Cine este Alina Gorghiu, noul preşedinte al PNL

• publicat la: 19 decembrie 2014
Cine este Alina Gorghiu, noul preşedinte al PNL

Alina Gorghiu, aleasă joi pentru a deveni preşedintele PNL , este cel mai tânăr preşedinte din istoria acestui partid şi prima femeie care ajunge într-o astfel de poziţie, cu o vechime de 12 ani în PNL, deputat şi avocat de profesie.

Născută pe 16 septembrie 1978, Gorghiu a devenit membru al PNL în 2002, numărându-se printre tinerii care s-a remarcat la nivelul organizaţiei de tineret, alături de Bogdan Olteanu,Dan Motreanu, Mihai Voicu sau Cristian Boureanu.

În 2005 a fost aleasă de congresul PNL membru al Curţii de Onoare şi Arbitraj a partidului, iar între 2007 şi 2008 a fost consilier al preşedintelui AVAS, în perioada în care această poziţie era deţinută de Teodor Atanasiu.

Între 2004 şi 2008 a fost consilier local la nivelul Sectorului 5 al Capitalei, dar s-a remarcat la nivel public în toamna anului 2008. La acel moment, PRM contestase în instanţă Hotărârea de Guvern de delimitare a colegiilor uninominale pentru alegerile parlamentare solicitând anularea actului. Gorghiu, la acel moment candidat pentru un mandat de deputat, a făcut o cerere de intervenţie în procesul de la Curtea de Apel Bucureşti în favoarea Guvernului Tăriceanu şi împotriva acţiunii PRM, având în cele din urmă câştig de cauză.

La alegerile parlamentare din 2008 a câştigat mandatul de deputat în urma redistribuirii voturilor, mandat recâştigat în 2012. 

În Parlament s-a remarcat prin faptul că a condus comisia de anchetă în cazul fostului ministru, Monica Iacob Ridzi, după apariţia în presă a informaţiilor legate de fapte de corupţie în cazul acesteia.

Comisia de anchetă condusă de Gorghiu a realizat un raport care a dus la votul Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Ridzi, fapt petrecut în perioada guvernării Boc.

Alina Gorghiu este membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, calitate deţinută şi în mandatul anterior. De asemenea, a fost vicepreşedinte al Camerei şi membru în comisiile pentru revizuirea Constituţiei înfiinţare în legislaturile 2008-2012 şi 2012 – 2016.

Până în luna septembrie a acestui an a deţinut calitatea de vicelider al grupului deputaţilor PNL, iar din martie 2013 este membru în delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

În decembrie 2012, Alina Gorghiu a candidat în grupul deputaţilor PNL pentru a fi desemnată chestor al Camerei Deputaţilor, având inclusiv susţinerea conducerii PNL şi a lui Crin Antonescu, însă a pierdut cursa împotriva lui Dan Motreanu.

De asemenea, numele noului preşedinte PNL a fost vehiculat în mai multe rânduri în perioada USL pentru a ocupa poziţia de ministru al Justiţiei, însă liberalii au optat pentru Mona Piviniceru la acel moment.

De altfel, ea s-a numărat printre juriştii PNL care au gestionat zona justiţiei, a contestărilor realizate de liberali la Curtea Constituţională, reuşind în primăvara acestui an să obţină decizia BEC privind interzicerea folosirii mărcii USL de către PSD.

Gorghiu s-a implicat în adoptarea legislaţiei privind profesia de mediator, amendarea Codului penal şi Codului de procedură penală, însă nu a reuşit să impună reglementarea insolvenţei persoanelor fizice.Cu ocazia discuţiilor pe marginea revizuirii Constituţiei, ea a susţinut reglementarea în legea fundamentală a votului prin corespondenţă şi a reducerii vârstei pentru a vota de la 18 la 16 ani.

În schimb, în cazul solicitării Bisericii Ortodoxe Române pentru reglementarea familiei drept ”căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”, Gorghiu s-a aflat printre parlamentarii care s-au abţinut la vot.

În luna mai a acestui an, Gorghiu se arăta împotriva unei alte alianţe din care să facă parte PNL, după ruperea USL: „Opinia majoritară în PNL este că nu e nevoie de o alianţă în acest moment. PNL a trecut prin două experienţe nu foarte bune şi mă refer la alianţa DA şi a USL. Cred că pentru o perioadă vom recurge la sloganul «Prin noi înşine». (…) Asta nu înseamnă că după 25 mai nu vom accepta tot electoratul pentru că începe campania prezidenţială”.

La congresul PNL din luna iunie, odată cu alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte al formaţiunii,  Gorghiu a candidat pentru prima dată pentru o funcţie în conducerea partidului, numărându-se între primii cinci vicepreşedinţi aleşi uninominal cu cel mai mare număr de voturi.

Ulterior, ea a fost desemnată de Iohannis purtător de cuvânt al PNL şi coordonator al Departamentului de Comunicare...mediafax.ro

 

Lasati un comentariu