Primari şi primari

• publicat la: 8 decembrie 2014
Primari şi primari

Gesturi ca cele ale primarului din Brad,care  apelează la bunul simt al celor implicaţi în efectuarea lucrarilor  la infrastructura de apă și canalizare din localitate,scot in evidenţă  faptul că nu toţi aleşii locali din România sunt corupţi şi indiferenţi la problemele cotidiene ale comunităţilor ale căror destine le conduc.

Primarul din Brad, Florin Cazacu, a  așezat sâmbătă, în fața porții companiei de apă Apa Prod SA Deva, o pungă de cadouri, în care se aflau o pereche de cizmulițe pentru copii și una de bocanci, ambele pline de un strat gros de noroi, la care a adăugat două nuielușe decorate și o cutie de cremă de ghete,ca răspuns la felul în care se prezintă 20 de kilometri de străzi din oraș, după introducerea rețelelor de apă și canalizare.

‘Este un mod simbolic de a protesta față de felul în care societatea Apa Prod SA Deva monitorizează proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare în municipiul Brad. Aproape 20 de kilometri de străzi, pe care se execută aceste lucrări, sunt afectați foarte grav. Practic, nu mai există un sistem rutier și au rămas doar străzi de pământ pe care sute de oameni circulă la școală sau la servici. Am adus două perechi de papuci cu câte o bâtă în ele pentru că astăzi este sărbătoarea Sfântului Nicolae și ar trebui să fie curate pentru a primi ceva în ele”, a spus Cazacu.

In totală opoziţie cu  gestul primarului din Brad,avem  exemplul primarului municipiului Carei,total indiferent ,ca să nu spunem  neinteresat,la gestionarea banului public,mai ales al celui ce provine din contribuţiile careienilor onesti,cei care îşi achită la timp toate obligatiile şi către bugetul local şi către bugetul de stat. Cum domnia sa nu se află în situaţia de a reprezenta un exemplu de  cetăţean onest care îşi achita toată  datoriile la bugetul  de stat de unde îşi primeşte apoi remuneratia lunară,nu poate avea se pare nici  influenţă asupra celor  “acceptaţi”  a efectua lucrări în municipiul Carei si mai ales  de a interveni   pentru respectarea clauzelor din contractele  semnate cu aceştia.

Pentru că nu am crede că un primar îşi privează cu bună ştiinţă urbea  de atragerea de fonduri la bugetul local,altele decât cele pentru care a încheiat înţelegeri de tipul  Capela  mortuară  contra voturi,despre  care am   scris la vremea potrivită.

Unul dintre obiectivele realizate  din fonduri locale este sediul noii primării de pe strada 1 Decembrie 1918,nr.17,un  model  tipic despre  cum să nu îţi gestionezi banii proprii dacă nu vrei să  fii catalogat ca incompetent.

Faţada a fost refăcută de 3 ori înainte de receptie (pe banii cui?),clădirea a fost  prevăzută  a se da in folosinta de acum  3 ani,conform contractului,şi  a fost  pregătită deliberat doar pentru “sefi cei mari” din primărie.  Departamentele care au orar cu publicul larg fiind excluse din imobilul renovat cu 2 milioane de euro si mutate la 2 străzi distanţă,la un Centru social,inclusiv  sala de cununii cu tot cu Serviciul de Stare civilă. Exemplele pot continua cu modul fastuos in care mai marii au decis să îşi  mobilize locul de muncă ,în totală contradictie cu modul jalnic în care au grijă de banul public,evitând să  perceapă de la firmele de casă  penalizările prevazute în contractele de lucrări semnate,penalizări ce ar aduce un plus de venit la bugetul local. Incă nu am luat la cunoştinţă  despre vreo încercare  a primăriei de a  recupera pentru bugetul local venituri ce i-ar reveni din aplicarea sancţiunilor ce se impun  firmelor  care execută lucrări la obiectivele din oras,pentru slabă calitate şi întârzieri în execuţie.

La sediul Centrului social unde au fost mutate departamentele de lucru cu publicul,cade tencuiala de pe peretii din unele birouri,scările sunt la fel de ciobite ca pe vremea când aici functiona cazarma  dar sunt recepţionate ca renovate  iar la sediul Casei de Cultură inaugurată  în 26 octombrie numai în prezenţa   oficialităţilor maghiare, abia în decembrie au sosit cazanele de încălzire iar igrasia este la ea acasă…ca  la orice clădire proaspăt renovată  şi recepţionată,nu?

Tăcere totală şi despre lucrările din central oraşului,de pe Calea 1 decembrie 1918,unde pavajul prevăzut în proiect nu a mai ajuns pentru toată suprafaţa şi astfel avem  pavaj de felurite calităţi,calitatea nefiind reflectată în preţ.

De lucrările la Teatrul Municipal ce să mai vorbim,că doar firma Marconst este abonată la lucrările din municipiul  Carei indiferent dacă îşi respectă termenele şi modalităţile de execuţie.  Alt subiect tabu pentru segmentul de  presă generos plătit  de primarul din Carei.

La fel ca si subiectul privind inexistenţa unei licenţe de exploatare pentru apa  geotermală din Carei,folosită cu mult succes in afacerile private ale celui căruia i-a fost concesionat ştrandul oraşului pentru suma de ….1.000,adică o mie de euro pe an,conform contractului semnat cu primăria Carei.

Cu alte cuvinte,primarul nu considera că municipiul Carei are nevoie de resurse bugetare atrase din contracte avantajoase pentru oraş şi se bazează numai pe înţelegerile cu miniştrii de la Bucuresti,pentru care face campanie până şi în biserici.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că  un management defectuos al primarului la propriile sale firme a dus la falimentul acestora dar rămâne un secret faptul că acesta nu acceptă un dialog cu consilierii din opoziţie( a se citi  dialog si nu monolog,vă rog să faceţi deosebirea între a asculta ce spune cineva şi a executa docil,  şi varianta  în care se poartă un dialog, adică ambele părţi îşi împărtăşesc opiniile,în mod civilizat) si nici  nu oferă un comunicat de presă prin care să îşi justifice fapta de a concesiona  pe sume modice un ştrand,că nu are licenţă  de exploatare eliberată de Agenţia Natională pentru Resurse Naturale pentru o resursă naturală cum este apa geotermală şi deci a evitat să plătească la stat impozitul aferent,că oferă posibilitatea unor firme  de casă să înceapă lucrări în oraş înainte de a fi aprobate de Consiliul Local şi lista poate continua mult şi bine.

Subiecte pe alese despre gestionarea defectuoasă a banului public de la primăria Carei aşteaptă să fie puse pe tapet de toti cei care  consideră că societatea actuală  trebuie repusă pe noi temelii,în care adevărul să iasă  la suprafaţă  iar minciuna să fie îngropată.  Careienii contribuabili oneşti merită din plin aceasta!

Poate de Crăciun vor primi şi ei un cadou simbol,care să ateste bunele intentii ale alesului local si care să permită tinerilor care au decis să facă la Carei pasul hotărâtor în viaţă, să poată face  căsătoria civilă în clădirea primăriei din centrul oraşului şi nu  în cea ascunsă la Centrul Social. Ar fi un  nou început si o modalitate de a arăta că errare humanum est, mai ales dacă greşelile  sunt corectate ulterior ca să nu se transforme în ERRARE HUMANUM EST SED PERSEVERARE DIABOLICUM (SENECA),adică  a greşi e omenesc, dar a persevera (în greseli) este diabolic.

 Daniela Ciută

P.S.

Prezentul articol nu este un pamflet,cei interesaţi a verifica veridicitatea celor menţionate o pot face ori prin solicitarea de documente oficiale ori printr-o deplasare la obiectivele la care am făcut referire. Realitatea va depăşi oricum cele cuprinse în câteva rânduri de articol.

comentarii

de Tiberiu Vanca la 9 decembrie 2014 - 03:16

Domnule Primar Florin Cazacu
Repet, pe această cale scrisoarea de felicitare pe care v-am adresat-o pe cale privată în dimineaţa praznicului.
Mă bucur că Cotidianul „Buletin de Carei ” a descoperit şi a publicat ineditul gest al Domniei Voastre punându-l în raport cu practicile edilului careian, pe cale administrativ gospodărească.

de firuta la 9 decembrie 2014 - 10:53

ar fi culmea ca primarul kovacs sa scape de procesul; cu incompatibilitatea datorita lui klaus iohannis pentru care kovacs facea anticampanie si indemna maghiarii si ianculestenii sa voteze cu ponta.
acum poate sa multumeasca noului presedinta ca scapa de condamnare dar mai mult ca sigur ca nu are in vocabular notiunile de recunostinta dacanu sunt insotite de ceva consistent finaciar!

Lasati un comentariu