Prima ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, Carei 2014

• publicat la: 22 decembrie 2014
Prima ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, Carei 2014

Careienii au avut parte duminică seara de un spectacol inedit, oferit de cei peste 120 de colindători veniţi din toate părţile judeţului şi chiar de pe valea Chioarului. O seară magică, de neuitat pentru toţi cei prezenţi,o seara care ne-a transpus preţ de trei  ore în vremea copilăriei noastre.

Duminică, 21 decembrie, Sala Cavalerilor din castelul Karolyi a fost  gazda primei ediţii a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, organizat de Asociaţiunea Astra, Despărţământul Carei,în parteneriat cu Direcţia de Cultură Carei.

Prin acest festival, Despărţământul ASTRA Carei   a dorit  să pună in  lumină datini şi obiceiuri locale,din toate satele înconjurătoare, dar şi din alte zone ale judeţului şi să le redea în faţa careienilor.

Într-un  frumos decor al gospodăriei ţărăneşti din prag de Ajun, careienii prezenţi la eveniment au petrecut o seară magică,vrăjiţi de obiceiurile şi datinile păstrate cu sfinţenie de sătenii veniti în număr mare la această  manifestare.

Au onorat cu prezenţa   Felician Pop, consilierul preşedintelui  Consiliului Judeţean Adrian Ştef, Robert Laslo,directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, comandantul Poliţiei Municipale Carei, Dănuţ Coşarcă,consilieri locali.

Colindătorii au fost primiţi de Daniela Ciută,preşedinte fondator al Despărţământului Astra Carei şi Adrian Stefănuţi, referent la Direcţia de Cultură Carei.
În deschidere, corul ASTRA Careiană a interpretat câteva colinde tradiţionale,pe patru voci, după care scena a aparţinut  purtătorilor tradiţiilor populare româneşti.

Un excepţional moment , regăsit de altfel în fiecare gospodărie din Scărişoara Nouă, a aparţinut grupului ,,Moţ – TRUP şi SUFLET’’, coordonat de profesoara Rodica Jurj, care surprinde în mod plăcut de fiecare dată cu evoluţiile sale atent pregătite.

Peste 20 de scărişoreni au adus în faţa publicului  felul în care  ştiu ei să îşi petreacă seara de Ajun,cu tot ceea ce presupune aceasta. O gospodărie veritabilă a fost adusă în scenă,cu toate generaţiile şi obiceiurile moştenite din moşi strămoşi. Momentul a fost unul interactiv,în care fiecare a depănat amintiri din copilărie,  iar generaţia tânără a învăţat colindul străbun.

A urmat apoi un grup de colindători venit din Pişcolt , format din copii mai mici şi mai mari , însoţiţi de profesoara Angela Giurge. Elevii de clasa a VIII-a, înzestraţi cu abilităţi teatrale, câştigând Premiul pentru cea mai bună piesă din cadrul Festivalului de teatru Rotaract pentru elevi  din acest an de la Satu Mare. Costumaţi într-un mod original, ei au prezentat la Carei o scenetă hazlie, intitulată ,,Lumea’’, care scoate în evidenţă căderea în păcat a lui Adam şi Eva, urmările păcatului strămoşesc şi promisiunea unui Izbăvitor, prin naşterea lui Iisus Hristos.

Mai apoi, scena a aparţinut colindătorilor din Lucăceni, demni urmaşi ai marelui patriot,memorandistul  Vasile Lucaciu. Satul are o bogată activitate cultural datorită implicării inimoasei Mirela Horgoş, care coordonează Ansamblul ,,Urmaşiii lui Lucaciu’’, format din elevi de toate vârstele.  Îmbrăcaţi în frumoasele lor porturi tradiţionale tinerii lucăceneni au redat obiceiuri ca Steaua, Capra, şi au cântat frumoasele colinde tradiţionaleşi. Mulţi s-au simţit ca pe vremea copilăriei, privindu-i şi ascultându-i.

Surpriza serii şi a Festivalului a fost prezenţa binecunoscutei soliste de muzică populară  din Ţara Oaşului- Ţara Dacilor liberi, Maria Tripon. Domnia sa a  venit tocmai  de la  Cluj, de un alt festival, pentru a onora cu prezenţa  prima ediţie a Festivalului de Datini şi obiceiuri de Crăciun de la Carei.

Şi cum Maria Tripon este un om cu suflet mare,nu a venit singură,ci a venit  însoţită de grupul Flori de Cântec Românesc, format din interpreţi ai cântecului popular din diverse  zone folclorice. Rafila Bărbos şi Vasile Pop au reprezentat  zona Chioarului, Onişor Pop,  zona Lăpuşului, Nicu Pop, zona Codrului iar  Radu Pop, zona Fisulaş.

Concertul oferit de aceşti rapsozi ai cântecului popular,fără ajutorul instrumentelor ci  doar cu vocea lor  încărcată de dragoste de cânt şi căldura  sufletească,a impresionat până la lacrimi asistenţa,mai ales în  momentul în care Rafila Bărbos a dat glas unei pricesne  despre mamă.

Aplauze la scenă deschisă au răsplătit prestaţia de înaltă ţinută artistica a magilor sosiţi la Carei,în prag de Crăciun şi An Nou. Amintirea acestor momente  va rămâne pentru mult timp întipărită în memoria celor care au avut inspiraţia să participe la seara de colinde.

Izvor nesecat de poveşti uluitoare şi cutume păstrate cu sfinţenie, comunitatea de moţi din satul Ianculeşti a fost reprezentată de Grupul ,,Colindătorii Ianculeştiului’’ care a provocat audienţa la un exerciţiu de imaginaţie, prin intermediul căruia a fost dat timpul înapoi pentru a vedea bucuria cu care moţii primeau cetele de colindători.

Programul lor a debutat cu ecoul tulnicelor din Apuseni cu care se chemau băieţii la colindat. Coordonaţi de către Ciprian Chiorean, delegatul sătesc şi prof. Valentin Sorian, grupul de moţi au cântat imnul moţilor  şi câteva colinde tradiţionale ca ,,Veniţi la Viflaim’’, după care câţiva tineri talentaţi au prezentat  sceneta ,,Craii’’, obiceiul  adus din Apuseni, păstrat  nealterat, şi  care este modul prin care se aduce în casele moţilor vestea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Finalul a aparţinut  colindătorilor moţi din Marna Nouă,coordonaţi de prof.Viorica Tomai şi Amalia Rus.

Au evoluat grupul de colindătoare femei şi lelea Victoria de la gară, o interpretă neîntrecută a obiceiurilor străbune, care a primit colindătorii cu bucatele tradiţionale, cozonaci, mere, nuci . Nu au lipsit nici tinerii cu Steaua sau cu Capra.

Festivalul de Datini şi obiceiuri de Crăciun,prima ediţie, s-a încheiat cu o colindă tradiţională,cântată împreună cu publicul.

Organizatorii au oferit Diplome pentru fiecare coordonator al grupurilor ce au evoluat dar şi pentru Bogdan Georgescu,directorul Direcţiei de Cultură Carei şi Doina Măceşan de la postul local  al Radio Transilvania.

Ecourile festivalului au ajuns deja şi în alte locuri mai îndepărtate şi  nici bine nu s-a încheiat că s-au anunţat grupuri pentru ediţia de anul viitor.

 AnaMaria Roman

comentarii

de Doina M. la 22 decembrie 2014 - 21:05

In fiecare an , astept Craciunul cu emotia primei iubiri.
Bucuria intalnirii cu atmosfera zilelor magice de Craciun nu se compara cu nimic.
Crăciunul este polul în jurul căruia gravitează o multitudine de colinde, urări şi tradiţii specifice, care trimit spre vremuri demult apuse, dar ce se regăsesc, surprinzător, în contemporaneitate.Farmecul melodiilor şi textelor poetice ale colindelor este inegalabil. Tinerei generaţii îi revine sacrul rol de a duce mai departe acest inestimabil tezaur popular.
Multumesc Despărţământul ASTRA Carei,multumesc Daniela Ciuta.Ieri mi-am amintit de acele zile frumoase şi pline de încărcătură, de bucurie şi emoţie şi vroiam sa trăiesc momentele spectacolului aşa cum făceam când eram mică, atunci când eram doar un copil şi totul avea cu totul şi cu totul alte semnificaţii.Si am trait!
Mă uitam în jurul meu,am vazut copii si oameni fericiti,se bucurau si colindau impreuna.
Multumim pentru ca ne-ati readus in suflete emotiile si frumusetea datinilor,obiceiurilor si traditiilor noastre de Craciun –

de Angela la 22 decembrie 2014 - 22:04

Doamna Rafila sa va dea Dumnezeu sanatate pentru cantecul mirific!
Multumim si celorlalti interpreti pentru clipele de neuitat oferite!
Va mai asteptam!

de Tiberiu Vanca la 23 decembrie 2014 - 09:13

Felicitări „Astra Carei”! Felicitări Bunei noastre „Daniela Ciută!”, o veritabilă vestală a spiritului românesc pe Vatra careiană! Mulţumiri participanţilor atât celor cu mesaj actoricesc cât şi spectatorilor pentru că împreună aţi oferit un strop de simţire românească.

de Cosmin la 23 decembrie 2014 - 10:01

m-am simtit extraordinar la acest spectacol cum nu credeam sa vad in Carei!
Felicitari tuturor celor care au venit cu colindul si obiceiul lor sa vesteasca nasterea Mantuitorului!
domana Rafila a fost extraordinara! Sa aveti parte de Sarbatori Fericite si An nou cu fericire la toata lumea!

de Ana la 23 decembrie 2014 - 19:48

a fost un eveniment deosebit de frumos!
toti cei care au venit de departe au fost minunati in portul lor traditional pe care demult nu il mai vazusem purtat!
la cat mai multe asemenea evenimente ASTRA CAREI!

de nicu la 23 decembrie 2014 - 23:27

nici despre acest eveniment nu a fost voie sa scrie in presa din satmar ?
directia de cultura a trimis comunicat la presa din satmar sau primarii nu au dat voie sa se auda despre evenimentele romanesti?
cu cat a ajutat primaria acest festival?
nu a vazut satu mare asa un eveniment ca si festivalul de la carei si merita toti colindatorii plecaciuni ca au venit bine pregatiti si au impartit ei colcaci in public in loc ca primaria sa le dea cate ceva asa cum au dat la nehalitii de grofi!
BRAVO PT ASTRA CAREI!!!!!

de relu la 23 decembrie 2014 - 23:48

kovacs plateste la judet ca sa nu se scrie despre ce se intampla la carei si el crede ca lumea nu sttie ce invarte el cu loios la primarie….evziune si abuzuri cit incape si arunca cu banii orasului in buzunarele popilor si a presei judetene unde lucra finutul mereu szeszes si dator la toti satmarenii ca nu se da szesz pe gratis la satmar ca la ferma de vaci de la carai

de ROSU FLORICA la 28 decembrie 2014 - 18:20

.
Felicitari colindatorilor di Marna Noua

de Voicu la 29 decembrie 2014 - 21:53

un spectacol deosebit si binevenit ca sa nu se piarda traditiile!

Lasati un comentariu