Ponta schimbă Legea Educației prin Ordonanță de Urgență

• publicat la: 30 decembrie 2014
Ponta schimbă Legea Educației prin Ordonanță de Urgență

Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului se află și o Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii Educației. Conform Mediafax, modificarea vizează reglementarea situației în care o persoană vrea să renunțe la titlul de doctor.

Nu e vreun secret, noua reglementare îl vizează direct pe premierul Victor Ponta care, în urmă cu două săptămâni, a trimis o scrisoare către rectorul Universității București prin care îl notifica asupra faptului că renunță la titlul de doctor. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educatiei, a făcut o declarație pentru Hotnews cel puțin la fel de amuzantă precum modificarea în sine, spunând că ordonanța prevede posibilitatea ca un doctor să renunțe la acest titlu “pentru că altfel nu am cadru legal să îndeplinesc cererile venite din partea societății civile și academice”, în ceea ce privește titlul de doctor al lui Victor Ponta.

Ceea ce nu spune domnul ministru e faptul că Legea Educației prevede cât se poate de clar retragerea titlului de doctor în cazul plagiatului. Victor Ponta a scăpat de dosarul penal de plagiat în urma unei decizii definitive a Curții Supreme din luna martie, care nu s-a pronunțat însă pe fond (nu a judecat faptul că Ponta ar fi plagiat sau nu), ci doar că nu poate fi anchetat pentru plagiat. În condițiile în Guvernul Ponta se schimbă, implicit, se schimbă și ministrul Educației și, cel mai probabil, și componența CNATDCU. Cu o eventuală rezoluție științifică de plagiat, discuția responsabilității penale ar putea fi astfel redeschisă. ”Scăpând” oficial de titlul de doctor, s-ar închide, din lipsă de obiect, orice alte discuții și eventualul dosar penal.

Graba cu care încearcă să-și șteargă urmele (prin Ordonanță de Urgență) lasă deschisă și o altă întrebare: să anticipeze oare Victor Ponta că nu va mai fi premier pentru mult timp? Că a aduce în discuție vreo idee de moralitate în renunțarea la titlul de doctor ar fi absurd – însuși faptul că vrea să modifice Legea Educației prin Ordonanță de Urgență, după toate discuțiile din ultimul an legate de legiferarea prin acest procedeu, înlătură orice eventuală prezumție de pocăință a (încă) premierului României./sursa romaniacurata.ro

Lasati un comentariu