Apă geotermală exploatată ilegal în Carei. ANRM nu îşi protejează…resursele

• publicat la: 9 decembrie 2014
Apă geotermală exploatată ilegal în Carei. ANRM nu îşi protejează…resursele

Semnalam în data de 10 septembrie 2014, că pe raza municipiului Carei apa termală este exploatată şi folosită la discretie fără  ca primăria,deţinătoarea puţului de apă geotermală, să deţină vreo licenţă de exploatare.

Contactat iniţial telefonic,Radu Miron,seful ANRM,agentia Bihor,de care apartine şi Careiul,a confirmat că nu a eliberat vreo licenţă  de exploatare pentru nimeni din municipiul Carei şi că va face o deplasare pentru a constata acest aspect la faţa locului.

Nici după o lună de zile nu a fost nimeni din Agenţie interesat de a constata legalitatea exploatării apei termale din Carei în condiţiile în care primăria Carei a concesionat bine mersi ştrandul oraşului  pentru suma modică de 1.ooo euro pe an,cu tot cu apa geotermală din subsolul careian care alimentează bazinele aducătoare de profituri uriaşe. Nici primarul nu este interesat de atragerea de fonduri la bugetul local prin încheierea de contracte corecte si avantajoase pentru oraş dar  nici ANRM,din punctul de vedere al resursei naturale.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, singura care poate elibera licenţe pentru extragerea apei termale,este prea putin interesata de situatia resurselor naturale  din acest colţ de ţară.

ANRM, instituţia abilitată să aplice Legea minelor, care prevede că exploatarea de apă geotermală fără permis sau licenţă „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani”, nu a facut-o.

Aparitia  în Buletin de Carei  (-care nu face parte din niciun trust de presă dar care are urmăreşte atent gestionarea banului public la primăria Carei-)  a faptului că apa geotermală  este exploatata la liber,a  provocat agitatie în unele compartimente ale administratiei locale. Astfel,după câteva drumuri de Oradea,la şedinţa  din 3 decembrie 2014 apare pe ordinea de zi  Proiectul  de hotărâre privind aprobarea:,,PROGRAMULUI DE EXPLOATARE PERIMETRUL CAREI – F 4714 – jud. Satu Mare.

Cu alte cuvinte,după zeci de ani de exploatare  ..largă  a resurselor naturale fără nici o autorizaţie şi moca,primăria a decis că e cazul să intre în legalitate. Tot e bună şi presa locală la ceva,nu-i aşa, domnule primar?

La sedinta din 3 decembrie 2014,unde materialele au fost oferite consilierilor cu 5 zile inainte de dezbateri,doar consilierii liberali au fost interesati se soarta puţurilor de apă termală a orasului si de implicatiile financiare pentru intrarea in legalitate. Consilierii majoritari,cei UDMR,au fost simpli spectatori,alături de aliaţii lor. Nici din greşeală nu au pus vreo intrebare sau nu au avut vreo curiozitate legată  de acest subiect.

Astfel,la solicitarea primariei Carei,SC Transgex SA Oradea, firmă titulară a mai multor licenţe de explorare/exploatare a apei geotermale,intocmeste documentatia privind perimetrul de exploatare Carei,in suprafata de 0,15 kmp,cu limita de adâncime de 1600 m,pentru a asigura apa geotermală pentru ştrandul termal din localitate. Costurile lucrării se ridică la 84.500 lei,din bugetul local.

Comisia Economică,întrunită cu o zi înainte de sedinţă, propune întăbularea dreptului de proprietate asupra corpului de bază a procesului de predare-primire din 1975,cu   4 voturi pentru si o abţinere.

Consilierul Bucureştean  a solicitat lamuriri despre  cine suportă costurile  si dacă  se poate concesiona si altcuiva acest puţ.

Pentru că noi suntem proprietarul,noi stabilim la cine dam apa geotermala. Dacă concesionează altcineva ştrandul, o să dăm la concesionarii respectivi, deci nu este bătut în cuie. Licenţa de exploatare o să aibă  primăria, dar prin licitaţie de atribuire   poate să aibă şi altcineva şi atunci câştigă cineva, da nu-i 100% că cel concesionat, câştigă altcineva, o firmă, vinde el apa la ştrand.Apa nu e proprietatea noastra. Eu  zic că nu-i voie să dăm drumul din mână la licenta.Nu mai trebe s-o liciteze altcineva.  Dacă facem noi explorarea, deci toate investiţiile, cheltuielile le  plătim noi, atunci o să primim autorizaţia respectivă…” a  precizat  sef birou tehnic,Rakovski Francisc.

Legat de autorizatia de exploatare,consilierul liberal Ciută a afirmat că se doreşte de fapt punerea în curat  afacerii cu apa termală din oraş.

„Noi nu că dorim să,, punem la punct’’. Hai să fim serioşi! Noi vrem  să punem la punct autorizaţia de exploatare pentru apa termală  care până acuma s-a exploatat şi n-a fost autorizaţie. Şi acuma a descoperit cineva că se foloseşte apa termală şi nimeni n-a plătit nimic.Valoarea este de 84.500 lei . Durata  programului de exploatare se eşalonează pe o perioadă de 2 ani conform anexei. Vă rog frumos să treceţi în procesul verbal, ca să-i amintesc domnului primar şi peste un an, că nu vom recupera bani de la adminstratorul de la ştrand pentru că şi administratorul de la ştrand face parte din grupul de interese”.

Consilierii Dan Bontea si Marius Rusu au solicitat la rândul lor detalii despre recuperarea de către oraş a investitiei de 84 mii lei.

‚Fiind vorba de o sumă de 84.500 de Ron care se eşalonează pe 2 ani de zile,se vorbea că aceşti bani se vor recupera prin vânzarea apei termale. Cum v-aţi gândit să rezolvaţi această problemă?Cum vă gândiţi să faceţi acest lucru?Şi în cât timp? Dacă puteţi să prezentaţi o procedură  care presupune acest aspect, recuperarea sumei investite”.

Răspunsul primarului Kovacs a fost :„Eu vreau ca acest puţ să fie pus la punct. Eu nu vreau să comentez alte aspecte.Vom vedea”.

Supus la vot,proiectul întruneşte votul favorabil al consilierilor majoritari şi spectatori. Municipiul  Carei rămâne mai departe să beneficieze de venituri la bugetul local doar din contribuţiile careienilor oneşti sau a înţelegerilor primarului cu mai marii din coaliţie, contractele avantajoase pentru oraş cu firmele particulare fiind neglijate.

“Nu putem noi  scrie, cât pot ei risipi din banul public!”

Daniela Ciută

P.S.

Puteti urmari desfasurarea sedintei la sectiunea Filmul Saptamanii sau pe

https://www.youtube.com/watch?v=o5MWqAvMXEo

comentarii

de karcsi la 10 decembrie 2014 - 08:23

cel mai sustinator din campanie al lui jeno nu vreti sa si platste pentru apa calda?/cum credeti ca se fac banutii????
fentezi statul si nu ploatesti darile asa cum face primarul in carei si atunci vreti sa plateasca altii??/jó sok pénz jutot nekik
si bine ca cere banii buni pentru noi la intrare si strandu mere cu apa de gratis!!!!

de varga la 10 decembrie 2014 - 10:19

Care este problema dumneavoastra.daca se investeste in ceva ptr folosul orasului nu va convine.cereti autorizatie de apa termala.asa bravo voua da daca o sa reusiti sa inchideti ceva ce este de folos orasului.hai sa fim seriosi si ce daca nu are autorizatie.intre capleni si berveni exista un put cu apa termala ce curge direct in sant si nu se foloseste nimeni de aceea apa termala.de ce nu cereti autorizatie animalelor salbatice de acolo?sa va fie rusine,daca se face ceva folositor in orasul acesta,voi cautati nod in papura.ar fii mai indicat sa inchida Hagen strandul si sa mergem cu totii in ungaria si sa ne lasam banii acolo.si sa nu mai vb despre miile de turisti care vin si isi lasa banii in orasul nostru.mi e greata de postarile dumneavostra pe acest site.sunt ortodox dar sincer va scriu ca am votat si voi vota tot cu udmr si in continuare ptr ca nu i vad pe cei din alt partid apti ptr a ne conduce orasul.

de pentruvarga la 10 decembrie 2014 - 10:35

varga vine de la cel ce a primit post in primarie si neamurile ce lucra la strand???
si normal ca votezi cu udmr ca de acolo iti vin foloasele.
careienii sa faca bine si sa n u mai plateasca darile la oras si nici caldura si sa isi foreze puturi ca sa scoata apa termala si sa isi faca caldura si bazine la fel ca altii care nu platesc .
cum ar fi sa nu mai platim nic taxa de radiotv numai pentru ca e benefica pentru oras asa ca ce mai trebe sa platim?
asa se intampla cand primarul exte exemplu negativ si nu isi platesate datoriile pentru care are retinere din salarul de primar!

de zsolty la 10 decembrie 2014 - 10:37

bine ca noi trebe sa platim biletul de intrare la strand dar voi nu platiti pentru apa termala ce scoateti din pamant.
primaria a dat pe 0 mie de eurou strandul ca sa fie bine pentru oras si nici nu plateste pentru apa calda si atunci noi de ce sa platim daca patronul de la strand primeste totul gratis?
careienii de ce sa nu se bucure de apa calda daca tot este pe gratis?

de Geologul. la 10 decembrie 2014 - 10:38

Daaa,Rakovski Francisc,esta specialist in Geologie!!
Si-a facut stagiatura la sondele din Piscolt si Curtuiseni,daca s-ar aduna cantitatea de gazolina sustrasa de catre acesta ,intr-un loc,ar inunda tot Careiul si imprejurimile!!
Acest personaj ar trebui sa faca ciocul mic si sa stea ascuns sub biroul primarului!
Dar daca totusi nu vrea ,poate vrea sa ne explice ce anume la recomandat in functia de la Primarie si cat la costat!?

de roland la 10 decembrie 2014 - 11:08

sa nu incurcam sezonu cu fazonu si geologu cu feri rakovski..la primaria carei geologu este sef de personal si a facut parte din comisia de la prefectura de la concursul pentru postul de secretar si director economic si a corectat lucrari juridice si economice!!!
asta da baiat destept.nu inteleg de ce primaru nu pune pe el la locul luio sroth clari daca tot asa bine se pricepe sa corecteze lucrarile la concurs

de ptrGeologul la 10 decembrie 2014 - 12:20

The inseli Moncher a facut stagiatura la Agro Carei subt indrumarea celebrului director Nadoas…..

de musiu la 10 decembrie 2014 - 12:58

la acel agro unde nevasta lui imi directoru,angajata de 3 luni de jeno si cea care a picat cu 2 jumate la concursul pentru postul de director economic la prim,aria carei,preda la seral si face pe profesoarul in timp ce profesorii titulari sunt lasati pe dinafara????â
despre acel agro vorbim monser?

de prabusire la 10 decembrie 2014 - 13:00

Acum incercati sa inchideti strandul?Ce va doare pe voi ca cei din Carei putem face baie aici la noi in oras!Rautatea din voi lasa de dorit.

de varga la 10 decembrie 2014 - 13:01

Zsolty vrei apa termala gratis?ptr ca parinti tai au investit bani in strand.nu?pai cat timp a fost al primariei strandul nici apa rece nu am avut.iarasi ptr a avea strandul pe care il avem acuma la dispozitie sau investit sute de mii de euro.doar pompa de presiune ptr a sustrage apa termala a costat zeci de mii de euro.si cine ii plateste investitia lui daca tu zsolty vrei sa ai intrare libera si cine plateste angajatii daca tu zsolty nu vrei sa platesti nimic.sa fim seriosi,acestia sunt bani ce platesti ptr bilet.de exemplu 5 lei ptr sauna ce a ce poate il costa pe patron mai mult lemnele apa de la dus,curentul electric angajatii etc.si 7 lei strandul cu apa termala?!!!

de varga la 10 decembrie 2014 - 13:11

Nici din greseala nu am pe nimeni la primarie si nici macar pe portarul de la poarta nu il cunosc.la strand nu am neamuri ce lucreaza sunteti informat gresit.eu frecventez stranduri mai des pe timp de iarna ptr sauna si apa termala,si ma bucara faptul ca nu am nevoie sa bat 60-70 de km ptr o relaxare de 2 sau 3 ore.iarasi daca voi cei ce publicati acestea postari sunteti frustrati.pastratile ptr dumneavostra si nu le publicati publicului ptr ca nu este nimeni curios.

de vasi la 10 decembrie 2014 - 13:28

Futevar lumea in gură buletin de carei

de vasi la 10 decembrie 2014 - 13:31

Va donez bani de intrare la strand pentu buletin de carei si pentru sărmanu Zsolti care nu a vazut apa termala numai atunci can sa pisat in vana

de robi la 10 decembrie 2014 - 13:59

huo da e liber la postacii lui roli ce face afaceri cu primaria si cu banii careienilor????
hagen vrea sa faca afaceri pe banii orasului si sa incaseze ca primaru faRA sa dea impozite si taxe???
asa opricine stie face afaceri.
mare suparare ca buletinu face dezvaluiri !!!!

de Andrei la 10 decembrie 2014 - 14:01

Care este „reteta” pentru asa afaceri profitabile in Carei ?! La ce usa trebuie batut ?

Apa termala gratis + strand „gratis” (1000euro/AN) + terenuri gratis (drumul) + canalizare gratis + cine stie mai cate ..

de varga la 10 decembrie 2014 - 14:11

Robika irtam mar valami fejeb ami rad is ilik.ha nem ertel romanul akor at irom neked magyarol is.ok?

de vasi la 10 decembrie 2014 - 14:14

Mi van robika nem engednek be ingyen a strandra az zavar?

de varga la 10 decembrie 2014 - 14:14

Aici era vb despre apa termala.voi o lungiti deja cu canalizare drumuri etc.de ce va abateti de la subiect?

de vasi la 10 decembrie 2014 - 14:18

Alo mai nou BULETIN DE CAREI este responsabil pentru taxe si impozite?

de de myky ! la 10 decembrie 2014 - 14:35

pentru cine nu stie…
De 2-3 saptamini drumul ce duce in spatele strandului este impracticabil pentru ca se introduce o canalizare de la blocurile ANL pana in fata strandului.Si ghiciti pe unde???
Pe drumul care ba era deschis ba era inchis cu bariera.Si apropo de apa termala:anul acesta apa ba era cu ulei ba nu curgea.,,curatarea putului sa nu fie un motiv ca sa mai sifoneze niste bani” de la stat.

de vasalie la 10 decembrie 2014 - 15:40

Buletin de Carei suplineste deja rolul primariei ramasa fara conducere locala care sa protejeze banul public.
deranj mare ca au iesit la lumina afacerile strandului cu cei doi primari.
e usor sa faci afaceri pe banii careienilor si ai statului roman pe care ap[oi il injuri ca la usa cortului !!!!
\ia spune tu varga cum e sa faci afaceri pe resursele orasului si sa nu platesti nimic ca taxe???
ar trebui sa va fie rusine sa mai dati ochii cu oamenii din oras pe care ii taxati bine la intrarea la strand ca sa va umpleti voi buzunarele!
cica pompa de presiune ptr a sustrage apa termala a costat zeci de mii de euro.
da de ce nu spuneti cate sute de mii de euro ati sustras voi din buzunarele oamenilor???
de ce nu spuneti cat era taxa de inchirtiere pt firmele cu produse din strand si nici macar factura nu dadeati si in ultimul timp erau obligate sa ia marfa de la depozitul vostru!!!
de taxa de ..protectie de la cei cu camerele de inchiriat cand o sa scrieti varga??? cit ati sustras de la oameni din acea taxa???

de ptrmusiu la 10 decembrie 2014 - 16:14

Yes, Musiu de acel cost agro….

de PROAUTONOMIST la 10 decembrie 2014 - 16:26

Problema voastra e alta…daca ar fi un „Escu” si nu un Hagen, n ati avea nimic de comentat…asta e adevarul…

de vasalie la 10 decembrie 2014 - 16:42

problema voastra e ca sunteti hoti si nu stit trai fara banii de la Romania ca daca va vroia hungaria demult erati plecati da cum la referendum nu au vrut pe lenesii de la erdelyi ati ramas aici si capusati tot ce puteti.
daca sunteti asa de dastepti de ce nu ne aratati cum se face o afacere fara ascunzisuri si furt de apa termala?

de Horia Mărieș la 10 decembrie 2014 - 16:43

@PROAUTONOMIST

N-am avea nimic împotrivă nici dacă te-ai semna cu PORCUL.
Chiar s-ar potrivi.

de Ciobanu Mihaita la 10 decembrie 2014 - 16:50

nu mi se pare corect ca cineva sa isi faca afacerile folosind resursele naturale ale tarii fara sa plateasca nimic!
un primar nu ar trebui sa permita ca orasul sa piarda bani pntru ca cineva sa isi rotunjeasca veniturile personale numai daca nu are ceva interes si el.

de cosmote la 10 decembrie 2014 - 16:52

probabil primarii sunt obisnuiti cu astfel de afaceri ca si la piata e plin de haveri care vand tigari sub nasul politistilor lui ecsedi

de gabriel la 10 decembrie 2014 - 16:55

folosirea de apa geotermala de la oras fara aprobari nu se numeste furt? conteaza cum se numeste hotul sau conteaza ce face el?primaria de ce permite astfel de furtisaguri?

de cosmote la 10 decembrie 2014 - 18:22

horia maries traieste din banii lui si nu fura de la oras ca si primarii;mai mult,primarii fura terenurile si casele lui horia maries pe care acesta le are mostenire de la parinti.
famiglia din jurul primarului traieste num ai din furat de la careieni.
primarul din carei are retinere pe salarul de primar pentru datorile la bugetul de stat de miliarde,

de laura la 10 decembrie 2014 - 18:24

cat mai ttrebuie ca sa mintim ca sa ne pastram locul de munca?

de Horia Mărieș la 10 decembrie 2014 - 19:33

@varga : Te mănâncă pe undeva de alții? Scarpină-te in voie, chiar si in public, nu te jenö, dar nu pe aici la BdeC.
Du-te la Szasz L, la Boros Erno sau la MTR.
Frustată-i mămica ta fiindcă te-a făcit tembel. Ez nagyon bisztos.

de gizike la 10 decembrie 2014 - 23:07

si eu fac cerere la primarie pentru ca sa am apa termala la incalzirea de locuinta.
o sa primesc si eu tot gratis ca si strandul?

de varga la 11 decembrie 2014 - 08:27

Tu horia esti un frustrat,debil mintal care nu are nici mama nici tata.ai un singur prieten „prostia”ca altfel nu am explicatie sa stai toata ziua in fiecare zi si sa comentezi la postarile din buletin de carei.singuratatea ti a mancat neuronii:))) ma gandesc ca ai si un animal de companie cu care te masturbezi toata ziua.

de Marian la 11 decembrie 2014 - 08:58

Postacul varga raspunde tuturora, el e suparat pentru orice interventie negativa la adrsa strandului. Hai ma varga, nu avem voie sa nu fim deacord ca cineva nu plateste pt ceva pt care ar trebui. Hagen e imaculat? Nu a platit ca a vrut sa fenteze si cred ca ar trebui sa fie sanctionat pentru asta, cu amenda, cu plata retro, cu un sut in fund. Nu stiu cu ce, dar e o fapta comisa care intr-un stat normal ar trebui ca comporta o sanctiune si nu o partinire oarba cum faci tu. Iar in partea a doua a evenimentulul situatia e urmatoarea, se vor plati niste sute de milioane de lei din bugetul local pentru ca Hagen sa primesca legal apa termala dar pe gratis. Poate esti comunist sau poate nu intelegi ca in capitalism totul e pe bani. De ce ar trebui sa fie taman o resursa naturala pe moca. Si din acel lucru pe moca, sa incaseze cineva bilete si deci sa produca profit.

de nelu la 11 decembrie 2014 - 09:18

postacu varga trage pe nas de la baietii inainte sa scrie… ca tot e platit in natura….

de varguta la 11 decembrie 2014 - 11:58

mare suparare in cartieru vesel ca vine vremea sa scoata si bani din buzunar pentru smenuielile facute cu jenobacsika;au chefuit pe banii careienilor si ai statului in voie colo in spate ascunsi de intuneric si acum cred ca toata lumea e a lor si toti trebe sa munceasca ca ei sa poata chefui cu fetitele….jenika tata da nu iti ajunge cat ai sifonat pana acum dupa ce ca nu ai platit miliardele datorie???\

de cabanasoarelui la 11 decembrie 2014 - 12:00

ce fel de afacere e cea in care folosesti banii si resursele statului si pastrezi pentru tine tot profitul?
de ce nu dati reteta si la noi ca nici noi nu vrem sa mai platim darile la stat!
si noi avem copii de crescut si pe ce sa cheltuim banii!

de emil la 11 decembrie 2014 - 16:55

ortodoxu varga

Pompa de presiune este destinată să extragă apa. Că o sustrage, cum zici, este din cauză că nu are autorizație și că nu plătește pentru ea. Dacă ștrandul ar obține autorizația nu i s-ar diminua profitul decât cu un procent comparabil cu al redevențelor. Dacă ar da pentru oraș măcar 5% din profit ar fi ceva. Dar nu dă nici 1%. Iar dacă nici atât nu poate da din profit (adică din câștigul net) atunci proprietarul este atât de nehalit încât ar merita să nu mai aibă clienți. Nu cred că este cineva care crede cu adevărat că dacă ar pbține autorizație și ar și plăti pentru apă, ștrandul ar ajunge în incapacitate de plată. Ar avea un profit mai mic, desigur, dar ar aduce și bani cinstiți pentru oraș. Dar asta cu banii cinstiți nu e pentru jenă.

de emil la 11 decembrie 2014 - 17:01

postarea anterioară era pentru varga 13:01.
plus errata „obține” în loc de „pbține”

de Horia Mărieș la 11 decembrie 2014 - 21:13

@varga la 11 December 2014 – 08:27

Nici popa nu predică de două ori, dar de data o să fac o excepție:
„Frustată-i mămica ta fiindcă te-a făcut tembel, imbecil, chiar și cretin. Ba p-a măti!”

de Nicusor la 12 decembrie 2014 - 23:00

Bine ca va agitati ca pepsi-ul cu apa geotermala ilegal exploatata, dar cand au venit muncitorii de la firme de prospectiune ungare si poloneze si au forat intre Cauas si Tasnadul Nou, nu ati latrat nici unul. In curand astia o sa exploateze gazele de sist, o sa otraveasca totul in zona, si ia de aici apa geotermala.O sa fie jaleeeeeeeeeee in zona noastra daca nimeni nu zice nimic.

de de gigi ! la 12 decembrie 2014 - 23:29

90 la suta dintre Careieni merg la strand in Nyrbatator pentru ca noi la Carei nu sintem in stare sa facem un bazin acoperit.In Baia Mare de exemplu (la seneca) este un bazin acoperit unde apa este incalzita cu centrala pe lemne si lumea merge si daca biletul costa 20-25 lei iar noi la carei avem apa „termala”si avem un bazin care semana cu un ciubar (caldare de lemn).

de Levente la 12 decembrie 2014 - 23:33

daca nu ai scrie nicusor am crede ca esti roli care tremura ca pierde apa termala gratuita si nu mai are obiectul muncii sale de sustragere de bani necuveniti!!!
pe cei de la sonde si prospectiunmi nu cunoaste kovaciu ca sa faceti iar un drum de oradea????
poate faceti bai la vana cu gaze sustrase gratis si mai cotizati la campanie la jeno ca sa poata iar sa semneze pentru o mie de euro pe an pt inchiriere strand oras!

de csaba la 12 decembrie 2014 - 23:52

bazin acoperit nu a trebuit la oras cand au vrut sa dea liberalii la cheie proiectul pentru oras pentru ca beko primarul a dorit sa aduce la strand acest bazin si mai bine nu a dat teren decat sa fie ca vine de la liberali.
bazinul a vrut beko sa face la strand ca de acolo se pune pt campania electorala apoi si trebuie multumiit pt ce primesti si daca estedin bani de la oras atunci si mai bine iese,.
pana nu se termina cu afacerile negre si cu mafiotii din carei nu o sa fie bine pt careieni si nici nu o sa avem bani la oras ca sa putem sa facem bazin acoperit pentru careieni si nu pentru primari si haverii lor/

de emil la 16 decembrie 2014 - 21:49

nicusor, ai auzit de firma sătmăreană winstar, care a obținut dreptul de a prospecta subsolul României și de a întocmi o evaluare a ceea ce se găsește în el? Cum winstar nu are mijloacele necesare (deși a câștigat licitația!) a angajat o firmă din Ungaria care efectuează toate operațiunile. Ei bine, eu am scris despre asta, dar „instituțiile” nu aud, nu văd, nu știu, nu cunosc. Or avea vreun interes?

de reka la 16 decembrie 2014 - 22:08

nicusor are frica ca se termina cu apa termala gratis de la strand si pierde banii lui taticutul

Raspunsuri

Lasati un comentariu