Acest paragraf permitea Guvernului să modifice, inclusiv în aceste zile, prin ordonanţă de urgenţă, art.12 din legea alegerilor prezidenţiale articol care se referă la obligaţia MAE de a stabili numărul de secţii de votare în diaspora.

O discuţie tensionată cu un Ponta foarte nervos

Tema votului prin corespondenţă a fost preluată şi de Klaus Iohannis, care a acuzat că PSD s-a opus luării acestei măsuri. Vizibil enervat, Victor Ponta a făcut tot posibilul ca subiectul să fie cât mai puţin discutat, Ce a ieşit, se poate vedea în cele ce urmează:

Klaus Iohannis: …În comisia care se ocupă de revizuirea Constituţiei s-a discutat despre chestiunea votului electronic şi votului prin corespondenţă, şi PSD-ul a fost ferm şi total împotriva introducerii acestui concept în proiectul de revizuire a Constituţiei.

Victor Ponta: Cine v-a spus lucrul ăsta? Că nu aţi făcut parte, nefiind parlamentar, n-aţi făcut parte din comisie.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, pot să vă rog să nu mă mai întrerupeţi?

integral pe cotidianul.ro

comentarii

de emil la 12 noiembrie 2014 - 17:03

E bine! „Alegeri electorale”! Felicitări pentru pleonasm.

de dj la 12 noiembrie 2014 - 21:52

oricum vot iohanis!
satui de psd cu udmr!

Lasati un comentariu