Codul Fiscal ignorat la Carei de primar. Lucrări executate înainte de obţinerea aprobării CL

• publicat la: 12 decembrie 2014
Codul Fiscal ignorat la Carei de primar. Lucrări executate înainte de obţinerea aprobării CL

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor la obiectivul de investiţii:,,Amenajarea şi reabilitarea manejului din cadrul Castelului Karolyi din Carei,Faza 2,Tronson D,, a fost introdus pe ordinea de zi  a şedintei din data de 3 decembrie  2014, iscând controverse datorită faptului că lucrarea a fost încredintata firmei Tarr si chiar demarate lucrari de 3 miliarde lei vechi  chiar inainte de a fi supuse aprobarii Consiliului Local , conform legislatiei  in vigoare.

La o săptămână de la aprobarea  de către consilierii majoritari, indiferenţi la respectarea legalităţii , se convoacă în 12 decembrie 2014  o şedinţa extraordinară în care se revocă hotărârea din 3 decembrie si se aprobă o alta, la care se prevăd  şi cheltuielile neeligibile.

Beneficiara lucrărilor este nimeni alta decât Asociația Equus , cea care  face afaceri în stilul brevetat de acum de apropiaţii primarului.

Dacă un ştrand se poate concesiona pentru suma modică de 1.000 de euro pe an pentru o societate care exploatează la liber apa geotermală, adica fără licenţă de exploatare şi fără  nici o taxă de utilizare, de ce nu ar putea şi o asociaţie privată să beneficieze de fonduri guvernamentale ( deşi din proiecte nu reiese) pentru reabilitare,având ca  manager de proiect pe soţul administratoarei, să  nu plătească curent sau să nu fie înregistrată ca plătitor de impozite dar să perceapă taxe pentru activităţile prestate?

Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea asociaţia Equus a fost concesionata acesteia pe 50 de ani de către primăria Carei în timpul primului mandat al primarului Beko.

Chiar dacă  i s-a aprobat concesionarea cu redevenţă  0, administratoarea asociaţiei avea  şi are obligaţia de a plăti impozitul aferent pe clădire, conform Codului Fiscal în vigoare. Deşi faptul a fost semnalat de mai multe ori primarului, deci neputând invoca de această dată… uitarea,acesta refuză să pună legea în aplicare. Nici până la această dată, Asociaţia Equus  nu este înregistrată la Serviciul de Impozite şi Taxe  Locale ca plătitoare de impozite.

Consilierul Ciută la şedinţa din 3 decembrie 2014:

,,Daţi-mi voie să vă spun ce am zis în şedinţa din 1 februarie 2013, conform celor mentionate in Procesul Verbal de atunci. Toţi cetăţenii acestui oraş, precum şi societăţile trebuie să plătească taxe şi impozite. Nimeni nu are dreptul să facă excepţie. Nu ştiu de ce şi pe ce bază Asociaţia Equus Carei nu-şi plăteşte impozitele pe spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea.  Am fost la serviciul taxe şi impozite ca să verific acest aspect şi am constatat că nici măcar nu este înregistrată această societate ca plătitoare de impozite. Rog serviciul de taxe şi impozite ca să recalculeze taxele şi impozitele  pe toată durata în care această societate a ocupat spaţiul din parc. Domnul primar, în luarea de cuvânt spune, sunt de acord cu cele sesizate de domnul consilier Ciută şi voi verifica eu personal situaţia. ..

Nu ştiu dacă s-a verificat sau nu, dar cert este că nici astăzi, asociaţia nu-şi plăteşte impozite. Sunt la fel de sigur că face parte din grupul de interese din primăria Carei şi probabil nu va plăti niciodată impozite”.

La aceiaşi şedinţă de CL din 3 decembrie 2014, consilierul Ciută a atras atentia asupra faptului că lucrările de reabilitare a grajdului sunt în toi, înainte de a fi  aprobate de Consiliul Local. Manager de proiect este soţul administratoarei asociaţiei beneficiare.

Astăzi avem în faţă un proiect în care noi trebuie să alocăm, rotund spun, 300.000 lei, adică 3 mld. bani vechi pentru a repara un grajd. Mai fac precizarea că lucrările deja au început. Şarpanta este deja făcută fără sa fie aprobat acest proiect. Eu zic că este deja prea mult. Şi am o rugăminte, sunt convins că se va aproba acest proiect. Avem hotărârea ,,amenajarea şi reabilitarea manejului din cadrul Castelului Karolyi. Vă rog frumos, în loc de manej, scrie-ţi grajd. Că de fapt,asta facem, reparăm un grajd cu 3 miliarde’’. 

Cu toate că primarul Kovacs are acces la toate documentele din cadrul serviciilor din UAT Carei şi deci  poate oricând verifica veridicitatea celor afirmate de consilierul Ciută, acesta preferă să joace în continuare cartea mincinosului dovedit dar care se justifică cu lucrările în folosul comunităţii,chiar dacă acestea,tot conform  documentelor,prejudiciază serios bugetul local prin  lipsa unei gestionări corecte a lor.

,,Eu aş vrea fără să citesc poveşti şi dezinformări, în programul naţional de dezvoltarea locală, aşa-zisul PDL, noi suntem cuprinşi în cu 4 obiective, unul este castelul cu 1 milion euro, altul este primăria cu 600000, celălalt este acest manej, domnul Ciută nu ştie ce e ăla manej şi nici nu încerc să-i explic şi încă 2 proiecte şi anume cantina Agro şi să facem 3 săli pentru Casa de Cultură şi al patrulea nu vom fi în stare să-l materializăm sincer, pentru că titlul acelui proiect este continuarea lucrărilor la castelul Karolyi, nu suntem pregătiţi. Recunoasc că aceste proiecte când le-am cuprins în programul naţional de dezvoltare a fost o discuţie cu domnul ministru Dragnea şi asta am reuşit, zic eu, ca să cuprindem, mai mult pentru 1,600.000 de euro s-au depus facturile, se vor deconta în următoarea perioadă lucrările, fiind făcute. Aceste lucrări, sper eu, să le putem termina în scurt timp prin  contract cu Guvernul României şi să fie onorat acest contract. ….. a afirmat primarul Kovacs, făcând referire la  înţelegerea avută în campania electorală  cu vicepremierul Dragnea, în baza căreia Eugen Kovacs a îndemnat toţi maghiarii să voteze cu Ponta pentru a primi apoi fondurile promise.

La o săptămână de la aceste discutii, primarul iniţiază un alt proiect de hotărâre,anulându-l pe cel din 3 decembrie, pentru a cuprinde şi cei 6.400 lei cheltuieli neeligibile.

Inafara intervenţiei consilierului Bucureştean, ceilalţi consilieri din alianţa împotriva economisirii banului public, au fost simpli spectatori, niciunul nefiind curios să afle de ce o asociatie  nu îşi plăteşte obligatiile financiare către oraş, diminuând în acest fel încasările la bugetul local.

Nici alocarea sumei de 338.457 lei pentru reabilitarea grajdului şi începerea lucrărilor înainte chiar de a fi aprobate nu au stârnit interesul  celorlalţi alesi locali, trimişi de careieni pentru a-i reprezenta şi pentru a le  proteja  bugetul local.

Corpul D  pentru care se alocă sumele menţionate este totuşi grajd şi nu manej cum eronat s-a exprimat primarul, fapt consemnat ulterior şi  în raportul de specialitate întocmit de primăria Carei.

 

Daniela Ciută

sedinta video,  acest subiect intre minutele 5 si 13

https://www.youtube.com/watch?v=o5MWqAvMXEo

comentarii

de marinelul la 15 decembrie 2014 - 22:35

nu stie jenika ce a patit cand era plin de marci dupa ce vindea mobila de la crasna prin ungaria si apoi a ajuns muritor de foame de cheltuitor ce era??? se bazeaza iar pe govorika???
http://www.enational.ro/dezvaluiri/100-de-milioane-de-euro-pretul-tradarii-%E2%80%9Ebaronilor%E2%80%9D-in-favoarea-autonomiei-maghiare-405815.html/

de calaretul la 16 decembrie 2014 - 11:25

sa maergeti careienilor sa va uitati cum arata cazarma dupa renovare pe banii grei europeni unde sunt semnate receptiile si lucrarile neterminate!!!!
arogantii si talharii din primarie nu au primit in cuibul lor penal pe cei tineri care vor sa faca starea civila!!!
RUSINE sa va fie!!!!

https://ro-ro.facebook.com/pages/Investigatii-Satu-Mare/624847947566945

de gabor la 16 decembrie 2014 - 22:06

mult ne mai freaca astia la portofel???
ce ar fi daca noi nu am plati darile cum face si primarul???

de Horia Mărieș la 2 ianuarie 2015 - 01:59

Nu știam eu până acum cine pisici este cel care-l inspiră pe primașul Eugen Kovács Jenö ín strădaniile sale supraomeneșți de punere în valoare a obiectivelor economice strategice de însemnătate mondială numite LOVARDA (Manej) și ISTÁLÓ (Grajd) in folosul Asociatiei EQUUS, a doamnei VereSS Anna si a celor 28 de membri fondatori de sorginte udemeristă.

Acum m-am lămurit.

Este cel care semnează in dreapta jos.

http://vastagbor.atlatszo.hu/wp-content/uploads/sites/3/2014/12/budai-v%C3%A1r-lovarda-korm%C3%A1nyrendelet.jpg

Vrea și dãnsul să arunce o grămadă de bani pe fereastră ca să refacă LOVARDA și ca să se mute acolo.
Populația țării vecine exultă de bucurie și este chiar foarte mãndră, mulțumită și fericită urmare acestei decizii.

Oare Eugen Kovács Jenö n-are cumva de gãnd să șe mute și el în Lovarda? Eu unul l-aș crede in stare!

de Horia Mărieș la 20 ianuarie 2015 - 17:42

Din presa de ziare. Doar dacă mai interesează subiectul.

„Printre organizațiile non-profit finanțate de Mol România și Fundația pentru Comunitate se află și Asociația „EQUUS” din Carei. Această asociaţie asigură posibilitatea copiilor cu diferite dizabilități care provin din familii cu situație socială dezavantajată, din mediul rural, de a participa la un program de terapie cu cai.
Asociaţia a fost înfiinţată în iunie 2000, are 28 membrii iubitori de cai din Carei dar şi din împrejurimi. Scopul asociaţie este învăţarea dragostei şi respectului faţă de cai şi călărie. Asociația își are sediul în grădina Castelului Karolyi din Carei.
Potrivit președintelui Asociației de Echitație „EQUUS” din Carei, Veress Anna „în cadrul acestui proiect de terapie alternativă vor fi cuprinși 30 de copii care suferă de diferite forme de handicap fizic și care provin din mediul rural. Proiectul se va desfășura în perioada 1 martie-30 mai 2015. Copiii vor participa la două ședințe pe săptămână. O ședință constă într-un curs de călărie de 30 de minute, urmat de o terapie prin joacă coordonată de un personal calificat. Asociația asigură transportul copiilor. Micuții provin din mediul rural, din împrejurimile municipiului Carei”.

Eu unul sunt interesat in continuare doar de lista completă, ținută în secret de Veress Anna, a celor 28 membri fondatori ai Asociației Equus, iubitori de cai din Carei și din împrejurimi. Eu unul cred că lui Veress Anna îi este pur și simplu jenă sa dea publicității respectiva listă, fiindcă îi este rușine cu respectivii, fiindcă îi este frică să nu se compromită cu ei. Incep eu lista cu primii trei: Veress Anna, Kovacs Jenö, Bekö Tamás. O las pe nepoata potcovarului grofului Karolyi să completeze lista cu ceilalți 25 membri.

Lasati un comentariu